Surse: Sorin Cîmpeanu și Monica Anisie – în pole position pentru conducerea Ministerului Educației, în negocierile pentru viitorul guvern

5.455 de vizualizări
Monica Anisie si Sorin Cimpeanu / Foto: Gov.ro și Inquam Photos/Alexandra Pandrea
Sorin Cîmpeanu și Monica Anisie sunt principalele nume vehiculate pentru funcția de ministru al Educației în noul guvern aflat în negocieri, potrivit surselor Edupedu.ro. Fost ministru al acestui portofoliu în guvernul PSD condus de Ponta, Sorin Cîmpeanu este rectorul Universității de Agronomie, universitate la care Laurențiu Baranga și-a obținut abilitarea – adică a devenit coordonator de doctorate fără ca el să fi avut diplomă de Bacalaureat. Actualul deținător al portofoliului Educației, Monica Anisie a gestionat domeniul încă de la începutul pandemiei COVID-19, perioadă soldată cu numeroase crize și, în cele din urmă, cu re-închiderea școlilor pentru toți copiii.

Și ministrul actual al Educației, Monica Anisie, și Sorin Cîmpeanu au candidat pe listele PNL în alegerile Parlamentare pentru un loc de senator de București, Cîmpeanu pe poziția a doua și Anisie pe poziția a treia. Senatul este camera superioară a Parlamentului, cameră decizională pentru legile din domeniul Educației.

Fost ministru al Educației în Guvernul PSD condus de Victor Ponta în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Cîmpeanu a introdus corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat, pentru evitarea fraudelor, și a schimbat până acum 3 partide: a fost membru ALDE, apoi PRO România, pentru ca din ianuarie să fie membru PNL. A fost premier interimar în noiembrie 2015, după ce Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv.

Monica Anisie conduce portofoliul din octombrie 2019, obținând pentru Educație și pentru Cercetare cele mai mici alocări bugetare din ultimii 25 ani (2,8% din PIB). De la debutul pandemiei, școlile și grădinițele din România au fost închise total atât din primăvară până în vară, dar și în toamnă, în contradicție cu practica majorității statelor europene. A anulat tezele din acest an școlar, care a debutat tot sub auspiciile pandemiei, dar fără măsuri de ajutor promise, precum Biblioteca școlară virtuală sau tabletele școlare pentru elevii dezavantajați, care nici acum nu sunt în totalitate distribuite copiilor. Anisie a introdus mecanismul repartizării aleatorii a elevilor în clasele pregătitoare, a eliminat o comisie obligatorie până acum în școală și a simplificat o serie de documente birocratice pentru profesori.

Este profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Vianu din București, a fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, secretar de stat pentru preuniversitar în Ministerul Educației în Guvernul Cioloș – de remarcat că Cioloș i-a cerut însă demisia de 2 ori din funcția de ministru, director al Direcției generale învățământ preuniversitar în Minister și consilier în Administrația Prezidențială în perioada în care Daniel Funeriu a fost consilierul pe educație al fostului președinte Traian Băsescu. Anterior, Anisie a fost inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar București. În 2011 a obținut un atestat pentru Management educațional preuniversitar la Academia Națională de Informații.

Amintim că fostul premier Ludovic Orban l-a numit pe Laurențiu Baranga șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor în data de 3 septembrie 2020, care apoi a fost reţinut de procurori pentru înşelăciune. Baranga a recunoscut în fața procurorilor că și-a falsificat diploma de bacalaureat, potrivit încheierii de ședință a Judecătoriei Sectorului 5. El a fost acuzat că şi-a falsificat diploma de BAC, dar și alte documente de studii. CV-ul public al lui Baranga începe la vârsta de 32 de ani, când a absolvit bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, însă apoi a acumulat numeroase titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne (sursa).

Baranga a fost profesor, coordonator de doctorat și și-a obținut chiar abilitarea la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, instituție de învățământ al cărei rector este Sorin Cîmpeanu. USAMV a făcut acum plângere penală şi s-a constituit parte civilă în procesul-penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică sub nr.462/P/2020, cu suma totală formată din drepturile băneşti primite de la USAMV B, a întrerupt contractul de muncă şi respectiv a anulat afilierea, a repartizat studenţii coordonaţi de acesta către alţi profesori şi a informat Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru a-i anula atestatul de abilitare acordat, relatează Adevărul.

După izbucnirea scandalului Baranga, Cîmpeanu a anunțat că propune înființarea unui Registru Unic Național Integrat al Diplomelor eliberate de școli, începând cu absolvirea studiilor preuniversitare și diploma de BAC.



6 comments
  1. Incredibil.
    De ce credeți că ati pierdut alegerile?
    Poate pt dezastrul de la Educație.
    Cum adică Noul Guvern când de fapt reciclăm incompetența numită ,, Nimica,, Anisie.

    Faptul ca Anisie a dispărut o lună din peisaj a dus liniște in sistem.
    Mai ales după ce a plecat altă ,, competență, numită Barcari.

    Dacă nu ați înțeles că aroganța, ignoranța si persiflarea față de dascăli , parinti si elevi este cea mai dureroasă vom vedea curând greve, proteste, blocări de activitate….

    Asta ne mai trebuie acum .
    Chiar nu înțelegeți când toată lumea spune NU, nu e competentă Anisie?
    P.S. D-na fost ministru, încă mai așteptăm lectia model, promisă pe 13 septembrie.

  2. Iar nu ne interesează educația. După care o luăm de la capăt: analfabetism funcțional, abandon școlar, PISA, etc.
    Suntem pierduți.

  3. Monica Anisie? Din filmul „Tot așa”?
    Sorin Câmpeanu? Din filmul „Se poate și mai rău”? Sau pentru că este co-autor la ghidul „Cum să îngropăm România educată”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli se aplică Legea Educației 1/2011 – adresă a Ministerului Educației / Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită

Procedura pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli este cea reglementată Legea educației naționale nr. 1/2011, deoarece încă nu a fost înființată Comisia Națională pentru inspecție Școlară din…
Vezi articolul

Ministerul Educației a fost dat în judecată de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, pentru refuzul de a-i aloca unei fetițe de clasa a II-a profesor de sprijin la clasă

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități anunță că a dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, pentru refuzul de a-i aloca unei eleve cu dizabilități un…
Vezi articolul