Focar de coronavirus într-o școală din București. Mai multe persoane infectate cu SARS-CoV-2, contacți ai unui pacient care are noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, anunță Ministerul Sănătății. Voiculescu: Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană

7.906 vizualizări
Foto: © Boris Djuranovic | Dreamstime.com
Unul dintre pacienții depistați vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie este angajatul unei școli din București, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Printre cei testați drept contacți ai săi, au mai fost descoperiți alți patru oameni infectați cu noul coronavirus în aceeași școală, pentru care autoritățile anunță că vor face secvențierea tulpinii, ca să vadă dacă este vorba despre aceeași tulpină din Marea Britanie, în zilele următoare.

Redăm comunicatul Ministerului:

“9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR.

Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNCSBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:

Pacientul lucrează la o școală din București.

În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV 2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

În 22.01.2021 au fost testate la NBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:

Școala a fost închisă iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

Vlad Voiculescu – Foto: gov.ro/Radu Badoiu

Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană“, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Reamintim importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat”

Menționăm că în această perioadă școlile sunt deschise profesorilor și personalului angajat. Cadrele didactice pot merge să prea online din clasele special amendajate sau să încheie situația școlara a elevilor, iar personalul auxiliar și cel nedidactic trebuie să meargă la școală, neavând posibilitatea să facă sarcinile din contract prin telemuncă.

Foto: © Boris Djuranovic | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


2 comments
 1. Au schimbat-o pe Anisie cu Câmpeanu.
  Aceeasi Marie cu alta pălărie!
  Același dezinteres, aceeași lipsa de implicare!
  Spunem “diverse” ca să ne justificam salariul. În rest NIMIC.

 2. Astia deschid scolile dupa o lege care nu tine cont de noua tulpina. Sunt ignoranti sau ii doare in cot?
  E o gargara continua care neaga sau minimalizeaza pericolul. Stai sa vezi, sa secventiem, sa mai verificam, nu stim, nu sunem siguri etc.
  Voiculescu vorbeste singur. Au tinut scolile inchise cand pericolul nu era asa mare si acum s-au trezit sa drege busuiocul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like