Teodora Dumitru, ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene: Sunt un caz fericit, în ciuda diagnosticului, am ajuns studentă la Medicină. Dar de ce trebuie să mă consider norocoasă când vine vorba despre un drept fundamental?

1.082 de vizualizări
Teodora Dumitru / Foto: Arhiva personală
Teodora Dumitru, o tânără din România care a trăit toată viața cu paralizie cerebrală, a fost numită ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene, alături de alte persoane din întreaga Uniune Europeană. “Din cauza diagnosticului meu, nu am putut niciodată să scriu de mână. Am ales să dau la medicină, în ciuda faptului că mi s-a spus că cineva „ca mine” nu poate fi doctor. Simt că pentru asta m-am născut”, spunea Teodora Dumitru într-un interviu acordat Edupedu.ro, în decembrie 2021. 

Chiar dacă a fost primul elev care susținea examenul de admitere la Facultatea de Medicină a Universității Complutense din Madrid tastând cu nasul, a fost sunată zilnic timp de o săptămână pentru a i se asigura egalitatea de șanse. “E simplu. În România, eu m-am adaptat la sistem timp de 12 ani. În Spania, sistemul este cel care se adaptează la dizabilitatea mea”, spunea Teodora pentru Edupedu.ro.

“Teo studiază în prezent medicina la Universitatea Complutense din Madrid, după ce a absolvit un liceu de renume din București. Vorbește fluent engleza, româna și spaniola și îi place să își petreacă timpul liber scriind. Teo crede că are misiunea/ datoria/ responsabilitatea de a ajuta oamenii, de a schimba mentalități și de a încerca să facă lumea un loc mai bun – o calitate care consideră că nu îi este rezervată doar ei, ci este o putere ascunsă în fiecare dintre noi”, potrivit paginii oficiale de ambasador al campaniei.

Este vorba despre normalitate, despre a vedea persoana cu dizabilități pentru ceea ce este și despre a-i valorifica abilitățile

Ca ambasador al campaniei, Teodora a scris pe pagina sa de Facebook despre importanța educației și accesul copiilor cu dizabilități la educație și arată într-un video metodele prin care învață, incluzând navigarea pe laptop, luarea de notițe pe tableta scriind cu nasul.

Redăm, cu permisiunea Teodorei, mesajul acesteia din cadrul campaniei:

„Dreptul la educație este unul dintre cele mai importante când vine vorba atât de viitorul nostru individual, cât și de cel al societății în care trăim. Educația copiilor de astăzi reprezintă evoluția lumii în care vom trăi mâine. În școli ne găsim viitori medici, profesori, avocați, agricultori și nu numai. Întreaga experiență reprezentată de mersul la școală nu implică doar acumularea de informație, ci și interacțiunea cu ceilalți copii. Astfel, cei mici devin mai toleranți, înțelegând încă de la o vârstă fragedă că în jurul nostru sunt persoane diferite.

Cu toate acestea, copiii cu dizabilități încă nu beneficiază de accesul inclusiv în școlile de masă. Mulți dintre ei aleg să urmeze școli speciale, fapt care poate duce la excluziune socială. Aceste lucruri pot avea repercusiuni asupra viitorului lor. Fără a-și termina studiile, le este aproape imposibil să-și găsească un loc muncă care să le pună în valoare abilitățile și, astfel, nu pot duce o viață normală.

Eu pot spune că sunt un caz fericit pentru faptul că, în ciuda diagnosticului meu, am reușit să iau Bacalaureatul cu nota mare, am ajuns studentă la Medicină și mi-am găsit drumul în viață. Dar de ce trebuie să mă consider norocoasă când vine vorba despre un drept fundamental?

Campania ‘Together for rights’ propune o altă perspectivă asupra accesului copiilor cu dizabilități la educație – o perspectivă pe care cu toții ar trebui să o asimilăm până în măduva oaselor. Este vorba despre normalitate, despre a vedea persoana cu dizabilități pentru ceea ce este și despre a-i valorifica abilitățile”.

Împreună pentru drepturi este campania Comisiei Europene de promovare a drepturilor persoanelor cu handicap în Europa și în afara ei, potrivit paginii oficiale a campaniei. 

 • 20,3% din tinerii cu handicap părăsesc școala timpuriu, în comparație cu 9.8% din tinerii fără handicap. 
 • Numai 29,4% din persoanele cu handicap obțin o diplomă universitară, comparativ cu 43,8% din persoanele fără handicap.
 • Mulți tineri sunt educați în școli speciale, care nu oferă întotdeauna o cale clară de acces la muncă.

Educația incluzivă este o prioritate pentru Comisia Europeană și va colabora cu țările UE pentru: 

 • Încurajarea adoptării unei legi europene privind egalitatea de tratament în educație;
 • Îmbunătățirea formării cadrelor didactice pentru a rezolva problema lipsei de cadre didactice în domeniul educației pentru persoane cu nevoi speciale și pentru a se asigura că toți cei care lucrează în domeniul educației sunt pregătiți pentru a susține copiii cu nevoi speciale.
 • Școli obișnuite mai favorabile incluziunii, cu ajutor suplimentar pentru copiii cu handicap, inclusiv pentru elevii neurodivergenți.

Comisara europeană pentru egalitate, Helena Dalli, conduce campania, iar Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune o desfășoară. Aceasta face parte din Strategia Comisiei Europene privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030, publicată în martie 2021.

Campania este organizată în jurul a șase teme care abordează aspecte distincte legate de drepturile persoanelor cu handicap.

 1. dreptul de acces la agrement și sport;
 2. dreptul la o viață independentă;
 3. dreptul de a vota și de a candida la alegeri;
 4. dreptul la egalitate de șanse în educație și muncă;
 5. dreptul de acces în condiții de egalitate cu ceilalți.

Cine sunt „ambasadorii” campaniei?

Ambasadorii sunt 27 de cetățeni europeni care trăiesc cu diferite dizabilități (fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale), fiecare reprezentând țara sa în cadrul campaniei. Ambasadorii au o influență semnificativă în comunitățile lor respective și sunt activiști pentru egalitate și incluziune. 

Citește și:
Povestea Teodorei Dumitru, studentă la medicină în Spania: Din cauza diagnosticului meu, nu am putut niciodată să scriu de mână. Am ales să dau la medicină, în ciuda faptului că mi s-a spus că cineva „ca mine” nu poate fi doctor. Simt că pentru asta m-am născut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima carte în care copiii și adolescenții din București rescriu legendele orașului – SuperPovești din București. Toți copiii și adolescenții care trimit povești spre jurizare vor primi diplome de participare și cărți în dar

Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, în…
Vezi articolul

Nu s-a preocupat nimeni de amenajarea cancelariei pentru asigurarea unei stări de bine, a unui vestiar, a unui loc de studiu sau de relaxare pentru profesori, spune Cornelia Popa Stavri, secretar general al FSLI / Aceste lucruri aduc o contribuție importantă la sănătatea în muncă, iar profesorul ar trebui să poată beneficia de asistența unui psiholog

În contextul dezbaterii organizate de Scena9, privind violența profesorilor la locul de muncă, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Cornelia- Popa Stavri, a vorbit despre lipsa unei legislații…
Vezi articolul