Teste grilă la BAC 2019 – Ce spun elevii: E posibil să crească artificial rata de promovare, nu este exclus să se copieze mult mai ușor

15.604 vizualizări
Testele grilă la examene - Subiectele grilă la BAC
Testele grilă la examene – Subiectele grilă la BAC
Elevii critică modificarea intempestivă și fără dezbatere a tipului de subiecte de la Bacalaureat și Evaluarea Națională. “Credem că e posibil ca această modificare să crească în mod artificial rata de promovare la Bacalaureat, deoarece având subiecte tip grilă – deși teoretic este o evaluare mai obiectivă -, nu este exclus să se copieze mult mai ușor sau să fie nimerite răspunsurile din noroc, fără a avea o bază de cunoștințe potrivită”, a declarat pentru Edupedu.ro Președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia.
  • Ministerul Educației a modificat fără nicio dezbatere publică structura subiectelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2019.
  • Modificarea a fost făcută chiar pentru examenele în curs de organizare, adică pentru probele pe care elevii acum clasa a VIII-a și a XII-a le vor susține la finalul acestui an școlar.
  • Amintim că Ministerul Educației nu mai are ministru plin de mai bine de o lună.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului Național al Elevilor, Petru Apostoaia, a declarat că “deși nu se modifică materia sau cunoștințele evaluate, elevii sunt puțin speriați de faptul că ei s-au pregătit pe un anumit tip de subiect, iar acum vor da examen pe alt model“.

Elevii consideră că modificarea tipului subiectelor îi dezavantajează. Fiind un examen foarte important, sunt atenți la fiecare aspect. Credem că e posibil ca aceasta modificare să crească în mod artificial rata de promovare la BAC, deoarece având subiecte tip grilă – deși teoretic este o evaluare mai obiectivă -, nu este exclus să se copieze mult mai ușor sau să fie nimerite răspunsurile din noroc, fără a avea o bază de cunoștințe potrivită“, a afirmat pentru Edupedu.ro reprezentantul elevilor.

Consiliul Național al Elevilor nu a fost consultat de Ministerul Educației, înainte de schimbarea structurii subiectelor, spune președintele organizației. “E regretabil că se introduce o modificare în același an în care se și dă examenul schimbat de Bacalaureat“, a declarat Petru Apostoaia.

Precizăm că tocmai pentru a proteja elevii de schimbări peste noapte, Legea Educației prevede la articolul 5 că “orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”. Modificarea de acum nu se realizează, însă, prin modificarea legii, aceasta fiind portița pe care o invocă oficialii.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Oana Gheorghiu / Foto: INQUAM Photos - George Calin

Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, prezentă la protestul pentru demiterea lui Cîmpeanu: Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?

„Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației, adică acel minister care gestionează felul în care se întâmplă lucrurile în educație, în țara aceasta”, a declarat…
Vezi articolul

Vaccinarea colectivă a elevilor a început la Colegiul “Mihai Eminescu” din Botoșani. “Se apropie examenele naționale și copiii trebuie să fie pregătiți, trebuie să se protejeze pe ei și să fie prezenți la examen” – directorul Colegiului

Zeci de elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” (CNME) din municipiul Botoşani au fost vaccinaţi, marţi, împotriva COVID-19, în cadrul cabinetului medical al unităţii de învăţământ, relatează Agerpres. Elevii…
Vezi articolul