Suma promisă de Guvern profesorilor, pentru 6 luni, nu ar fi bază de calcul pentru dirigenție sau alte sporuri – sindicate

21.539 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Cei 1.000 de lei brut, oferiți de Guvern miercuri, ca sumă care să fie primită pentru următoarele 6 luni de către cadrele didactice, nu va fi luată în calcul ca bază pentru toate celelalte sporuri sau indemnizații pe care le primesc acestea, potrivit informărilor trimise de sindicate în teritoriu. Membrii de sindicat, care trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu propunerea guvernanților, au fost înștiințați că este vorba despre o sumă separată, nu inclusă în salariul de bază.

La fel, pentru personalul nedidactic, cei 400 de lei brut, promiși de Guvern, ar urma să nu fie luați în calcul la stabilirea altor elemente salariale.

S-ar fi propus și ca perioada de grevă să fie plătită prin recuperarea activităților,

Mesajul trimis de conducerea Federației către membri de sindicat, obținut de Edupedu.ro:

„1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, inv. special etc. – cel puțin asta am înțeles)

400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale)

Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelalte salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.

Legea se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.

Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților“.

Sindicatele au desfășurat un referendum printre toți membri, cu răspuns da/nu pentru ceea ce a oferit Guvernul.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


14 comments
  1. Guvernul ne prostește de peste 30 de ani,numai dacă ne gândim că un profesor cu vechime care are dreptul la norma de 16 ore săptămânal și care. la rugămintea directorului ar face 16 ore săptămânal,diferența de la 16 la 18,nu îi este plătită,conform unei căpărî ale legii.Asa că,despre ce vorbim?

  2. Astăzi am văzut vrajba între profesori, politisti și medici. Primii i-au blamat pe ceilalți pe principiul sa moara și capra vecinului. De ce nu se vorbește de impozitarea sectorului IT sau construcții? De ce BOR beneficiază de facilități fiscale? Salariu minim net în construcții este de 3150 lei, pentru ca nu se plătesc impozite. E normal?

  3. Orice instituție, companie, societate comerciala are o șenila care ajuta la mișcarea lucrurilor, altfel nu funcționează! De la paznic, salubrizor, îngrijitor, sau cum doriți să îl numiți până la “superiorul suprem”, fiecare are rolul lui, la fel de important! Poate ne explica cel plătit din banul public sa ne reprezinte de ce exista o diferență de leafa atât de mare intre angajații în aceleași funcții însă la instituții diferite, de exemplu femeia de servici de la guvern și cea de la o școală! De ce nu merge la biroul unde tot ce folosește este platit din banul public fara sa fie păzit, fără să i se deschidă ușa, fără șofer, fără să-i facă nimeni cafeaua, curat……sa se descurce singur și fără un salariu nesimțit și o “cantină” unde servește inclusiv desert la un preț pe care nu îl găsești nicăieri în România? Despre România toată lumea știe că suntem hoți, Nadia Comăneci, Hagi, Ceaușescu și Casa Poporului pe care în loc să o facem muzeu …

  4. N-au fost consultați toți membrii de sindicat!
    N-am primit informare de la liderul de sindicat!

  5. “În sfârșit Ministerul Muncii recunoaște că Ministerul Educației a băgat mâna în buzunarul salariaților din învățământul preuniversitar timp de 4 ani și 4 luni neincluzând indemnizația de hrană în indemnizația de concediu pentru zilele de concediu de odihnă.
    Art 18 alin 2 din Legea 153/2017: „Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).”

    Acesta este articolul în baza căruia se acordă hrana. A motiva neacordarea indemnizaţiei de hrană în indemnizaţia de concediu cu acest articol este absolut ilegal. Hrana se acordă „proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară”. Absolut toate majorările/creșterile, sporurile, indemnizațiile și compensațiile se acordă „proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară” chiar dacă legea nu menţionează expres acest lucru decât la hrană.

    În concediu nu se acordă majorări/creșteri, sporuri, indemnizații și compensații. În concediu se acordă doar indemnizaţia de concediu care are o formulă bine stabilită.

    Art 10 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011
    (1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime și, după caz, a indemnizației de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte.
    (2) Media zilnică a veniturilor se stabilește în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.

    (3) În calculul indemnizației concediului de odihnă acordat cadrelor didactice se iau în considerare și drepturile salariale care se acordă cu caracter permanent.

    Indemnizaţia de hrană având caracter permanent, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu trebuie inclusă în calcularea indemnizaţiei de concediu.

    Iată că acum Ministerul Muncii vine și confirmă absolut tot ce am spus în urmă cu peste 3 ani și recunoaște că indemnizația de hrană se include în indemnizația de concediu deoarece are caracter permanent. Ministerul Muncii în adresa nr. 762 DPS / 29.03.2023 spune citez:

    ”Față de cele de mai sus, indemnizația de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, SE INCLUDE în media zilnică pe baza căreia se calculează indemnizația de concediu și nu se adaugă suplimentar la aceasta”
    Prin urmare Ministerul Muncii recunoaște că Ministerul Educației a băgat mâna în buzunarul salariaților din învățământul preuniversitar timp de 4 ani și 4 luni neincluzând niciodată indemnizația de hrană în indemnizația de concediu.
    Prin urmare hrana care trebuia inclusă în indemnizația de concediu pe 1 an și 4 luni s-a pierdut prin prescriere dar se mai pot recupera datoriile pe ultimii 3 ani.

