Studiu: 1 din 3 elevi ai liceelor agricole intenționează să-și înceapă propria afacere sau să o continue pe cea a familiei, iar 31% vor să meargă la facultate

396 de vizualizări
Foto: CEA
O treime dintre elevii liceelor agricole intenționează să-și înceapă propria afacere sau să o continue pe cea a familiei, iar 31% vor să meargă la facultate, conform unui studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene la comanda Consorțiului Creștem prin Educație Agricolă (CEA), consorțiu de organizații care militează pentru sprijinirea învățământului preuniversitar agricol, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Aproximativ un sfert dintre elevii liceelor și școlilor profesionale cu profil agricol și-au egalat sau și-au depășit deja părinții din punctul de vedere al nivelului de educație, prin simplul fapt de a promova în clasa a IX-a, potrivit cercetării efectuate. Astfel, studiul arată că liceele tehnologice cu profil agricol reprezintă o șansă a acestor copii – printre puținele care li se oferă – de a avea un viitor mai bun decât cel al generației părinților lor, se arată în comunicatul citat.

Redăm comunicatul primit:

  • Unu din trei elevi ai liceelor agricole intenționează să-și înceapă propria afacere sau să o continue pe cea a familiei, conform unui studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene pentru Consorțiul „Creștem prin Educație Agricolă” (CEA)
  • Unu din zece elevi alege  liceul agricol motivat de intenția de a face afaceri în agricultură
  • 18% dintre elevii care au efectuat stagii de practică și-au găsit singuri firmele unde să exerseze meseria pentru care se pregătesc
  • 31% dintre elevi doresc să-și continue studiile la facultate sau obținând noi calificări
  • Cel mai puternic predictor al intenției de a-și continua studiile este participarea la ore de educație antreprenorială. Acesta triplează șansa ca un elev să-și dorească să-și continue studiile

De ce aleg copiii liceele agricole: își doresc o calificare și să continue munca familiei

Patru din zece elevi au ales să se specializeze în agricultură datorită implicării familiei în agricultură și/sau în domenii conexe, pentru 2 din 10 elevi acest motiv fiind important și foarte important. Peste jumătate (54%) dintre actualii elevi ai liceelor agricole au cel puțin un membru al familiei care lucrează într-o formă sau alta în agricultură, iar 8% dintre elevi au cel puțin un membru al familiei care a accesat fonduri europene pentru activități agricole și/sau domeniu conex, conform studiului; majoritatea relativă o reprezintă aceia ai căror familii practică agricultura pe exploatații cu suprafețe mai mici de 4 hectare (41%). 

În urma inițiativelor consorțiului CEA de a îmbunătăți campaniile de promovare ale liceelor prin targetarea elevilor care provin din familii care lucrează în agricultură, liceele au început să atragă elevii care înțeleg că agricultura este un domeniu interesant și de viitor și că, după terminarea studiilor, ar putea duce mai departe afacerea familiei. 

Elevii liceelor agricole, motivați de perspectiva de a se lansa în afaceri

Elevii liceelor agricole sunt puternic impulsionați de perspectiva antreprenoriatului, arată studiul. Astfel, 1 din 10 elevi au menționat, ca motiv pentru care au ales un astfel de liceu, posibilitatea de a-și deschide propria afacere după absolvire. Ponderea celor care declară că intenționează să își deschidă o afacere în domeniu, dacă îi adăugăm și pe cei care nu se gândiseră la această opțiune atunci când și-au ales liceul, este însă dublă (21%). Motivul este că pe parcursul liceului mai mulți elevi descoperă „gustul” antreprenoriatului, în mare măsură grație contactului cu practica reală a agriculturii. Cursurile de educație antreprenorială sunt bune dar nu și suficiente. Elevii ar prefera ca acestea să includă sesiuni de mentorat, dar și cum se leagă locul potrivit de muncă cu diverse finanțări.

