UEFISCDI anunță lansarea competiției de proiecte colaborative de cercetare, asociată Mecanismului Financiar Norvegian

187 de vizualizări
Foto: uefiscdi.gov.ro
Instituția din subordinea Ministerului Educației care finanțează cercetarea pe bază de concursuri de proiecte anunță lansarea competiției pentru proiecte colaborative de cercetare din cadrul „Programului Cercetare”, asociată Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021. Competiția urmărește susținerea cooperării între cercetătorii din România și Norvegia și este deschisă atât pentru proiecte de cercetare fundamentală, cât și pentru proiecte de cercetare aplicativă, transmite Agerpres.

UEFISCDI precizează că ariile tematice pe care se pot înscrie proiectele sunt energie, mediu, sănătate, științe sociale și umaniste, ICT și biotehnologii, fiind încurajată interdisciplinaritatea.

„Propunerile de proiect sunt depuse de un consorțiu format din cel puțin o organizație de cercetare din România şi una din Norvegia, deponentul fiind organizația din România (Project Promoter – PP), companiile având posibilitatea de a participa în calitate de parteneri”, informează UEFISCDI, într-un comunicat de presă.

Bugetul competiției este în valoare de 24.687.500 euro, din care cel puțin 10% este alocat tematicii „Roma inclusion and empowerment”, notează Agerpres. Valoarea minimă a unui proiect este de 500.000 euro, iar valoarea maximă este de 1.200.000 euro. Durata unui proiect este de maximum 36 luni, cu posibilitatea prelungirii cu 6 – 9 luni, fără fonduri suplimentare.

Instituția precizează că, „în vederea facilitării întâlnirii între cercetătorii din România şi Norvegia, pentru stabilirea de parteneriate care să se materializeze în propuneri de ‘Proiecte colaborative de cercetare’, este deschisă competiția pentru ‘Proiecte de Mobilități’. Bugetul alocat competiției este în valoare de 90.000 euro (fondul bilateral), valoarea maximă pentru efectuarea unei mobilități fiind de 1.200 euro pentru mobilități România – Norvegia/Norvegia – România. Ariile tematice sunt corelate cu cele pentru Proiectele colaborative de cercetare, fiind estimat un număr de 15 mobilități finanțate pentru fiecare arie tematică„.

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) gestionează 22% din banii pe care statul îi alocă cercetării. UEFISCDI împarte acești bani către institute de cercetare, universități și cercetători pe bază de competiții, astfel încât sumele ajung la echipele câștigătoare în competițiile de proiecte.

Vezi aici comunicatul UEFISCDI

Foto: uefiscdi.gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orarul școlar să fie organizat în așa fel încât pentru un „bloc” de ore elevii să poată merge la ce cursuri aleg din oferta școlii, cu alți colegi din alte clase – regulă nouă în ROFUIP 2024 / CDEOȘ ar intra în vigoare odată cu noile planuri-cadru, în septembrie 2025

Regulamentrul de funcționare a școlilor propus de Ministerul Educației, aflat în dezbatere publică, vine cu o schimbare majoră față de cel actual: organizarea cursurilor la care clasele se pot amesteca.…
Vezi articolul

Peste 100 de laureați ai premiului Nobel cer Rusiei încetarea războiului: Descoperirile ştiinţifice trebuie folosite „exclusiv în scopuri paşnice şi pentru bunăstarea şi fericirea tuturor oamenilor respectând în acelaşi timp Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”

103 laureați ai premiului Nobel din diverse domenii și locuri ale lumii au semnat o scrisoare pentru pace în Ucraina. Ei subliniază că armele nucleare au fost create cu ajutorul…
Vezi articolul

Ar trebui ca Matematica să fie mai ancorată în realitate, spune profesorul Andrei Alexandrescu: De cele mai multe ori, copiii învaţă şabloane. Ar trebui ca problemele să aibă un caracter aplicativ

Andrei Alexandrescu, profesor de Matematică la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, a declarat că elevii învață, de cele mai multe ori, șabloane pentru examenele naționale. „Ar trebui ca Matematica…
Vezi articolul