SURSE Profesorii resping oferta guvernanților

14.243 de vizualizări
Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, potrivit surselor Edupedu.ro. Atât cei din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

În consecință, liderii sindicali comunică la această oră rezultatul referendumului intern și negociază cu reprezentanții Guvernului o altă soluție. Întâlnirea de la Guvern, care a început la ora 19:00, a fost anunțată de la prânz atât de sindicaliști, cât și de premier.

Va reamintesc, Guvernul a anunțat că oferă, în a 8-a zi de grevă generală în școli și după două mitinguri în stradă cu zeci de mii de persoane, ca soluție pentru încetarea conflictului de muncă, următoarele sume pentru profesorii și angajații din școli, pentru următoarele 6 luni:

  • 1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, inv. special etc.)
  • 400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale)
  • Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelelate salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.
  • Legea se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.
  • Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților

43 comments
  1. Personal consider îndreptățire solicitările unor profesori, dar dacă tot proclama ca se sacrifica prin aceasta greva pentru viitorul copiilor noștri, de ce nu se intorc la catedra pt examenele de bac și capacitate și apoi sa reia protestul?

    1. Nu se întorc fiindcă tocmai urgența situației este elementul care le oferă putere de negociere. După examene vine vacanța de vară. Pe urmă se prea potolesc apele. Faptul că este perioada examenelor face această perioadă să fie cea mai potrivită pentru grevă. În restul anului nu-i bagă nimeni în seamă.

    2. Conflictul de muncă a început din decembrie. Ca să se poată iniția greva generală, sunt obligatorii o sumă de pași, pentru a împiedica declararea grevei ilegală (asta au și încercat guvernanții, să facă atât de complicată declanșarea unei greve, că să le piară tuturor cheful să o mai facă). Au fost negocieri, acte semnate și nerespectate, pichetări, marșuri de protest, mitinguri, întâlniri peste întâlniri, referendumuri între membrii de sindicat, grevă de avertisment și doar apoi greva generală. 6 luni. Guvernul știa ce urmează să se întâmple, dar d-na Deca a acceptat un 2.1% din PIB pentru educație (legea ÎNCĂ spune că trebuie minim 6%), a lucrat la minunatele legi noi DOAR cu neaveniți (ONG-uri, HORECA, arhiepiscopia, ORICINE dar nu cu profesorii) și a neglijat toate amendamentele depuse de noi.

      Credeți că e normal să ai module (e VARZĂ anul școlar, și d-na Deca a stabilit ca și anul viitor vrea tot varză), săptămâni de fel și chip care mânâncă din orele de școală, NEBUGETATE, pentru care NIMENI nu s-a pregătit și sincer, care nu ne interesează pe unii dintre noi, și nici pe elevi, Istoria Holocaustului obligatorie DAR Istoria și Geografia României OPȚIONALE?! Chiar am înnebunit cu toții? Admitere în mai multe etape la licee, în baza unor examene inventate cu dedicație, cu ”cote” de locuri rezervate pentru speciali, bacalaureat din română + matematică + fizică + chimie + biologie + istorie + geografie + naiba mai știe ce, o singură probă scrisă DAR două probe separate pentru fiecare limbă străină?!

      Dacă greva e întreruptă pentru examene, nu e doar întreruptă, trebuie SUSPENDATĂ. Și apoi toate demersurile trebuie luate de la capăt. La două zile după începutul grevei generale, guvernul a schimbat unilateral Legea Dialogului Social, ca oricine începe greva după modificarea legii să piardă vechimea în muncă (singura care se păstrează pe perioada grevei, împreună cu asigurările de sănătate, toate celelalte sunt suspendate). Vechimea contează pentru grade, un profesor care încă n-a dat toate gradele ar pierde un an din cauza unei singure zile lipsă. Și credeți că îi mai putem considera de bună credință, în cazul ăsta?

      Acum – ori niciodată.

