Studenții, după protestul cozonacilor: O creștere substanțială a subvenției pentru cămine a fost cerută la elaborarea bugetului, ne-a spus Cîmpeanu

244 de vizualizări
Foto: Facebook.com – ANOSR
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a dat asigurări reprezentanților studenților că „o creștere substanțială a subvenției pentru cămine a fost cerută la elaborarea bugetului” și că susține „reglementarea ponderii de 25% a studenților în alegerea rectorului”. Discuțiile dintre liderii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești, cel mai mare for reprezentativ al studenților, și ministrul Cîmpeanu au avut loc miercuri după ce tinerii au făcut un protest inedit cu „cozonac cu rahat și cacao”, ca să-și exprime nemulțumirea pentru bugetul acordat Educației în 2022 și „ca răspuns la ignorarea solicitărilor studenților”.

Mai jos, mesajul ANOSR:

„În urma manifestației noastre, stabilind ca în acest an să transmitem cozonaci cu rahat decidenților, am fost primiți la discuții de ministrul educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, pe subiectele deja cunoscute: creșterea subvenției pentru burse și a subvenției pentru cămine-cantine, alături de creșterea gradului de implicare a studenților în luarea deciziilor cu o pondere de 25% în alegerea rectorului și în consiliul de administrație al universităților.

Ministrul educației a manifestat susținere față de revendicările noastre, indicând faptul că o creștere substanțială a subvenției pentru cămine a fost cerută la elaborarea bugetului. Ministerul Educației este autoritatea centrală în domeniul educației, și, din această perspectivă, poartă responsabilitatea pentru inițierea Hotărârii de Guvern pentru creșterea subvenției de burse, pe care o solicităm în continuare.

De asemenea, ministrul și-a exprimat susținerea pentru reglementarea ponderii de 25% a studenților în alegerea rectorului. În acest sens, așteptăm elaborarea cu celeritate a proiectului de lege care să transpună această susținere în legislație. Am continuat manifestația noastră față de Guvern în Piața Victoria.

Le-am pregătit și acestora cozonaci cu rahat, gest simbolic pentru modul în care guvernanții au tratat din nou educația – multe asumări frumos ambalate, rămase pe post de hârtie de împachetat.”

Protestul de miercuri a avut loc în contextul în care bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 va fi de 2,28% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii 3 ani. De la publicarea documentului de către Ministerul Finanțelor și implicit de la declanșarea protestelor profesorilor, ministrul Educației nu a mai avut nicio ieșire publică. 

Studenții reclamă faptul că bugetul a fost adoptat într-un termen foarte scurt de la publicarea în dezbatere publică. Mai multe detalii aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arafat: „Am început din nou să distribuim studenți mediciniști care să lucreze pe rol de asistenți medicali în unitățile sanitare”. România, pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID-19 raportate la populație

Studenții de la facultățile de medicină au început din nou să fie distribuiți pe secțiile unde sunt tratați pacienții bolnavi de Covid-19, a anunțat astăzi secretarul de stat Raed Arafat,…
Vezi articolul

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, reacție la declarația lui Orban: Educația nu este „cârciuma” sistemului bugetar. Deschiderea noului an școlar, sub semnul întrebării dacă nu vor fi majorate salariile

Educația nu este „cârciuma” sistemului bugetar și „intenția de a nu se acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020 va fi o greșeală enormă, iar consecințele pot…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

ULTIMA ORĂ Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ancheta Emiliei Șercan referitoare la un plagiat de cel puțin 18,5%, mult mai mult decât 2,95%, cât identificase inițial UBB

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel…
Vezi articolul