    În afară de faptul că indemnizația de hrană nu a fost inclusă în indemnizația de concediu în tot acest timp, aceasta nu s-a plătit nici pentru acele zile libere precum Ziua Învățătorului etc zile care nu existau ca zile libere de la stat potrivit Codului Muncii ci au fost acordate de Ministerul Educației suplimentar.

    Zilele de concediu de odihnă pentru un cadru didactic sunt în număr de 62 de zile pe an. Zilele ”libere suplimentare” să zicem că au fost în număr de aproximativ 5 pe an. Asta ar însemna că indemnizația de hrană nu s-a plătit pentru 67 zile din totalul de zile lucrătoare dintr-un an. Ce înseamnă asta ca și sumă? Păi să vedem un calcul aproximativ:
    67 zile x (2 x 2080 / 255 zile lucrătoare / an) x 3 ani = 3279 lei brut adică cel puțin un salariu minim pe economie furat.
    Menționez că zilele lucrătoare diferă de la an la an. În 2021 au fost 254, în 2022 au fost 251 iar eu am folosit 255. Deci suma lipsă poate fi un pic mai mare.

    Indemnizaţia de hrană având CARACTER PERMANENT, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu tTREBUIE INCLUSA în CALCULAREA INDEMNIZATIEI DE CONCEDIU

    Iată că acum MINISTERUL MINCII vine și confirmă absolut i și recunoaște că indemnizația de hrană se include în indemnizația de concediu deoarece are caracter permanent. Ministerul Muncii în ADRESA NR,. 762 DPS / 29.03.2023 spune citez:

    ”Față de cele de mai sus, indemnizația de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, SE INCLUDE în MEDIA ZILNICA pe baza căreia SE CALCULEAZA INDEMNIZATIA DE CONCEDIU SI NU SE ADAUGA suplimentar la aceasta”
    DE CE NU SE FACE CORECT???

  6. Exact cum bănuiam – sume ”compensatorii”, din care plătești impozit dar rămâi cu pleavă.

    Și asta din octombrie (pe lunile de CO se calculează un salariu în funcție de lunile deja lucrate) și prima ”compensație” ar intra probabil prin septembrie, plătită în octombrie.

    NICI MĂCAR INFLAȚIA NU E ACOPERITĂ.

    Ăștia ȘTIU că există personal auxiliar?! Și au impresia că oamenii din nedidactic vor mulțumi frumos când primesc 200 de lei net peste minimul în economie?!

  7. Liderii de sindicat din scoli impreuna cu oamenii directorilor au avut si au gradatii de merit (marea lor majoritate). Pana anul trecut datorita salariilor de merit (25% in plus garantati pe 5 ani) acesti oameni erau insensibili la problemele profesorilor de rand.
    A venit inflatia si toate veniturile au fost afectate! Salariile de merit au “intrat la apa”, de aceea multi din cei de la miting, foarte vocali de altfel, sunt “oameni de valoare” pe hartie!
    Intre cerintele actualei greve nimic despre elevi, scoala, noile legi! Daca se rezolva treaba cu banii, restul nu conteaza!

    1. Acești “oameni de valoare” ne terorizează acum pe noi, prof. care mergem la ore, aruncand cu laturi, zi de zi. Îmi doresc sa ne crească salariile, dar anticipez ca atitudinea multor cadre didactice va fi aceeasi: lipsa de la ore, dezinteres fata de copii, folosirea telefonului toată ora, în loc de predare, note de 10 fără acoperire, concedii în timpul cursurilor…. “Lupul parul și-l schimba dar năravul, ba.

      1. Așa merită spărgătorii de grevă, scuză-mă că trebuie să ți-o spun. Ei vor beneficia de orice se câștigă prin sacrificiul colegilor lor, nu cred că vor renunța benevol, că doar nu sunt copii mici.

        Iar după cum vorbești despre profesori, mă îndoiesc că ești și tu unul – probabil un trol care crede el că știe ceva despre învățământ din ce a citit pe site-urile de știri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Ligia Deca omite cu nonșalanță că școlile vor încălca legea educației și vor obliga elevii și în acest an să vină în trei schimburi. Cu o săptămână înainte de începutul școlii, Ligia Deca anunță că sunt peste 190 de școli în care elevii vor fi relocați, din cauza lucrărilor, din care 60 doar în București

În București, „în acest moment, avem în jur de 60 de unități de învățământ care au anunțat deja că, într-o proporție sau alta, va fi relocată activitatea”, a declarat ministrul…
Vezi articolul

VIDEO Iohannis: Am propus o nouă structură a liceului / Noul Bacalaureat, bazat pe competențe, rămâne obligatoriu pentru studiile universitare / Colegiile terțiare non-universitare, care vor putea funcționa în universități, vor forma tehnicieni

Structura sistemului de învățământ rămâne predominant aceeași, păstrăm clasa pregătitoare și gimnaziul, iar schimbări apar la tranzițiile dintre etapele educaționale, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul celei de-a treia…
Vezi articolul