UDMR anunță că noile legi ale educației prevăd un program național dedicat predării limbii române pentru elevii care aparțin minorităților naționale, plus tabere de limba română și schimburi de elevi

268 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Szabó Ödön, specialist în politici educaționale al UDMR, a declarat luni că noile legi ale educației, prezentate public de ministrul Ligia Deca, includ și propuneri făcute de partidul său. Printre acestea se numără crearea unui program național dedicat predării limbii române pentru elevii care aparțin minorităților naționale, plus tabere de limba română și schimburi de elevi, potrivit unui comunicat al UDMR.

„În timpul lucrărilor pregătitoare profesionale, mai multe propuneri ale UDMR au fost acceptate. Remarcabilă printre acestea este aceea că ministerul trebuie să lanseze un program național separat pentru învățământul în limba română pentru minorități. Acesta va fi un program național care va include pregătirea de materiale auxiliare și digitale moderne, precum și organizarea de tabere de limba română și de programe de schimb de elevi”, a spus deputatul UDMR.

Szabó Ödön a mai spus că inițiatorii legii au realizat că sistemul de învățământ în limba maternă presupune mai multe costuri, de aceea sunt necesare resurse suplimentare pentru funcționarea eficientă a acestuia: „proiectul prevede că, acolo unde numărul de elevi este sub 300, va fi obligatoriu să se asigure toate fondurile necesare funcționării. Acest lucru înseamnă că avem asigurate școlile dispersate și cele mici din mediul rural”.

Poziția UDMR a fost elaborată împreună cu Asociația Pedagogică Româno-Maghiară, directorii de școli, bisericile istorice și comunitățile mici, potrivit comunicatului citat.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. No ase mai merge! In sfarsit vor si minoritatile sa se integreze. Da’ n-ar fi mai bine ca sa nu ia cinciul al care nu stie o boaba in limba romana. Sa n-ajunga-n liceu ca apoi sa mai si solicite ,,programe naționale dedicate predării limbii române” si tabere. Ca doar le platim profi de lb. romana care se fac ca ploua cand vine vorba de buchisit romaneste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ, confirmați Covid-19 de la începutul școlii. Ministerul Educației: Incidența cumulată e mult mai redusă decât în rândul populației generale

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat…
Vezi articolul
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Recomandări europene în educație: statele UE să adopte strategii pentru competențe digitale, cu susținerea întregii administrații publice, pentru fiecare nivel de învățământ, de la școala primară la formarea continuă

Statele membre ale Uniunii Europene, printre care se numără România, sunt îndemnate de Consiliul UE să adopte strategii naționale sau chiar regionale pentru educație și competențe digitale, prin care să…
Vezi articolul
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa

Numărul de cazuri de infecții respiratorii acute s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele oficiale. Medicul Sandra Alexiu: Practic, omenirea a reluat răcelile de sezon după doi ani de pauză / Sfaturi pentru profesori și părinți

„Ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri de afecțiuni respiratorii. Practic, omenirea a reluat răcelile de sezon după doi ani de pauză, specialiștii o denumesc datorie imunologică”, spune…
Vezi articolul

Diriginții nu fac suficiente ore de consiliere în carieră cu elevii pentru că sunt supraîncărcați cu sarcini birocratice și pentru că nu există destule cursuri gratuite de formare sau stimulente / Nu toți elevii din învățământul gimnazial și liceal au acces la un consilier, ci doar ocazional – studiu

Au fost identificate 24 de cauze care contribuie la problema lipsei orelor de consiliere cu elevii în școlile din toată țara, arată studiul de impact, “Evaluarea sistemului de consiliere și…
Vezi articolul