Această înclinație către antreprenoriat este confirmată de dorința elevilor de a insista asupra aspectelor practice ale studiilor liceale. De exemplu, 18% dintre elevii care au efectuat stagii de practică și-au găsit singuri firmele unde să le facă, fără sprijin din partea școlii. Pe de altă parte, este clară nevoia de a le asigura acestor copii oportunitățile de a face practică: 42% dintre elevi și-au îndeplinit stagiile de practică doar la școală, iar 23% preponderent la școală. Numai 22% dintre copii au făcut practică preponderent la un operator economic și doar 12% doar la firme. 

Conform datelor studiului, intenția de a începe o afacere în agricultură sau într-un domeniu conex este mai probabilă în rândul băieților, a elevilor de liceu de la profilele de agricultură și agroturism, a elevilor care au participat în vizite de studiu, precum și a elevilor ale căror familii dețin o afacere în agricultură și a celor cu abilități antreprenoriale. Pentru a începe o afacere în agricultură, elevii declară că au nevoie de mai multă experiență practică, mentorat și sprijin material.

Aproximativ 70% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți de calitatea predării și conținutul materiilor studiate. Patru din zece elevi au beneficiat de educație extra-curriculară, educație antreprenorială (complementară orelor de antreprenoriat obligatorii) și au participat la vizite de studiu pe lanțul valoric, o inițiativă a programului CEA. Utilitatea percepută a vizitelor de studiu pentru înțelegerea funcționării unui agribusiness este relativ crescută în rândul elevilor chestionați, pe ansamblu 53% dintre respondenți declarând că au dobândit multe cunoștințe noi. Un element recurent care a reieșit din interviuri este faptul că elevii își doresc cel mai mult să aplice noțiunile teoretice în laboratoarele, atelierele și fermele didactice ale liceelor, ca și mai multe activități de învățare bazată pe muncă relevante pentru specializarea lor (de exemplu horticultură, medicină veterinară etc.).

Practica în ferme reale triplează șansele ca un elev să își continue studiile la următorul nivel

După terminarea liceului sau a școlii profesionale, o majoritate relativă a respondenților (45%) intenționează să se angajeze. Factorul determinant este, pentru acești copii, experiența de practică la un operator economic. „Această experiență”, notează studiul, „crește cu 86% șansele ca un elev să intenționeze să se angajeze în domeniul în care s-a pregătit pe parcursul liceului.”

Copiii care doresc să își continue studiile (la nivel universitar sau obținând noi calificări) reprezintă o treime (31%) din totalul respondenților. Cu privire la aceștia, studiul notează impactul puternic al orelor de antreprenoriat: „Cel mai puternic predictor [N. Red. al intenției de a-și continua studiile în domeniu] este participarea elevului la ore de educație antreprenorială. [Aceasta] triplează șansa ca un elev să-și dorească să-și continue studiile în domeniul agricol. Și participarea la vizite de studiu pe lanțul valoric influențează semnificativ, dar în mai mică măsură această intenție.”

În general, opțiunea de continuare a studiilor la nivel universitar vizează centrele universitare din proximitate (Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași, București) și este legată de specializarea studiată în liceu, cu precădere medicină veterinară, inginerie zootehnică sau agronomie. 

„Dacă nu înveți, ajungi la agricol”, o idee preconcepută care pierde teren

„Rezultatele acestei cercetări reflectă dorința copiilor de la țară de a-și construi un viitor”, afirmă Crenguța Bărbosu, senior program manager Agricultură şi Dezvoltare Economică al Fundației World Vision România, organizație membră CEA. „Iată că 4 din 10 elevi au ales o specializare agricolă ca primă opțiune. Ei provin din familii care sunt implicate în agribusiness și vor fie să lucreze în fermele părinților, fie să-și construiască propria afacere. Este un succes pentru liceele agricole care încep să atragă tineri motivați și o satisfacție pentru noi, deoarece efortul nostru de 6 ani produce rezultate. Dar cel mai important este că tinerii și părinții încep să întrevadă beneficiile educației în agricultură.”