  2. Îmi poate cineva, poate lucrător la acest site, poate alt părinte , pentru ca doamna diriginta, profesorii și doamna director nu pot, ce se întâmpla cu examenul copilului meu?

    1. Sigur se va găsi o soluție, zic să aveți răbdare, și nouă ne pare rău pentru elevii și pentru copiii noștri. Așa
      cum în pandemie au fost găsite diferite variante,se vor găsi și acum.

  3. Multumim redacției edupedu de informațiile trimise mai prompt decât oricine.
    Ne ajuta să luăm decizii.
    Multumim!

  4. Stimați profesori, vă rog din tot sufletul, NU RENUNȚAȚI și NU bagați în seamă toate răutățile unora care nu înțeleg absolut nimic din ceea ce se întâmplă! Suntem mulți cei care înțelegem importanța demersului vostru pentru viitorul țării și al copiilor noștri; din păcate însă, suntem mult mai puțin vocali decât cei menționați anterior.

  5. Stimați profesori, vă rog din tot sufletul, NU CEDAȚI și NU bagați în seamă toate răut(ă)țile unora care nu înțeleg absolut nimic din ceea ce se întâmplă! Suntem mulți cei care înțelegem importanța demersului vostru pentru viitorul țării și al copiilor noștri; din păcate însă, suntem mult mai puțin vocali decât cei menționați anterior.

  6. Stimați profesori, vă rog din tot sufletul, NU CEDAȚI și NU bagați în seamă toate răutățile unora care nu înțeleg absolut nimic din ceea ce se întâmplă! Suntem mulți cei care înțelegem importanța demersului vostru pentru viitorul țării și al copiilor noștri; din păcate însă, suntem mult mai puțin vocali decât cei menționați anterior.

    Iar voi, stimabililor “spărgători de grevă”, pentru că ați apărut și pe aici să vă manifestați “inteligența” nemărginită repetând papagalicește toate minunile pe care le-ați auzit de la politicienii corupți, analfabeți funcționali și de la vuvuzelele lor de pe la temb(e)liziuni, pe care le sponsorizează cu bani publici pe linie de partid, încercați și voi să pricepeți, odată pentru totdeauna, că dacă se va continua astfel, și nu vor fi plătiți macar decent profesorii, nu numai că nu vor face performanțe cu odrasele voastre, dar nu vor mai lucra în educația preuniversitară deloc, va fi un deficit masiv de personal, ori în cel mai fericit caz, vor fi viitori profesori niște indivizi cel mult submediocri ce se vor mulțumi să lucreze și să-și pună viața în pericol constant (vedeți cazurile recente cu profesori agresați fizic, umiliți, și chiar înjunghiați de elevi consumatori de stupefiante sau cel puțin sub influența băuturilor alcoolice) pentru uimitoarea sumă de 500 de euro, doar pentru că nu vor putea obține alte locuri de muncă. Vor face malpraxis cu mințile copiilor voștri, așa cum vă fac acum vouă creierii terci temb(e)liziunile sau așa-zișii formatori de opinie promovați de acestea, și astfel vor ieși din ei niște oameni chiar mai lipsiți de creier decât sunteți voi, toți cei ce nu pricepeți cât de importantă este educația pentru viitorul acestei nații, pentru viitorul vostru inclusiv, pentru că cineva trebuie să vă plătească pe viitor pensiile și să aibă grijă de voi când nu veți mai putea lucra.

  7. O oferta mai mult decat decenta din partea guvernului, da cred ca e o mare greseala daca nu se pun condiții clare de acordare a acestor bani, pai cum dracu sa primeasca toata lumea la fel cand 90% dintre profesori sunt semianalfabeti si nu au nici o treaba cu cea ce predau, vorba vine ca predau, pai la mine la liceu in Turda jumate din profesorii care ii am la clasa fac doar act de prezenta, in timpul scolii altfel ,de exemplu, n-am facut absolut nimic, a venit de cateva ori diriginta sa ne spuna sa stam linistiti si atata tot, nema activitati, pan la urma am plecat noi ca ne plictisisem in clasa…
    Sincer daca ar fi dupa mine as face contract individual cu fiecare cadru didactic in parte, cam ca la fotbalisti, in care sa fie trecute toate obiectivele pe care le are profesoru si in cat timp trebuie sa le atinga, nu le-ai atins ciuciu bani, ba ar trebui chiar sanctiuni aplicate ca altfel n-o sa se schimbe nimic, doar se cheltuie de-a-n boulea niste bani iar sistemu de invatamant tot dezastros o sa ramana.

