Elevii, părinții și profesorii care înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Am transmis școlilor să distrugă toate declarațiile depuse de elevi și părinți anul trecut

13.077 de vizualizări
Ioana Lazăr / Foto: gov.ro
Elevii și părinții care înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru, potrivit secretarului general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr. Aceasta a declarat pentru Edupedu.ro că instituția a transmis școlilor o adresă prin care a cerut distrugerea tuturor formularelor semnate de elevi, părinți și profesori în toamna anului 2020. Este vorba despre formularele pe prin care elevii, părinții și profesorii declarat pe propria răspundere că nu vor înregistra cursurile de la școala online. Declarația era bazată pe Articolul 326 din Codul Penal, care prevede pedepse cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru încălcarea acelor reguli.

Măsura vine după ce Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a trimis Ministerului Educației o „sancțiune cu avertisment” și a cerut distrugerea formularelor respective pentru că școlile nu au drept de prelucrare a datelor cu caracter personal în acest caz și respectivele formulare nu erau prevăzute de metodologia pentru predarea online.

Reamintim că, pe 27 octombrie 2020, Ministerul Educației a trimis școlilor două declarații pe propria răspundere, pe care să le semneze părinții, elevii și profesorii. În acele formulare, atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții „se obligau” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Declarațiile pentru elevi și părinți invocau două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Precizările complete:

Edupedu.ro: Ce ați primit de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal?

Ioana Lazăr: Este o sancțiune cu avertisment pentru că anul trecut Ministerul Educației a transmis în teritoriu recomandări legate de organizarea activității didactice online. Respectiv un formular declarație-angajament, în completarea prevederilor metodologiei – deci nu era prevăzut în metodologie acest lucru – și această declarație, practic, a fost prelucrată cu încălcarea legislației care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal, a constatat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Edupedu.ro: Autoritatea a fost sesizată de cineva în cazul acesta?

Ioana Lazăr: A fost sesizată și nu pentru că Ministerul Educației a prelucrat într-un mod concret aceste date, ci prelucrarea a fost efectuată de unitățile de învățământ preuniversitar, Ministerul Educației a solicitat printr-o notă transmisă în teritoriu să întreprindă toate demersurile pentru ca unitățile de învățământ să pună în aplicare ceea ce a dispus Autoritatea pentru protecția datelor, respectiv să șteargă, să distrugă declarațiile depuse de elevi, părinți, indiferent de suportul pe care au fost stocate.

Edupedu.ro: Obiectul acelor declarații, adică asumarea răspunderii că elevii părinții și profesorii nu vor înregistra orele online, mai este valabil? Ce se întâmpla acum?

Ioana Lazăr: În metodologie nu se menționează în mod expres obligația declarării pe propria răspundere a acestui lucru. Această metodologie a fost lucrată în comun și agreată cu cei de la Autoritatea pentru protecția datelor. Din păcate, această notă a fost transmisă, a fost semnată la acel moment la nivel de ministru, secretar de stat și director general al Direcției de Învățământ Preuniversitar.

Edupedu.ro: Acum rămâne în metodologie că e interzisă înregistrarea orelor online, dar practic nu mai aveți instrumentul prin care să trageți o persoană la răspundere în momentul în care așa ceva se întâmplă?

Ioana Lazăr: Da, pentru că pentru acest lucru trebuia să existe o bază legală și în ordin nu s-a putut reglementa acest lucru din considerente care țin de cadrul legal aplicabil în domeniul prelucrării datelor. Pentru că orice unitate de învățământ, în momentul în care prelucrează date, chiar dacă ele fac referire la activitatea didactică, la date pe care le colectează în mod normal, trebuie să fie înregistrată ca operator de date cu caracter personal și să fie abilitată potrivit legii să colecteze acele date. În caz contrar, nu are dreptul să colecteze acele date, pentru că ele sunt colectate inclusiv cu respectarea unui anumit scop.”

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus în sarcina Ministerului Educației „să șteargă/distrugă declarațiile – angajament ale elevilor/ părinților/ tutorilor/ cadrelor didactice privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului colectate/prelucrate până în prezent, indiferent de suportul pe care sunt stocate, fizic/electronic.

 • Toți directorii de școli trebuie, potrivit notei Ministerului, să informeze persoanele vizate de acest demers, respectiv ca datele cu caracter personal prelucrate prin intermediul declarațiilor – angajament sunt distruse/șterse.

Edupedu.ro a semnalat la acel moment că articolul din Codul Penal la care făcea referire formularul incriminează falsul în declarații sau înscrisuri față de un funcționar public sau față de o instituție în care lucrează un funcționar public.

Articolul 326 din Codul Penal prevede că „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Textul Declarației pentru părinți și elevi era următorul:

”Declarație

În condițiile desfășurării activităților didactice la nivelul unității de învățământ inclusiv prin intermediul tehnologiei și al internetului în conformitate cu dispozițiile din Legea Educației naționale cu modificările și completările ulterioare articolul 273 alineatul 3 înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.

(4) Multiplicarea sub orice formă înregistrărilor activității didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv.

Metodologia cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal aprobate prin ordinul 5545/2020, art 6”

„Subsemnatul, părinte/tutore legal al elevului înmatriculat în, mă oblig:

 • să nu înregistrez prin nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sunt nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce sau realizează activitatea respectivă
 • să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrare activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă.
 • Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul în declarații.
 • Părinte ……
 • Elev…..”

Profesorii, învățătorii și educatorii au dat și ei o declarație asemănătoare:

„Subsemnatul, încadrat unde unitatea de învățământ, pe postul, mă oblig:

 • să nu înregistrez pe nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sub nicio formă fără acordul…..
 • să previn înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului…..”
Foto: captură Declarație elev/părinte

Motivarea ministerului pentru aceste declarații pe care trebuie să le semneze părinții, elevii și cadrele didactice era următoarea: „Ca o măsură suplimentară, pentru protejarea dreptului la imagine, atâta cadrelor didactice, cat și elevilor anexăm prezentei adrese o declarație-angajament ce urmează a fi asumată de cadre didactice elevi și părinți. Acest document vine în completarea prevederilor metodologiei-cadru pentru desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal”.

Foto: captură Declarație cadru didactic

Metodologia care rămâne în vigoare prevede că “participanții la activitățile de învățare desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului au următoarele obligații:

 • a) răspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicației/platformei educaționale informatice;
 • b) de a utiliza aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale;
 • c) de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucrării acestor date”.

8 comments
 1. Asta nu șterge dreptul fiecărei persoane la imagine,intimitate.Legea da dreptul da a da în judecată dacă îți este încălcat acest drept.

 2. Cred că cel mai bun lucru pe care îl poate face ministerul educației este sa permită și chiar sa incurajeze înregistrarea cursurilor pana la clasa a 10 a inclusiv, de către elevi/părinți/profesori (atât timp cât nu există elemente care ar putea duce la identificarea unei părți)

  Din câte țin minte, în România, 10 clase sunt gratuite și obligatorii iar înregistrarea cursurilor ar facilita accesul la educație/informație.

  Totodată ar exista un element de control asupra profesorilor și a elevilor.

  Din experiența va spun că un elev nu o sa aibă acces la cei mai buni profesori, la toate materiile. Ca sa iau Bac-ul a trebuit sa apelez la cursuri video de matematica de anul 1 de la MIT (de pe YouTube) pentru ca profesorul nu isi făcea treaba la ore (ii învăța doar pe cei care veneau la orele lui de meditații iar ai mei nu aveau bani pentru asa ceva) Mi-ar fi prins bine un curs în limba română de la alt profesor la vremea aia.

  1. De ce nu pune pentru orele online la dispozitie statul profesori formati pe asa ceva ca la Telescoala? Ca daca a avut pt telescoala inseamna ca sunt oameni priceputi la online. Si cand e vb de intrat online, voi, elevii, sa asistati la astfel de ore pregatite in avans de acei profesori experti in online. Dar nu se vrea. Daca s ar vrea, multe s ar rezolva mai simplu si mai clar.

 3. Legea a devenit opțională în România, dar nu pentru toți!

  Nimic nu e întâmplător. Cum prețurile vor exploda, când profesorii isi vor cere drepturile salariale, zilnic vor fi livrate ,,exemple de profesori care nu isi fac treaba”

  A se citi încălcarea legii printr-o notă internă emisă cu bună știință de angajatii din minister puși să incalce legea pentru a crea culoar liber pentru ca mass-media să poată avea material de lucru, ,,echidistant”, în special pe exemplele negative.

  Evident ca se încalcă
  Legea Educatiei nr 1/2011 art. 272 alineatul 3, dar pentru cine mai contează!

 4. Minciuna in educatie, ca de altfel in toata societatea romanească, este la putere.
  De asemenea, la putere este acoperirea cu hartii goale de continut, posibil ilegale, pe care angajatii le complecteaza si semneaza de frica.
  In tara sunt scoli care isi organizeaza partial activitatea online, pentru anumite cicluri de invatamant. Dar sa vezi minune, aceste scoli figureaza in statisticile oficiale ca fac scoala fizic. Ce mai, ca sa fie bine si sa nu fie rau, statisticile se fac din pix si nu trebuie neaparat sa bata cu realitatea! Las-o ba, ca merge asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Elevilor din Constanța cere demisia ministrei Educației, renunţarea la proiectul România Educată şi acordarea a 6% din PIB pentru educație: „Greva nu mai este doar bătălia profesorilor, ci şi a elevilor”

Asociaţia Elevilor din Constanţa, împreună cu alte 5 asociații de elevi din țară, susține în continuare greva generală a profesorilor, anunțată duminică de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia…
Vezi articolul

Se modifică schimbarea. Ministrul Ligia Deca susține că elevii de clasa a IX-a vor avea bursele de merit calculate pe baza mediei de admitere, nu a celei generale din clasa a VIII-a, cum scria în draftul ordinului de ministru

O schimbare în draftul ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor școlare a fost anunțată pe Facebook, de ministrul Ligia Deca, printr-un comentariu, fără explicații. Ea susține doar…
Vezi articolul