ULTIMA ORĂ Campania de vaccinare în școli este blocată. Nicio școală nu a solicitat echipe mobile pentru că „sunt neclarități cu privire la bază legală a formularului” prin care școlile pot solicita intenția de vaccinare, anunță ministrul Educației

8.570 de vizualizări
Foto: © Lacheev | Dreamstime.com
Școlile nu au solicitat echipe mobile de vaccinare după prima săptămână de școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a denunțat într-o declarație la AlephTV existența unui blocaj legat de colectarea de către școli a formularelor pentru acordul de vaccinare de la părinți. Campania de vaccinare începuse, teoretic, pe 13 septembrie, și ar fi trebuit să se deruleze până pe 15 noiembrie.

„Școlile nu au solicitat încă echipe mobile deoarece sunt neclarități cu privire la bază legală, cu privire la formularul prin care poate fi solicitată intenția de vaccinare. Este vorba despre capacitatea școlilor de a prelucra date cu interes personal în domeniul medical.

Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și DSP pentru a stabili din punct de vedere legal cine are calitatea de operator de date în acest domeniu.

Din punctul meu de vedere, aceste formulare sunt foarte importante pentru că ele ne dau intenția de vaccinare, subliniez intenția, iar aceia care vor să răspundă trebuie să aibă posibilitatea să răspundă cu „da”, „nu” sau, dacă sunt indeciși, să aibă și această posibilitate de exprimare. Acest lucru ne ajută la programarea vaccinării acelora care doresc să se vaccineze și care beneficiază de acordul expres și informat al părinților pentru a se putea vaccina în școli.

Dorim să venim în sprijinul celor care doresc să se vaccineze prin a aduce vaccinarea mai aproape de școală pentru a menține activitatea școlilor cu prezență fizică și a nu fi nevoiți să trecem activitatea școlilor în online”, a spus Sorin Cîmpeanu.

  • Reamintim că, de la 13 septembrie, școlile ar fi trebuit să colecteze de la părinți formularele prin care aceștia își exprimă acordul sau dezacordul pentru vaccinarea elevilor de peste 12 ani.

Campania de vaccinare din școli era programată să se desfășoare pe o perioadă de două luni din momentul începerii noului an școlar (13 septembrie) și până pe 15 noiembrie, pentru prima doză de vaccin. Apoi, se va stabili un nou calendar pentru a doua doză, iar organizarea va fi „în oglindă”, după cum a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, pe 7 septembrie.

Într-o altă intervenție, la B1TV, ministrul Educației a admis că Ministerul Educației este acum „cu mâinile legate” din cauza unor sancțiuni primite recent prin care Autoritatea Națională pentru Supravegherea Utilizării Datelor cu Caracter Personal:

Sorin Cîmpeanu: Avem un progres important al ratei de vaccinare în rândul elevilor, dar încă nu avem organizate acele echipe de vaccinare în școli, care să vină în sprijinul elevilor care doresc să se vaccineze și care beneficiază de acordul expres și informat al părinților pentru vaccinare.

Moderator: Cine trebuie să organizeze aceste echipe?

Sorin Cîmpeanu: Avem o problemă de reglementare, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în domeniul medical. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii. Pot fi completate sau nu de către părinți, nu au caracter obligatoriu, dar ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare (…).

Dintre aceste 3 răspunsuri, pe noi ne interesează, în mod deosebit, răspunsurile cu „da”, pentru a putea vedea dacă într-o școală sunt 10, 20 sau 100 de elevi care se pot vaccina, pentru a putea merge cu echipe mobile în cooperare cu CNCAV și DSP pentru a veni în sprijinul elevilor care doresc să se vaccineze, prin aceste echipe mobile care să meargă în școli, dar pentru a merge în școli trebuie să știm câți elevi se vaccinează, pentru a putea dimensiona corect și numărul membrilor echipei și timpul și numărul de doze.

Moderator: Chestiunea aceasta cu prelucrarea datelor cu caracter personal este în „parohia” Ministerului de Interne?

Sorin Cîmpeanu: Este în ”parohia” Autorității Naționale pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, care deja a sancționat Ministerul Educației pentru o serie de acțiuni care, în opinia acestei autorități, nu a respectat GDPR.

Moderator: Ministerul Educației este, în momentul acesta, cu mâinile legate din cauza sancțiunilor primite?

Sorin Cîmpeanu: Din păcate, da, dar trebuie să găsim soluția legală de ieșire din impas.”

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a trimis Ministerului Educației o „sancțiune cu avertisment” și a cerut distrugerea formularelor prin care în anul 2020 școlile i-au pus pe părinți, elevi și profesori să-și asume răspunderea pe baza unui articol din codul penal că nu înregistrează și nu distribuie conținutul orelor online. Motivul invocat de ANSPDCP – școlile nu au drept de prelucrare a datelor cu caracter personal în acest caz și respectivele formulare nu erau prevăzute de metodologia pentru predarea online.

Formularele de consimțământ prevăzute acum, în campania de vaccinare, pentru părinți sunt următoarele:

Foto: © Lacheev | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie


3 comments
  1. Toată vara nu a- ți avut timp să rezolvați neclaritățile din formulate ! Dar nu vă grăbiți că vine primăvara și iar nu mai avem covid până la toamna viitoare !

  2. Va invit sa vedeti elevii din scoala mea. Isi dau mastile jos cand stranuta. In pauze, poarta masca cel mult 5 elevi din 30. Paradoxal, aproape in fiecare clasa exista elevi care poarta doliu. În majoritate, refuza absolut orice comportament preventiv. Poate vreti sa stiti cate ceva si despre parinti. Ei bine, vin in fiecare dimineata si nici macar unul nu poarta masca. Morti de Covid avem… 7 decese printre parinti, iar in cazul bunicilor deja nu se mai stie cati au fost in ultimul an. Cel putin jumatate dintre elevi au trecut prin boala, si multi dintre ei au ramas cu sechele. Nu mai pot face orele de sport, nu mai pot fi atenti in ore si au un comportament cel putin usor deplasat. Lipsa oxigenarii din timpul bolii a lasat semne vizibile. Abia dupa ce vor lua Covid si a doua oara vom asista la adevaratele drame generate de aceasta pandemie. Chiar si asa, cu pericolul in fata si cu foarte multe exemple negative in jurul lor, elevii sunt complet dezinteresati si mediocri. Pur si simplu nu ii intereseaza. Am intrat in perioada “care pe care”. Va urez mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrierea la grădiniță și creșă 2023. Regulile, puse în dezbatere: creșele și grădinițele nu au voie să facă liste de preînscrieri, iar cererile pot fi depuse online / Ce conține dosarul

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, miercuri, regulile pentru înscrierile la creșă și grădiniță valabile pentru copiii care merg din septembrie la acestea. Prima oară au loc reînscrierile, între…
Vezi articolul

Secretarul de stat Florian Lixandru contrazice datele Ministerului Educației, pentru a arăta că numărul elevilor de clasa a XII-a care nu s-au înscris la BAC 2023 ar fi mai mic / “Nu știu de unde ați luat dumneavoastră aceste cifre”

Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a susținut luni, la TVR Info, că din elevii care s-au înscris în clasa a XII-a la începutul acestui an aproximativ…
Vezi articolul

Creștere cu 200% a numărului de profesori vaccinați, de la o săptămână la alta, după impunerea ratei de vaccinare drept criteriu de redeschidere a școlilor, anunță Valeriu Gheorghiță

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a informat marţi că, în ultima săptămână, peste 3.200 de cadre didactice şi peste 3.100 de elevi…
Vezi articolul