Românii din Ucraina cer Kievului să renunțe la ”limba moldovenească” și revenirea la Limba română

98 de vizualizări
Foto: Marian Chiriac
Reprezentanți ai 20 de organizații civice, reunite în cadrul Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) au înaintat liderilor ucraineni, inclusiv președintelui Volodimir Zelenski, un memoriu în care se solicită renunțarea la folosirea sintagmei de ”limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina, potrivit G4Media.ro.

Solicitarea are în vedere renunțarea la educația în limba ”moldovenească” și revenirea la predarea în limba română în instituțiile de învățământ școlar din regiunea Odesa (sudul Basarabiei istorice). Organizațiile românilor din Ucraina nu sunt la prima inițiativă în acest sens, același lucru fiind solicitat și de către autorități ale statului român.

Conform unei investigații realizate de către Sinopsis, în regiunea Odesa din Ucraina sunt circa 5.000 de elevi care continuă să învețe în limba moldovenească, în cadrul a 14 școli.

Conform legislației ucrainene, minoritățile etnice pot învăța în limba maternă (în cazul de față în limba moldovenească) doar la grădiniță și în ciclul primar (clasele 1-4), ulterior ceea mai mare parte a materiilor, în procente de până la 80 la sută, trebuind să fie studiate în limba de stat, ucraineană.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

1 comment
  1. La mine in bloc s-a mutat o familie de ucrainieni acum cateva luni si am fost surprins sa aud ca acestia vor sa traiasca in continuare in Romania. Copii lor au fost inscrisi la scoala si mi-au spus ca toti invata limba romana si ca descopera cuvintele pe https://dexonline.net/. Adultii fac ceva cursuri de limba romania in oras si lucreaza deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile sunt obligate să transmită Asistenței Sociale numărul copiilor cu părinții plecați în stăinătate, în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare – adresă a Ministerului Educației

Școlile sunt obligate să transmită Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare, situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate și…
Vezi articolul

DOCUMENT Măsurile pentru familii și tineri din programul de Guvernare propus de Cabinetul Cioloș: Introducerea contractelor de muncă multiflexibile / Pregătirea competențelor pentru industriile viitorului prin stimulente fiscale

Introducerea contractelor de muncă multiflexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea, este una dintre propunerile din programul de Guvernare al…
Vezi articolul