Sprijin de 300 de lei pe lună pentru elevii din învățământul profesional și tehnic și programe remediale pentru creșterea nivelului de competență în citit, matematică şi științe, finanțate într-un apel de 140 milioane euro, în consultare publică

891 de vizualizări
Foto: © Goodluz | Dreamstime.com
Subvenții de 300 de lei pe lună pentru elevii din învățământul profesional și tehnic (ÎPT), sprijin financiar pentru cazare, masă și transport, programe remediale, în special pentru elevii din clasa a IX-a, pentru creșterea nivelului de competență în citit, matematică şi științe vor fi finanțate în apelul de 140 milioane euro „O șansă în plus prin învățământul profesional și tehnic”, din Programul Educație și Ocupare (PEO), lansat în consultare publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Bugetul total alocat apelului de proiecte este de 140.084.369 euro, din care contribuția UE este de 119.071.714 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 21.012.655 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%). 

Apelul de proiecte este dedicat regiunilor mai puțin dezvoltate ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru, conform Ghidului. 

Cine poate depune proiecte în apelul „O șansă în plus prin învățământul profesional și tehnic”

„În cadrul prezentului apel de proiecte solicitanții eligibili sunt:

  • Structuri/agenții/organisme relevante, subordonate/coordonate de către Ministerul Educației și Cercetării;
  • Inspectorate Școlare Județene (ISJ);
  • Unități de învățământ cu clase ÎPT, inclusiv dual / Unități de învățământ postliceal;
  • Asociații profesionale;
  • Camere de comerț și industrie;
  • Organizații sindicale și patronale;
  • ONG-uri (asociații și fundații);
  • Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socială;
  • Instituţii şi organizaţii membre ale consorţiilor şi parteneriatelor regionale şi locale în domeniile ocupării, educaţiei şi formării profesionale;
  • Centre Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE)”, conform Ghidului Solicitantului.
Activități finanțate în apelul „O șansă în plus prin învățământul profesional și tehnic” 

„Apelul de proiecte urmărește finanțarea măsurilor dedicate creșterii accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic atât prin susținerea elevilor prin măsuri axate pe sprijin financiar, programe de sprijin  individualizat și / sau furnizarea de programe remediale, cât și prin implicarea elevilor și a părinților acestora în programe de informare și conștientizare pentru întreaga comunitate, de sprijin, consiliere și educație parentală prin implementarea următoarelor activități:

Activitatea 1 (activitatea obligatorie și relevantă) – Identificarea elevilor în risc de abandon școlar sau de părăsire timpurie a școlii și / sau a elevilor care provin din grupuri sau medii defavorizate și care necesită sprijin:

  • pentru facilitarea accesului la programele de formare profesională, precum și pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii la nivelul ÎPT;
  • pentru participarea la programe de tip remedial.

Activitatea 2 (activitatea obligatorie și relevantă): 

  • Acordarea de sprijin financiar pentru cazare, masă și transport pentru elevii din grupuri sau medii defavorizate;  
  • Acordarea altor tipuri de sprijin personalizat necesar pentru a depăși diferite grade de dificultate în care se află elevul;
  • Acordarea de subvenții, atât elevilor care beneficiază de burse sociale acordate conform prevederilor art.10 alin. (1) lit. a)-h) din OME nr. 5518 / 2024 privind aprobarea Metodologiei cadru de acordare a burselor, cât și elevilor care nu beneficiază de burse sociale acordate conform prevederilor art.10 alin. (1) lit. a)-h) din OME nr. 5518 / 2024 privind aprobarea Metodologiei cadru de acordare a burselor, dar care îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale conform prevederilor art.10 alin. (1) lit. a)-h) din OME nr. 5518 / 2024 privind aprobarea Metodologiei de acordare a burselor. Valoarea subvenției este de 300 lei/lună, reprezentând cea mai mică unitate financiară luată în calculul acordării burselor pentru elevi. Este totodată echivalentă cu bursa socială, conform art. 108 alin. (3) lit. b) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

În funcție de nevoile identificate, fiecare membru al grupului țintă asociat Activității 2 va beneficia de cel puțin una din cele 3 forme de sprijin de mai sus. 

Cererea de finanțare și/sau Metodologia de identificare și selectare a grupului țintă, după caz, va prezenta modalitatea de acordare a sprijinului financiar/sprijinului personalizat și/sau a subvențiilor și va include și informații referitoare la modalitatea de acordare, cuprinzând și:

1. informații privind tipologia sprijinului și modul de distribuție a acestuia;

2. informații privind criterii de selecție a elevilor;

3. criteriile prioritare de acordare a sprijinului pentru cazare, masă și transport și/sau acordarea altor tipuri de sprijin personalizat necesar pentru a depăși diferite grade de dificultate în care se află elevul și/sau acordarea de subvenții;

4. informații privind constituirea echipei de evaluare;

5. informații privind modalitatea de monitorizare a îndeplinirii condițiilor de acces.

