EXPERIMENT Studii științifice verificate pe bani, independent, cu scopul de a identifica eventuale erori de cercetare ale căror costuri reale ar fi usturătoare – proiect pilot elvețiano-german inspirat din practicile industriei de tehnologie digitală

181 de vizualizări
Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
Un program-pilot de verificare contra cost a unor studii științifice publicate deja și care înregistrează numeroase citări în literatura de specialitate, pentru a identifica eventuale erori conținute de acestea, a fost lansat de un grup de profesori de la universități din Elveția și Germania, potrivit unei prezentări a proiectului publicate în revista Nature. Ideea a fost inspirată de practici din industria tehnologiilor digitale și ține cont de supraîncărcarea, însoțită adesea de lipsă de motivare, a celor care participă la procese de tip peer review în cercetarea științifică. 
  • Programul a fost prezentat în Nature de Malte Elson, profesor de psihologia digitalizării la Universitatea din Berna, care a inițiat proiectul împreună cu profesori de la aceeași universitate și de la Universitatea din Leipzig.

Acesta face trimitere la exemple din industria tehnologiei, precum programul prin care Google a alocat 80 de milioane de dolari unor cercetători pentru a identifica vulnerabilități în produsele sale, în ideea că erori nedetectate în procesarea datelor ar putea avea costuri mult mai mari în relația cu clienții și în relațiile comerciale. Alt exemplu: programul prin care, în 2016-2021, Departamentul de Stat al SUA a oferit peste 650.000 de dolari pentru identificarea unor slăbiciuni în rețelele sale.

Aceasta este ideea și din spatele programului prezentat în Nature, intitulat ERROR (Estimating the Reliability and Robustness of Research), prin care sunt plătiți specialiști pentru a verifica studii publicate, având multe citări, în vederea identificării unor erori. Primul domeniu vizat este cel al științelor sociale și comportamentale.

  • Inițiativa este prezentată drept „experiment”, care urmează să se deruleze pe parcursul a patru ani.

Potrivit prezentării, participanții la verificări sunt plătiți până la 1.000 de franci elvețieni pentru fiecare lucrare verificată în cadrul programului, plus un bonus în cazul identificării unor erori, bonus proporțional cu gravitatea problemei semnalate. Și autorii lucrărilor verificate sunt compensați pentru a participa la proces, prin pregătirea materialelor sau prin răspunsuri la diversele întrebări ce pot să apară.

  • Cât despre rata de interes, în prima fază a proiectului, se precizează că inițial au fost înaintate 60 de invitații de verificare a unor studii, iar pentru aproape un sfert – 13 grupuri de autori – au agreat ca studiile lor să fie verificate.

Aceeași prezentare menționează că cei care participă, fără a fi plătiți, la verificări de tip peer review sunt, adesea, supraîncărcați sau lipsiți de motivație, ceea ce poate face, adesea, ca unele greșeli să persiste.

Foto © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou test de sânge bazat pe inteligență artificială a detectat cancerul hepatic cu o rată de acuratețe de 88%. Studiul a fost coordonat de profesorul de origine română Victor Velculescu

Testul de sânge, numit DELFI (evaluarea fragmentelor de ADN pentru interceptarea timpurie), folosește inteligența artificială pentru a detecta modificările fragmentelor ADN-ului de la celulele canceroase care ajung în fluxul sanguin,…
Vezi articolul

Institutele de cercetare vor fi evaluate, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, de experți independenți cu experiență managerială / Regulile evaluărilor – stabilite printr-o metodologie aflată pe agenda ședinței de vineri a Guvernului

Institutele de cercetare vor fi evaluate, în vederea unor eventuale fuziuni prevăzute în Legea de acum un an referitoare la integrarea voluntară a acestor organizații, de către trei experți evaluatori…
Vezi articolul