Elevii de clasa a IV-a au susținut miercuri, 21 mai, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2025. Elevii au avut la dispoziție 60 de minute pentru a le rezolva. Vezi mai jos care sunt cele 20 de probleme în care sunt și noțiuni istorice sau de științe, conform documentelor consultate de Edupedu.ro.
UPDATE ora 15: Ministerul Educației a publicat subiectele la proba de Matematică și Științe ale naturii
Spre deosebire de anii trecuți, testarea nu a mai fost pe două numere.
Testul este structurat în 3 părți:
I. Numere: de la exercițiul 1 și până la exercițiul 10;
II. Figuri geometrice și măsurători: de la exercițiul 11 și până la exercițiul 17;
III. Organizarea datelor: de la exercițiul 18 și până la exercițiul 20;
La exercițiul 20, elevii au primit un grafic și cerința a fost următoarea „Eminescu a scris cele mai multe poezii în cinci ani, conform reprezentării grafice de mai jos. Care sunt cei doi ani în care poetul a scris cele mai multe poezii și care este numărul de poezii scrise în fiecare din cei doi ani?”
„Scrie, pe spaţiul punctat, care sunt cei doi ani în care Eminescu a scris cele mai multe poezii și care este numărul de poezii scrise în fiecare din cei doi ani.”
Rezultatele elevilor, potrivit metodologiei
Din acest an școlar, rezultatele elevilor la evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi sub formă de punctaje în loc de coduri. La solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog.
Art. 28. — „(1) Rezultatele individuale obținute la EN-2025 nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative/note și pot fi trecute în catalog. Rezultatele sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin:
a) elaborarea planurilor individualizate de învățare;
b) informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.
(2) Rezultatele individuale la EN-2025 cuprinse în fișele de evaluare sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic și de către colectivul de catedră din fiecare unitate școlară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învățare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/ orientare care cuprinde informații diagnostice și prognostice în vederea orientării și optimizării învățării.”
Cea care a decis introducerea notelor la Evaluarea Națională de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, în loc de rezultate pe coduri, similare celor folosite de testările internaționale de tip PISA, a fost Ligia Deca, precedenta ministră a Educației, care a scos și limba străină de la evaluarea de la clasa a VI-a.
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a IV-a
Limbă și comunicare — Limba română/Limba română pentru minoritățile naționale — 20 mai 2025- Matematică și Științe ale naturii — 21 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 22 mai 2024
9 comments
Enunțuri incorecte/incomplete la exercițiile 10 și 16. În cazul celui de-al zecelea subiect, ar fi trebuit specificat “fără a fi repetata vreo strofă”. Pentru exercițiul 16: poate fi folosită orice unitate de măsură a masei.
Acest subiect are conținut greșit. Un an bisect este o data la…. . Care era răspunsul corect la 4 ani ?- Ceea ce este GRESIT . Corect era daca anul este multiplu de 4 si nu e divizibil cu 100 sau daca este divizibil cu 400 atunci este anul bisect.( la clasa a IV-a?)
Răspunsul strict la întrebare este: un an bisect este o dată la 4 ani. Atât!
In primul rand, anul 2000 a fost an bisect si este atat multiplu de 4 cat si multiplu de 100. Un an bisect e pur si simplu doar multiplu de 4 (ei stiu in clasa a 4-a ca se imparte la 4 fara rest). Si da, e foarte simplu si corect ca un an bisect este o data la 4 ani. Nimic gresit aici.
Multe întrebări din domeniul “stiinte”. Baiatul meu, a facut toate variantele de subiecte din 2013 pana în prezent, și nu a găsit niciun subiect de stiinte. Abia la varianta de model apărută pe 2025, a regăsit subiecte din stiinte. Pana în 2025, testul se baza strict pe exercitii și probleme de matematica.
Va scriu ca profesor, inginer, bunic. Nu am mai văzut o asemenea harababura privind întocmirea unui test la matematica de clasa. Atunci când vrem să încurcăm elevii ne este foarte ușor. Trebuia organizată o testare clasică de matematică și gata, ar fi fost bine. Amestecam prune cu mere și ne iese un nimic concret. Testarea trebuie să aibă exerciții clare la obiect fără a amesteca partea de știință exactă, matematica cu partea de științe ale naturii.
Ar fi fost extraordinar daca ar fi aflat si copiii, in timp util, ca testarea va contine si intrebari din materia stiinte.Nu stiu cand s-a trimis informarea/modificarea insa la clasa copilului meu s-a aflat informatia abia ieri. Nu mi se pare corect, atat timp cat toate materialele de pregatire pentru evaluare, avizate de minister, au fost doar din disciplinele de matematica si limba romana.
Nici invatatorii nu au stiut, cel putin invatatoarea copilului meu a fost surprinsa. Insa eu nu inteleg pregatirea “pentru evaluarea” de clasa a 4-a, de ce ai face-o in mod special? Evaluarea e ca sa evaluezi cat stiu elevii in momentul acela dupa 5 ani de scoala, asa cum a fost ea. Oricum subiectele au fost usoare, cerintele sunt minime.
Au fost pe edu.ro modele de subiecte la română și matematică. Le-am găsit acum 2 luni.