ULTIMA ORĂ Ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a adapta perioada de carantină, care este acum de 10 zile pentru elevii nevaccinați, la regula generală de 5 zile pentru toată lumea. Cîmpeanu: Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății

25.506 vizualizări
Foto: © Evgeniia Zakharishcheva | Dreamstime.com
Ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a se adapta la noile condiții și situația din școli. Este vorba despre reducerea perioadei de carantină, stabilită acum la 5 zile pentru vaccinați și nevaccinați.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro că ordinul comun „trebuie adaptat la regula generală. Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății”.

Reacția vine după ce secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni seara că măsura de carantină pentru contacții direcți devine pentru cinci zile, iar exceptați sunt persoanele care au trecut prin boală și care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare. Deci, maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare, și atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct. În rest, persoanele care intră în contact direct, conform definiției de caz, vor fi carantinați cinci zile, chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate.

Carantinarea a fost decisă, din 17 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 5 zile în cazul elevilor vaccinați sau care au trecut prin boală și pentru 10 zile pentru cei nevaccinați.

Ce prevede actul normativ în vigoare, care urmează să fie modificat:

„Articolul 6:

(5) Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:

a) timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;

b) timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv
în ultimele 180 de zile.

(6) Personalul medical din cadrul unităților de învățământ/Personalul desemnat din unitatea de învățământ preuniversitar/conexă va întocmi lista preșcolarilor/elevilor cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul preșcolarilor, elevilor au interacționat în mod frecvent, listă pe care o va comunica DSP/DSPMB. Ulterior, DSP/DSPMB și conducerea unității de
învățământ vor decide împreună măsurile care se impun”.

Elevii și preșcolarii carantinați fac în continuare școală online, mai arată ordinul:

„Preșcolarii/Elevii carantinați și cei din grupele/clasele sau unitățile de învățământ preuniversitar/conexe care au cursurile suspendate cu prezență fizică continuă procesul de învățământ în sistem online”, potrivit articolului 6, alineatul 8.

Foto: © Evgeniia Zakharishcheva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
  1. Mi se pare absurd modul in care am ajuns sa fim tratați, nu era indeajuns că ne confruntam cu un val întreg de profesori comuniști care ne frustrează vietile poate chiar si traumatizeaza acum ne este amenințată până și sănătatea la școală! Cum naiba mai aveți așteptări sa vrem sa urmăm învățământul cu drag la asemenea consecințe!?

  2. La ce dracu ne mai vaccinam și asa este degeaba.ca tot faci covid. O mare parte din vina i poarta și profesorii ca primesc copii care sunt răciți la scoala sa îmbolnăvească pe toti plus părinții. Tine acsa copilu ca nu l faci director ca să trimiți copilu asa la scoala. Unii mai au și frati acsa se imbolnavesc

  3. Deci vaccinatii suntem niste prosti. Bravos! Tara cu susul in jos in care aplaudam prostia, rasplatim lenea si nu sanctionam infractiunea.

  4. Foarte bine! Sa nu mai stea in carantina nimeni. Elevii vin bolnavi la scoala,2-3 in fiecare ora cer voie sa iasa afara sa-si sufle nasul…asta cand nu o fac in clasa super linistiti. Campeanu sta ascuns in birou nu se intalneste cu 100 de elevi pe zi.

    1. Pai parca spuneau studiile ca cei ce ne-am vaccinat expulzam din corp virusul dupa 3-4 zile, iar nevaccinatii dupa 10-13 zile? Brusc se fac sanatosi in 5 zile? Si mai facem si online din cauza lor? Nu le da si un Oscar guvernul? Ca bani celor care ne am vaccinat la timp nu am primit, doar indecisii. De sprijinit ii sprijinim tot pe ei. Interesanta abordare a campaniei de vaccinare: va dam de toate numai sa nu o faceti…Ca la noi la nimeni.

  5. De ce nu ne luam dupa Franta? La fiecare aparitie publica a lui Campeanu ( nu pot sa.i spun domn, pentru ca nu este) se face referire la Franta. Dar noi nu avem organigrama Frantei, nu avem sistemul de sanatate al Frantei. Nu ne putem compara cu Franta din multe puncte de vedere. De ce nu ne copara cu Papua Noua Guinee? Acolo poate suntem pe picior de egalitate Se vorbea de prelungirea anului scolar. Dar acesti copii care acum sunt mici, cand o sa mai aiba timp de joaca, daca vacanta o sa fie de 1 luna. Sau nu o sa se mai ajunga la vacanta, avind in vedere selectia naturala la care sunt supusi si copii. Nu se inchid scolile, nu se doreste inchiderea ci trecerea in online. Este un coeficient de infectare foarte mare. Cine vor mai aduce copii la scoala.? Campeanu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lotul olimpic național de matematică va fi selectat în cadrul Olimpiadei “Gazeta Matematică”, cu primele etape în februarie – anunță Societatea de Științe Matematice, după ce Ministerul a suspendat competițiile școlare

Olimpiada de matematică va fi organizată anul acesta de Societatea de Științe Matematice și se va numi “Olimpiada Națională Gazeta Matematică”, anunță organizația condusă de matematicianul Radu Gologan. “Ultima etapă,…
Vezi articolul

Premierul Ciucă: Cererile sindicatelor din Educație „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față” / „Eu mă apropii de sfârșitul mandatului, nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în afară de propunerile făcute de Guvern sindicatelor din Educație și care ar fi fost deja transpuse în proiecte de acte normative, celelalte cereri…
Vezi articolul