Studenții se opun propunerii de creștere a taxelor la Facultatea de Drept – Universitatea din București

746 de vizualizări
Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti / Sursa: Facebook
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține poziția Asociaţiei Studenţilor în Drept (ASD), care solicită respingerea propunerii de creștere a taxelor de școlarizare la Facultatea de Drept a Universității București, potrivit unui comunicat de presă. ANOSR invocă, între altele, “contextul național sensibil determinat de riscul de răspândire a infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2” și de măsurile de urgență implementate de către Universitatea București.

Poziția ANOSR:

“ANOSR susține poziția ASD prin care solicită respingerea de către Consiliul de Administrație și Senatul Universității din București a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare la Facultatea de Drept.

În perioada 13-14 martie în cadrul ședinței Consiliului Facultății de Drept a fost aprobată propunerea către Universitatea din București de a crește semnificativ cuantumurile taxelor de școlarizare pentru studenții înmatriculați începând cu anul universitar 2020-2021. Astfel, propunerea cuprinde următoarele creșteri:

  • Pentru programul de nivel licență – de la 3.500 la 5.450 lei pe an, reprezentând o creștere de 55,71%;
  • Pentru programul de nivel masterat – de la 3.800 la 10.900 lei pe an, reprezentând o creștere de 186,84%;
  • Pentru programul de nivel doctorat – de la 6.500 la 22.400 lei pe an, reprezentând o creștere de 244,61%.

Propunerea survine într-un context național sensibil determinat de riscul de răspândire a infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2 și a măsurilor stabilite prin Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, implementate de către Universitatea din București începând cu data de 11 martie 2020.

În mod categoric o măsură privind creșterea semnificativă a cuantumurilor taxelor de școlarizare impune realizarea unei analize prealabile și consultarea membrilor comunității universitare, inclusiv a studenților și a reprezentanților organizațiilor studențești legal constituite,  fapt ce este dificil de realizat în contextul actual.

În același timp, având un impact economic semnificativ, propunerea ar trebui să vină cu o serie de măsuri privind creșterea calității actului de predare-învățare, a calității serviciilor educaționale și complementare (cazare, masă, consiliere și orientare în carieră) și alături de măsuri adiționale privind susținerea financiară a studenților din medii socio-economice defavorizate. Totuși, constatăm că propunerii îi lipsesc cu desăvârșire toate aceste aspecte importante.

Este esențial ca măsurile cu un impact economic semnificativ să fie adoptate cu o mare celeritate din partea conducerii univeristăților, în acord cu realitățile economice și împreună cu măsuri relevante și corelate cu propunerile aferente privind actul educațional și serviciile complementare de care beneficiază studenții.

ANOSR susține poziția ASD prin care solicită respingerea de către Consiliul de Administrație și Senatul Universității din București a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare la Facultatea de Drept.”


1 comentariu
  1. ANOSR si ASD pe cine reprezinta? Cumva pe studentii care au intrat pe locuri cu taxa? Ce i-a oprit sa intre pe locuri bugetate?
    ANOSR si ASD stiu cine a decis majorarea salariilor cadrelor didactice si cu cât? Vreti sa aduca profesorii bani de acasa sau sa tina ore partial?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector la Timișoara: Să primească prioritate pentru vaccinare și studenții universităților din România, dacă vor primi prioritate studenții care pleacă la studii în străinătate

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, apelează la o declarație neangajantă făcută miercuri de premierul Florin Cîțu pentru a pleda pentru “prioritizarea pentru vaccinare a…
Vezi articolul

Raluca Turcan, către autoritățile locale: Ne dorim, dacă s-ar putea, reluarea cursurilor față în față / De începutul anului școlar va depinde stabilitatea administrativă a fiecăruia dintre dumneavoastră

Vicepremierul Raluca Turcan a “rugat”, luni, autoritățile locale “să facem front comun în perspectiva anului școlar”, spunând că guvernul dorește “revenirea la o viață normală și, dacă s-ar putea, condițiile…
Vezi articolul

Profesorul Dumitru Sandu, despre propunerile de schimbare a regulilor pentru Consiliul de atestare a diplomelor: Sub ideea că „îmbunătățesc procedura” se trece, de fapt, la presiuni asupra CNATDCU

Analizarea unei teze de doctorat în integrum, așa cum a fost propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu pentru modificarea legislației CNATDCU, nu este o soluție aplicabilă în practică, afirmă, într-un interviu…
Vezi articolul