    1. „profesorii care”…. Se vede clar că nu prea ai fost pe la școală! Corect este „profesorii PE care”!
      Ai înțeles ceva?

    2. NU E DELOC DECENTĂ OFERTA. ȘI TOCMAI pentru că se câștigă atât de puțini bani, calitatea unora dintre profesori este așa cum este. Adesea, o persoană pricepută și pasionată de un domeniu este descurajată să lucreze în învățământ, tocmai pentru că nu te poate întreține din banii primiți. Nu e tare greu de urmărit logica.. În secunda în care se câștigă bine și foarte bine din învățământ, o să fie concurență pe posturi și pretenții de calitate de la elevi și părinți. Literalmente toată lumea are de câștigat. O zi plăcută.

  8. Dar elevii ce vina au? In special cei din anii terminali? Oare nu e o forma de șantaj tocmai prin intermediul celor de care ar trebui sa aveți grija?

  9. Elevii din anii terminali au de suferit!Copiii noștri sunt acum cobaii voștri???Mergeți la catedra și faceți va meseria…sau va ajung meditațiile???Copiii au dreptul la învățământ…sunt periclitate examenele!Gata..destul.cu mascarada!

    1. Mereu cu gândul la ai dumneavoastră… La ai noștri vă gândiți dumneavoastră, sau îi lăsăm în grija acestui guvern? Cunosc cadre didactice care au copii în anii terminali și fac grevă, o colega are și clasa a VIII- a și a XII-a și e acolo cu ceilalți.
      Și copiii cadrelor didactice nu fac ore, dar fără sacrificii nu vom reuși să facem nimic! Materia se recuperează, examenele se vor decala, dar umilința guvernului și a părinților rămâne acolo…

    2. Cineva trebuie să pună piciorul în prag în țara noastră. Dacă făceau profesorii greva în vacanța de vară îi lua cineva în seamă? 6%din PIB rezolvă problemele clar, dar cu condiții clare de acordare a bonusurilor salariale. Un profesor dedicat și cu elevi care-și văd de școală și au performanțe să fie respectat și recompensat pe măsură, iar tăietorii de frunze la câini să-și primească răsplata după cât de performanți sunt. Guvernele nesimțite în frunte cu primul analfabet funcțional al țării, care nu știe să vorbească liber chiar după 7 ani de șef la Cotroceni, au lăsat de izbeliște “România educată” și ACUM culegem roadele. Unirea sub un stindard comun poate îndrepta lucrurile nefăcute de partidele nesimțite de la guvernare 33 de ani. Fără sacrificii nimic nu se realizează în țara noastră, din cauza indolenței, furtului de orice fel și prin orice mijloace și trădării perpetue. Nu vedeți că ni se fură viitorul ca națiune de 33 de ani în continuu și românii stau cu capul plecat?