Deși, în ultimii ani multe școli și-au îmbunătățit relația cu comunitatea locală, consorțiul CEA consideră că o relație mai strânsă poate fi o soluție pentru recrutarea elevilor cu adevărat interesați de domeniul agricol și pentru asigurarea unor experiențe mai bune de învățare. Pe de o parte, școlile trebuie să se implice în informarea familiilor care au afaceri în agricultură despre avantajele educației agricole. Pe de altă parte, relația cu agribusinessul devine esențială pentru asigurarea experiențelor practice de învățare pentru elevi – internship, vizită de studiu sau practică.

Studiul a avut o componentă cantitativă (un sondaj) și una calitativă (interviuri). Sondajul a fost efectuat online, pe un eșantion de 882 de elevi din anii terminali (clasa a XI-a și a XII-a) de la 51 de unități de învățământ. Datele calitative au fost colectate prin intermediul a 36 de interviuri semi-structurate cu elevi din șase școli.

În prezent, în România au mai rămas doar 57 de licee cu profil tehnologic și agricol, față de 120 câte erau în urmă cu 20 de ani. Pentru învățământul liceal de zi, la admiterea din acest an, la clasa a IX-a, sunt disponibile 3.318 locuri, în vreme ce pentru școala profesională sunt disponibile 2.380 de locuri, mai multe detalii despre specializări și ofertele educaționale fiind publicate pe site-ul consorțiului educatieagricola.ro. Absolvenții claselor a opta vor completa fișele de înscriere la liceu în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc pe 24 iulie. 

______________

Consorțiul Creștem prin Educație Agricolă (CEA) pune la aceeași masă învățământul agricol, noile tehnologii și mediul de business, pentru a susține performanța profesorilor și managerilor din licee și pentru a crește reputația educației agricole atât în rândul elevilor, cât și în rândul partenerilor privați.

În ultimii șase ani, campaniile CEA și-au propus să îmbunătățească metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitățile extrașcolare sau soluțiile de e-learning. Prin campanii de comunicare aducem tineri talentați și dedicați în liceele înscrise în program. Inițiativele consorțiului CEA se adresează tuturor celor 57 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga țară. 

Creștem prin Educație Agricolă (CEA) este un program finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat de un consorțiu de organizații din care fac parte Fundația World Vision România, Junior Achievement România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Centrul Român de Politici Europene.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernatorul Mugur Isărescu afirmă că educația economico-financiară a ocupat constant un loc fruntaș printre obiectivele strategice ale Băncii Naționale a României / Potrivit OCDE, românii sunt printre ultimii în Europa la capitolul educației financiară

Educația în domeniul economico-financiar a ocupat constant un loc fruntaş pe agenda de priorităţi şi obiective de importanţă strategică ale Băncii Naţionale a României (BNR), a susținut, joi, guvernatorul Băncii…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, numit consilier onorific al premierului Ciucă pe chestiuni legate de Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării

Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și parlamentar PNL, a fost numit, marți, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă “pentru sprijinirea participării universităților românești la programele…
Vezi articolul

Consiliul de Etică al Ministerului Educației explică în ce condiții a cerut Comisiei de Etică a Universității Cuza din Iași să se pronunțe asupra posibilelor “abateri disciplinare” ale rectorului Tudorel Toader

Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației, precizează într-un comunicat că nu s-a pronunțat în privința sesizărilor cum că rectorul Universității Al. I. Cuza din…
Vezi articolul

Peste 5.000 de studenți refugiați din Ucraina au ajuns în România, potrivit Agenției Universitare a Francofoniei. Organizația, condusă de ministrul român al Educației, Sorin Cîmpeanu, propune un plan în 14 puncte pentru comunitățile academice afectate de conflict

Într-un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) transmite într-un comunicat că are 13 universități din Ucraina printre membri, iar potrivit cifrelor prezentate, până acum 5.000…
Vezi articolul

Adrian Curaj, fost ministru al Educației: Cred puternic că ne trebuie un CNATDCU care să vegheze asupra calității și aspectelor de etică la nivel de sistem. Dar nu să facă bucătăria pe care trebuie să o facă universitățile

Cum poți acorda o diplomă în sistem joint degree, deci cu cel puțin o altă universitate din Europa, dacă diploma din România este emisă de Ministerul Educației? Întrebarea este ridicată…
Vezi articolul