Elevii, studenții sau tinerii absolvenți din învățământul vocațional – teatru, muzică, dans și arte vizuale – se pot înscrie, până pe 28 mai, la Murani Art Academy, o tabără de creație interdisciplinară, unde vor lucra împreună cu 14 mentori cunoscuți la nivel internațional, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.
- Tabăra Murani Art Academy va avea loc în perioada 22-29 iunie 2025, în localitatea Murani, Județul Timiș.
Timp de o săptămână, 40 de tineri selectați vor lucra împreună cu 14 mentori consacrați
internațional, precum: muzicienii Claudia van Hasselt, mezzo, producătoare (Berlin, Germania), Gabriel Almași – compozitor, România, Arthur Balogh – contrabasist/improvizator (România) Adrian Mardan – chitarist, compozitor (România) artiștii vizuali Misa Keskenovic (Sežana, Slovenia), Remus Rotaru, Nicolas Leș, Marioara Popescu, Valentin Sora (România), la teatru Cătălin Ursu și Vadim Rusu, (România) și coregrafele Vika Medvedeeva (Kiev, Ucraina), Lucia Ghivercea (România).
Ateliere vor viza următoarele domenii:
- muzică clasică
- improvizație și compoziție contemporană
- arte vizuale – gravură
- instalație site specific
- teatru
- dans contemporan
De asemenea, în cadrul taberei vor exista dezbateri pe teme ce vizează gândirea critică: relația artă – societate, incluziunea socială și artistică, schimburile de experiență internaționale, valorile europene, multi și interculturalitate.
„În timpul taberei vor avea loc trei spectacole ale mentorilor, două prezentări artistice ale
tinerilor, o expoziție și un performance final sincretic, interactiv, cu toți participanții”, mai transmit organizatorii.
Cum se face înscrierea la Murani Art Academy
Elevii, studenții și absolvenții interesați să se înscrie în procesul de selecție al taberei, trebuie să trimită pe adresa de email contact@muraniart.ro următoarele documente:
- un cv/biografie
- copie după CI
- dovada apartenenței la învățământul vocațional (copie carnet de note vizat la zi,
legitimație, adeverințe etc ) - o fotografie recentă
- formularul online completat în funcție de disciplina artistică urmată, astfel:
Muzică, Dans, Teatru, Arte Vizuale.
Candidații selectați vor fi anunțați pe 2 iunie 2025, mai transmit organizatorii.
Cum vor fi evaluate candidaturile
Potrivit regulamentului, se vor puncta: Cv/portofoliul de artist, creativitatea răspunsurilor la întrebări și video-ul realizat pentru înscriere.
Linkurile video se vor încărca pe o platforma de streaming sau server (de ex: link de
youtube accesibil doar prin distribuire directă)
„Se încurajează și punctează exprimarea onestă, personală, defavorizând răspunsurile
prestabilite de tip dicționar”, mai este menționat în document.
Proiectul Murani Art Academy este inițiat de pianista Elena Popa – profesoară de pian la
Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara: „De-a lungul carierei mele de profesoară în învățământul vocațional, am întâlnit mulți tineri excepționali în domeniul lor, ale căror idei ieșite din comun nu aveau contextul potrivit pentru a se manifesta. De aceea îmi doresc ca Murani Art Academy să fie un laborator de creație artistică, în care ingredientele principale de lucru sunt libertatea și curajul de a experimenta lucruri noi, dublate de empatie și gândire critică”, a afirmat ea, potrivit sursei menționate.