TVR va difuza lecții de limba română pentru elevii ucraineni refugiați în România – din 6 mai, la “Teleșcoala”

2.669 de vizualizări
Sursa: TVR
Programul “Teleșcoala” al Televiziunii publice va include săptămânal, din 6 mai, lecții de limba română pentru refugiații ucraineni, anunță televiziunea publică. Lecțiile vor fi prezentate de două profesoare vorbitoare de limba ucraineană.

În fiecare zi de vineri, spațiul alocat acestei emisiuni, pe postul TVR 2, va fi dedicat acestor lecții, limba română fiind tratată ca limbă străină pentru ucrainenii aflați pe teritoriul țării, potrivit anunțului TVR. Instituția arată că a luat această decizie în condițiile în care, de la declanșarea războiului, peste 30.000 de copii ucraineni au intrat și au rămas în România.

Despre cursul oferit prin “Teleșcoala”:

  • Intitulat “Limba română pentru ucraineni”, cursul este nivel A1, iar profesorii, Larisa Petretchi şi Loredana Luşcan, se vor adresa în paralel, atât în limba română, cât şi în ucraineană. Cuvintele simple și expresiile uzuale vor fi baza primelor lecții, apoi, treptat, vor fi introduse și noțiuni elementare de gramatică. 
  • Vor fi difuzate două lecții pe săptămână, vinerea, de la ora 9:00 şi 9:30, cu reluare de la ora 15:00 și 15,30.
  • Cursurile “Teleșcoala” pot fi urmărite și online, live sau înregistrate pe următoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook “Telescoala” sau tvr.ro.

Una dintre profesoarele care vor prezenta aceste lecții, Loredana Lușcan, arată, citată de TVR: “Am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează greu necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor, ca să înveţe pentru început limba română primul nivel. Lucrez într-o şcoală în care copiii studiază limba ucraineană ca limbă maternă şi avem şi clase cu predare bilingvă. Sunt două: una de gimnaziu şi una de învăţământ primar. Toate disciplinele sunt predate în limba ucraineană. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în astfel de şcoli, unde sunt copii de etnie ucraineană, pentru că vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”.


2 comments
  1. Buna ziua. Vreau sa precizez ca ați greșit la profesia doamnelor. Nu sunt profesoare de limba romana.
    Doamna Lușcan este profesor de limba ucraineana iar cealaltă doamna este profesor învățământ primar și vorbitoare in limba ucraineana.

    1. Bună ziua! Am corectat informația, așa o preluasem de la TVR. Mulțumim pentru sesizare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Perioada de transferuri la alte școli va avea loc în ianuarie. Sorin Ion: Neavând vacanță intersemestrială anul acesta, poate fi considerată o situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile la final de semestru. Cum se vor face acestea

Perioada de transferuri între școli, care în mod normal avea loc în vacanța intersemestrială, se va putea face în luna ianuarie fiind o „situație excepțională, prin urmare sunt permise transferurile…
Vezi articolul