Suntem ţara cu cea mai tânără bunică, 23 de ani, iar fete de 14 ani au deja 2 copii. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli, atrage atenția președinta CNAS, Valeria Herdea

2.236 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a tras un semnal de alarmă: România este ţara care are “cea mai tânără bunică, la 23 de ani, fete însărcinate la 12 ani şi fete de 14 ani cu câte doi copii”. Printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează şi o serie de capitole care privesc adolescentul, transmite Agerpres. Șefa CNAS subliniază importanța educației medicale în școli.

Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a tras un semnal de alarmă într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, referitor la vârsta minorelor care au copii. Ea spune că noul contract cadru care a intrat în vigoare pe 1 iulie, prevede aspecte privind adolescentul.

Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (…). Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedinta CNAS.

Valeria Herdea a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc.

„Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri! (…) Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS.

Valeria Herdea a susţinut că în noul contract-cadru există multe prevederi care privesc adolescenţii şi tinerii, cum ar fi prevenirea infecţiei cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B şi C.

Citește articolul pe G4Media.ro


7 comments
 1. astea care puiesc la 12 ani , părăsesc școală în clasa a patra. fetele de etnie nu fac mai mult de 4 clase. deci educația de care vorbiți nu le va găsi în școală. trebuie mers în comunitățile lor , la fața locului.
  nu amestecați caii cu caprele . nu toate animalele au nevoie de potcoave.

 2. Tot felul de oficiali trag “semnale de alarmă”. Urlă alarmele în țara asta în toate domeniile.
  Bunica de 23 de ani este cu siguranță de etnie romă. În orice localitate, oraș din țară rromii își respectă tradițiile, inclusiv pe aceea de a-și căsători fetele la 11-12 ani, fără ca autoritățile să intervină. Tacit, toți acceptăm că asta e viața lor, astea sunt tradițiile. Atunci de ce mai tragem semnale de alarmă? Și mai ales de ce nu spunem adevărul? Nu ești rasist dacă evidențiezi problemele dintr-o comunitate.
  Nu numai fetele rrome nasc adolescente fiind. Dar nici nu am fi pe primul loc în Europa dacă proporția de mame adolescente rrome ar fi aceeași ca în populația generală.

 3. In localitatile cu populatie majoritara de etnie rroma aproape ca nu exista fata de 13-15 ani fara cel putin un copil. Statul nu se baga. Politia tace. Legile se incalca permanent de ca si cum nu ar exista. Nici nu se poate spune ca acolo se respecta vreo lege. Cum incearca cineva sa ridice problema, apar si reclamatiile cum ca sunt discriminati. Ii recomand redactiei Edupedu o investigatie jurnalistica in Slobozia Bradului jud.Vrancea. Acolo pana si fiul primarului si-a luat nevasta de 15 ani.
  https://www.ziaruldevrancea.ro/promo/evenimente-speciale/video-nunta-lui-daniel-baiatul-de-17-ani-al-primarului-comunei-slobozia-bradului-cu-aleasa-inimii-sale-ana-de-15-ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Competențele digitale – predate în învățământul primar de anul viitor. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. Pentru profesori competențele digitale vor fi introduse încă din formarea inițială – măsuri incluse în Strategia privind digitalizarea educației în România / Țintă: 90% din populație să fie alfabetizată digital

În școala primară ar urma să fie incluse, începând din anul școlar 2021-2022, elemente obligatorii de competențe digitale, iar în aceeași perioadă urmează să fie elaborate sau revizuite programele de…
Vezi articolul

Ministerul “se pare că va accepta ca proba de limba română să fie de sine stătătoare” la Bacalaureat, dar pe partea de admitere la colegii “ei încă se țin tari” – reprezentantul Federației părinților, după consultările pe proiectul de lege a învățământului preuniversitar

Reprezentanții Ministerului Educației “încă se țin tari” în ceea ce privește propunerile referitoare la examenul de admitere în clasa a IX-a, la colegiile naționale, conform proiectului de Lege a învățământului…
Vezi articolul