Activitatea 3 (activitatea obligatorie și relevantă): Formarea personalului didactic pentru individualizarea învățării și utilizarea de tehnici didactice inovative, adaptate nevoilor grupurilor dezavantajate/cu dizabilități.

Activitatea 4  (activitatea obligatorie și relevantă): Dezvoltarea de programe de informare și conștientizare pentru întreaga comunitate, de sprijin, consiliere și educație parentală, cu focalizare pe părinții copiilor provenind din grupuri vulnerabile (inclusiv pentru persoane care au în grijă copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate), pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii.

Activitatea 5  (activitatea obligatorie și relevantă): Dezvoltarea și furnizarea de programe remediale în vederea sprijinirii, cu precădere, a elevilor din clasa a IX-a, pentru creșterea nivelului de competență în citit, matematică şi științe, cu asigurarea condițiilor suport necesare pentru derularea programelor remediale (masă caldă, transport pentru elevi, materiale didactice, etc.).

Minimum 70% din grupul țintă aferent Activității 5 trebuie să fie reprezentat de elevi din clasa a IX-a”, potrivit Ghidului.

DOCUMENT Ghidul Solicitantului „O șansă în plus prin învățământul profesional și tehnic” – consultare publică

Foto: © Goodluz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Suna foarte bine… referitor la elevi (care, fără nicio problema sunt înscriși la liceele tehnologice cu note de 2-3-4, unde vor beneficia de tot felul de avantaje materiale, burse tehnologice, de… reziliență, sociale, transport gratuit, masa caldă…Ca răsplată pentru că “există”. Nu au nimic de făcut, doar sa fie “prin” clasă. Toate drepturile acestea ar trebui date DOAR pentru învățământul profesional. Liceul tehnologic nu are nicio finalitate: acea diploma de tehnician nu oferă inserție socio-profesională deoarece ei nu au nicio competenta, dintre cele stipulate în SPP uri. Altfel, ar trebui făcut un recensământ al inginerilor și maiștrilor din liceele tehnologice, deoarece, precum au punctat tot pe EduPedu unii directori de școli tehnologice, nu mai au cadre didactice calificate sau titulare (de grade didactice nici nu se va mai pune problema) deoarece sunt la vârsta pensionării. Și, da, unii STAU până la 70+, prelungiți veșnic în CA, fiindcă legea le permite. Fără perfecționări, fără instrumente digitale, cu manuale din ’80 pe tehnica din 65. La tehnologic ar trebui schimbata ocuparea posturilor…Tinerii antreprenori de la firme, să poate veni când au timp, pe câte un modul sau cum vor ei, fără modul pedagogic de 4 ani, fără ședința publică, fără examen suplinire in august eventual o testare. Sunt specializări unde se aprobă clase cu duiumul deși prima opțiune a elevilor de clasa a VIII-a nu este aceea și ajung conform mediilor la EN, de 2-3-4 pe specializări fără acoperire, unde…e foarte bine cu avantaje nemasurate, de ce, nu?? Iar învățământ seral cu zeci de clase aprobate la licee tehnologice este o gluma proasta…(oamenii de 40 ani nu vin la practici comasate de câteva săptămâni sau să învețe vreo meserie; vin sa aibă 12 clase)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bugetarii care au salariul brut peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță, indemnizație pentru vacanță sau pentru hrană, spune Ministrul Finanțelor, care invocă nevoia de “asigurare a unui salariu decent pentru profesori”

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că o măsură de reducere a cheltuielilor la buget este tăierea voucherelor de vacanță pentru salariații de la buget care au peste 10.000…
Vezi articolul

Prima trupă de teatru care se solidarizează cu profesorii aflați în grevă generală: Stagiunea de Teatru Politic își suspendă spectacolele. Mihaela Michailov, dramaturgă: Viitorul copiilor noștri este dependent de viitorul decent și stabil al celor care îi educă. Actuala grevă e un motor de conștientizare politică

Stagiunea de Teatru Politic este primul colectiv de artiste și artiști din România care a decis să își suspende spectacolele programate astăzi și mâine, pentru a se solidariza cu profesorii…
Vezi articolul

Închiderea școlilor în pandemie – “o decizie mai degrabă politică”, “una dintre greșelile strategice pe care le-au luat ministerele Educației”,  apreciază directorul pentru educație al OCDE, Andreas Schleicher / În România, școlile au fost închise complet de patru ori în doi ani

“Uitându-ne în urmă, poate vedem că acele închideri ale școlilor au fost una dintre greșelile strategice pe care le-au luat ministerele Educației” în timpul pandemiei Covid-19, apreciază directorul Direcției pentru…
Vezi articolul

Falimentul moral al Academiei Române sub patronajul lui Ioan Aurel Pop: Protejează legionarii condamnați, premiază securiști, omagiază turnători, primește penali ca membri, promovează AUR și protocronismul ceaușist

Zeci de istorici și intelectuali au protestat luni după ce Academia Română i-a acordat un premiu special pseudo-istoricului Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitatea comunistă. E doar ultimul derapaj al…
Vezi articolul