Taxe de școlarizare majorate “excesiv” la UBB începând cu anul universitar 2023-2024, fără consultarea studenților, acuză reprezentanți ai acestora / UBB justifică majorarea printr-un decalaj important între finanțarea de la buget și taxele de școlarizare

5.308 vizualizări
Foto: captură UBB
Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai acuză conducerea Universității că a majorat “excesiv” taxele de școlarizare cu aproape 40 % în unele cazuri și nu s-a consultat cu reprezentanții studenților. “Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență au fost majorate de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei. (…) raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametri acesteia”, mai spune Organizația Studenților. În replică, conducerea UBB motivează într-un comunicat de presă că “taxele de școlarizare au fost majorate după consultarea reprezentanților studenților, în baza unor obligații legale, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare”.

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) condamnă decizia de adoptare a Regulamentului de taxe pentru anul universitar 2023-2024, de către Senatul Universitar, pe data de 20 februarie, prin intermediul hotărârii nr. 12/20.02.2023 și publicat la data de 27 februarie. Reprezentanții studenților acuză o majorare exagerată și nejustificată a taxelor de școlarizare din cadrul unor facultăți, în unele cazuri cu până la 1500 de lei, fără să consulte reprezentanții studenților, potrivit unui comunicat de presă.

“Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență precum „Artele Spectacolului – Actorie” și „Artele Spectacolului – Regie” au fost majorate cu până la 30% (de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei), iar în cazul Facultății de Drept, taxele de școlarizare la toate specializările nivel licență au fost majorate cu până la 38,9% (de la 3.600 lei până la 5.000 de lei). Mai mult de atât, excluzând facultățile anterior menționate, există alte 7 facultăți pentru care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei la cel puțin una dintre specializările la nivel licență. Totodată, acest lucru se aplică și pentru programele de masterat din cadrul a 8 facultăți. În acest context, solicităm conducerii universității să ofere la rândul său mai multe facilități studenților, încât procesul didactic să fie mai calitativ, infrastructură didactică mai dezvoltată, condiții mai bune privind cazarea în căminele universității, condiții mai bune privind amenajarea și funcționarea cantinelor universității, și nu numai, pentru a putea justifica contribuția financiară semnificativă a studenților către universitate”, mai susțin reprezentanții studenților din cadrul Universității Babeș-Bolyai.  

Aceștia cer să fie consultați înainte de luarea unor astfel de măsuri: “OSUBB pledează pentru desfășurarea regulată a unor sesiuni de consultări care să vizeze colectarea și centralizarea opiniilor studenților, întrucât interesele acestora să fie reprezentate atunci când urmează să fie adoptate decizii semnificative pentru comunitate. Accentuăm necesitatea creșterii gradului de transparentizare a acțiunilor întreprinse de către conducerea universității, atât din perspectiva cadrelor didactice aflate în structurile decizionale, cât și din cea a studenților reprezentanți. Totodată, considerăm că taxele de școlarizare, și nu numai, trebuie să fie adaptate la realitatea economică a studenților, inclusiv a acelora care provin din medii socio-economice sensibile, încât aceștia să nu fie puși în imposibilitatea de a-și achita taxele de școlarizare fără a se angaja pe perioada studiilor. Prin urmare, dorim ca întreaga comunitate universitară să fie consultată cu privire la subiectele care pot afecta bunăstarea întregului colectiv”. 

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai mai spune că nu se justifică majorarea ratelor: “Raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametri acesteia, întrucât potrivit Băncii Naționale a României (BNR), rata inflației pentru trimestrul 4 al anului 2022 era de 16,4%, în timp ce pentru finalul trimestrului actual, respectiv trimestrul 1 al anului 2023, se preconizează a fi 14,1%, continuând ca în următoarele trimestre aceasta să tot scadă, astfel majorările respective devenind și mai absurde”.

În replică, Universitatea Babeș precizează într-un comunicat de presă că au fost consultări cu studenții, iar decizia Senatului Universității a fost luată în condițiile în care 27 de studenți sunt membri ai forului.

“În Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), orice decizie privitoare la studenți se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora și în parteneriat cu aceștia. Uneori însă pot să mai apară diferențe de interpretare în unele zone academice, de aceea reiterăm aici principalele idei”, se arată în comunicat.

Cât privește motivul pentru care taxele s-au majorat, conducerea Universității spune că “actualizarea nivelului taxelor de școlarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligație legală. Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/2000 cu modificările și completările ulterioare, cuantumul taxei de școlarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării. Această obligație este reflectată și în Contractul instituțional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligația Universității de a asigura o corelație adecvată între taxele percepute și finanțarea acordată de la buget. Aceste lucruri au fost semnalate Universității în timpul diverselor evaluări instituționale/academice. În condițiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăților UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare.

Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condițiile în care din acest for fac parte 27 de studenți senatori, iar în timpul discuțiilor din facultăți, nu au existat luări de poziții care să ajungă la nivelul conducerii Universității.

Taxele de școlarizare, așa cum au fost modificate, se aplică doar studenților înmatriculați începând cu anul universitar 2023/2024, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate. În plus, și pentru noii studenți, taxele se aplică timp un an, apoi, în funcție de notele obținute existând posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe). Mai mult, așa cum au remarcat și alți reprezentanți ai studenților, UBB are adesea unele din cele mai mici taxe prin raportare la universitățile din țară cu un rang academic similar, chiar după creșterea propusă, și printre cele mai mici taxe la cazarea în căminele studențești, ceea ce reflectă angajamentul UBB pentru excelența incluzivă”.

Comunicatul de presă al Universității Babeș-Bolyai integral


2 comments
  1. reprezentanți ai studenților există în Consiliile facultătilor și în Senatul UBB. Care alți reprezentanți?? Ce visați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, a fost desemnat. Printre membri: președintele Asociației Școlilor Particulare, un comisar de poliție și un colonel din Armată / Președintele va fi ales marți

Un comisar-șef de poliție, un colonel, dar și președintele Asociației Școlilor Particulare fac parte din noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele. Consiliul a fost…
Vezi articolul

Șeful cancelariei premierului: Cunoaștem poziția societății civile. Angajarea răspunderii pe OUG 51 stabilește cadrul pentru organizarea licitațiilor pentru noii operatori de transport și licențe până la 1 iulie 2021

“Cunoaștem poziția societății civile” cu privire la angajarea răspunderii pe OUG 51 privind transportul elevilor, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, întrebat dacă Executivul a luat la cunoștință acuzațiile Asociației…
Vezi articolul

Argumentul Ligiei Deca pentru introducerea examenului de admitere la liceu, total diferit de cel al lui Sorin Cîmpeanu: „Vedem multe răzgândiri” ale elevilor care se transferă la alte profiluri, pentru că nu li se potrivesc cele la care au fost repartizați

„Vedem multe răzgândiri, transferuri (ale elevilor – n. red.), pentru că nu li se potrivește profilul la care au fost repartizați prin repartizarea aceea computerizată”, a declarat ministrul Educației, Ligia…
Vezi articolul