  10. Klaus Iohannis – ”Pas cu pas” (2014):
    ”Ştim cu toţii că, între toate aceste probleme, una serioasă vizează corpul profesoral. Cea mai mare problemă, după părerea mea, nu ar fi calitatea acestei categorii profesionale, fiindcă şi ea este urmarea altor factori. Este greu să aştepţi de la un profesor de liceu să aibă performanţe excepţionale dacă nu reuşeşte să întreţină o familie cu salariul pe care îl primeşte.
    Eventual, dacă ambii membri ai familiei sunt profesori, reuşesc să ajungă la ceva ce se numeşte „nivel de subzistenţă“, dar mai mult, probabil că nu.
    Profesorii nu sunt plătiţi prost de ieri, de azi, ei sunt remuneraţi total
    necorespunzător de multă vreme. Nici în anii comunismului nu au fost recompensaţi corespunzător pentru munca lor, însă lucrurile s-au înrăutăţit după revoluţie. Este, de asemenea, greu de crezut că dascălii, la modul general, vor avea cu toţii dorinţa să lucreze foarte bine dacă societatea, în ansamblul său, are faţă de ei o atitudine mai degrabă de condescendenţă sau de uşor dispreţ.
    E suficient să ne uităm puţin în urmă şi o să vedem foşti şi actuali preşedinţi sau foşti prim-miniştri care au rostit cuvinte negative la adresa cadrelor didactice, lucru care este inadmisibil.
    Preşedintele sau premierul ţării noastre nu poate să iasă la televizor şi să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi caste profesionale. Este pur şi simplu inadmisibil, iar acest lucru denotă că, de fapt, acei politicieni nu sunt preocupaţi de sistemul educaţional decât la nivel declarativ, politicianist.
    Consider că este profund în neregulă dacă preşedintele ţării vorbeşte de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinţi ori dacă îi răzvrăteşte pe unii împotriva celorlalţi.
    Cred că rolul Preşedintelui României este acela de a introduce — sau de a reintroduce — în spaţiul public dezbateri ample pe teme cum este educaţia şi de a crea un cadru care le permite specialiştilor şi politicienilor să se reunească şi să caute soluţii care să fie viabile şi valabile pentru o perioadă mai lungă.
    Eu îmi permit să încerc să duc discuţia la un alt nivel: nu prin prisma profesiei de dascăl, ci prin prisma prin care văd rolul Preşedintelui”.

  11. Nu ti-a placut scoala asa-i ? Sa stii totusi ca, daca tu erai lenes sau nu
    te ducea capul nu e din vina profesorului. Profesorul preda, elevul e cel care trebuie sa invete.

  12. Nu înțeleg de ce profesorii nu accepta oferta unde se cred în statele unite ale americii sa aibe niste salarii colosale , nu se gândesc că niște copii vor da luna viitoare niste examene , pe ei ii duce mintea numai la bani cred că nici nu le pasa de elevi să nu mai spun că unii nu merita majorarea dar na

    1. Nu intelegi pentru ca nu ai cum. Sa fi profesor in ziua de astazi este mai greu decat acum 20 ani.
      Numarul de ore nu s-a schimbat, dar acum parintii au pretentii mai mari, directorul pune presiune constata, elevii au devenit mai indisciplinati, avem mai multe hartii de facut, siguranta in scoli este inexista, pe partea de investii se fac carpeli, etc. Sunt multe probleme care mai pot fi enumerate, de unde incepem? Celelalte generatii nu vor suferi daca pastram acelasi sistem de Educatie?

  13. Greva trebuie sa NU inceteze! Propunerea guvernului este incalificabila. Aceasta oferta nu garanteaza ca vom fi luati in seama in noua grila de salarizare.

  14. foarte bine.sa mareasca fix cat au dat la astia de la M.A.I si sanatate…pai nu? ce avem limbrici?
    sau obisnuit sa ne arunce cate un cub de zaharel 150…200 ron…GATA …ADIO…
    NU VOR???FB ,INGHETAM ANU SI APOI SA VEDEM CUM II VOTEAZA LUMEA PE ACESTI PSD SI PNL.DE 30 ANI INCONTINU NE AU MINTIT SI BATUT JOC DE NOI.
    SINGURUL CARE A FACUT CEVA A FOST Dragnea,in rest niste lepre.

  15. Vă mulțumim mult pentru susținere! Aveți mare dreptate, trebuie să se producă schimbarea în bine nu doar pentru noi, cei de acum, ci și pentru cei care mâine ne vor lua locul! Guvernanții trebuie să înțeleagă că așa NU se .ai poate!
    Încă o dată, vă mulțumim

  16. Pe cine au intrebat sindicatele?
    Nu ar trebui sa hotarasca membrii?
    Astia care nu facem meditatii nu putem sta o luna in greva

    1. “Astia care nu facem meditatii ”
      suntem de trei ori mai motivati sa ne castigam drepturile! Nu intelegeti?
      pe noi NE INTREABA sindicatul ce dorim!

    2. Pe noi ne-au întrebat, fiecare școală și-a spus părerea (există print-screen-uri pentru conversații).

      NIMENI nu vrea să renunțe. Ce se oferă acum e același lucru, doar că nu sub formă de vouchere, nu intră în încadrare, se pierde în ianuarie practic (ar fi prime lunare ce se văd în salariile din oct-dec, iar în ianuarie, pentru că sunt considerate ”avansuri”, acel procent de 40% din DIFERENȚĂ pentru începători va fi echivalat cu aceste ”prime” și s-au dus, ne-au fraierit iar). Iar ce se ”oferă” pentru nedidactic e o insultă. Auxiliarul nici nu e luat în calcul. Despre ce vorbim aici?

      Promisiuni despre etape și alte bazaconii am mai auzit, ăștia mâine ies de la guvernare, cei care vin apoi schimbă tot în condițiile în care o grevă va fi practic aproape imposibil de început iar, dacă ne lăsăm mințiți.

    3. Ne-au întrebat. Dar puteți ieși oricând din grevă, indiferent ce au hotărât ceilalți. Vă imaginați că toți cei care suntem în grevă facem meditații?

  17. Va susținem. Orice ar fi. Felicitări pt atitudine. Ma gândeam ca o sa picați în plasa lor

  18. Bravo Sindicatelor! Bravo profesorilor! Vremelnicilor Guvernanți-RUSINE!! Greva trebuie sa producă schimbarea atât de necesara in România!

  19. datele afara,macar jumătate când își pierde locul de munca ,partea aialaltă merge de buna voie la lucru și cu jumătate de salariu,oricum nimic nu ii învață pe elevi

    1. Mai întâi, intoarce-te la școală, învață să scrii, apoi poți veni sa comentezi la adresa celor care au ani de muncă în spate!
      Nu cedam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Szekely, întrebat dacă el crede că părinții se opun testării elevilor: „Oh, da. Am primit nenumărate mesaje de la părinți. Inclusiv eu personal am fost acuzat că forțăm copiii să intre în programe de testare biologică ale unor oculte mondiale…”

Consilierul lui Sorin Cîmpeanu, Radu Szekely, a spus că a primit numeroase apeluri și mesaje de la părinți care se opun testării elevilor, în condițiile în care, începând de săptămâna…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către Parlament, Guvern și Președinte, semnată de peste 70 de ONG-uri, care solicită: „Respectarea dreptului la viață și sănătate al copiilor, prin inițierea și implementarea unor măsuri urgente”

Peste 70 de organizații din domeniile social, educație, sănătate, ocupare, locuire solicită printr-o scrisoare deschisă Guvernului României, Parlamentului României și Administrației Prezidențiale să fie consultate în mod real în procesul…
Vezi articolul

Mai multe universități românești se mândresc că au intrat în valul doi, pe locurile 1000+, în clasamentul global QS, care a anunțat încă de acum opt luni elita universităților globale

“Ediția 2021 a QS World University Rankings confirmă performanțele academice și de cercetare ale universităților membre ale Consorțiului Universitaria”, începe un comunicat dat publicității marți dimineață de acest Consorțiu, ce…
Vezi articolul

Școlile și grădinițele cu cea mai mică rată de vaccinare, în rândul profesorilor și angajaților, din Capitală – lista oficială / O grădiniță privată are doar 10% din personal vaccinat, iar una de stat 12,3%

65 de școli și grădinițe din București au o rată de infectare mai mică sau egală cu 50% în rândul profesorilor și angajaților instituțiilor, potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul