Un amendament care ar majora și salariile profesorilor cu un sfert din diferența pe care o mai au până la grila prevăzută de Legea 152 pentru anul 2022, la vot decisiv în Camera Deputaților

17.443 de vizualizări
Foto: gov.ro
De la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, arată amendamentul depus de PSD și PNL la un proiect de lege care se află în Camera Deputaților și care este for decizional. Adoptarea acestuia ar viza și salariile din Învățământ, ale profesorilor, în special.

Diferența rămasă de plătit pentru a ajunge la salariile din grila legii 153/2017 ar fi de 12%, după ce în ianuarie mai era de plată 16%, în medie, iar lefurile au fost majotare atunci cu 4 procente. Această diferență era însă calculată prin raportare la salariile din 2018. Schimbarea bazei de raportare pentru creștere, de la nivelul din 2018, la nivelul din decembrie 2021, facpe ca majorarea să fie mult mai mică decât cea din ianuarie 2022. Adică ar fi un sfert din cei 12%.

Amendamentele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului, ce ar duce la creșteri salariale pentru angajații bugetari au fost semnalate de reprezentanții USR, potrivit G4Media.ro.

Reamintim că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

Cele două proiecte legislative au trecut deja de Senat și sunt la vot decisiv în Camera Deputaților.

E vorba despre Plx 60/2022 și Plx 21/2022.

Potrivit Oanei Țoiu (USR), impactul fiecărui proiect este următorul:

Plx 60/2022 (vezi aici amendamentele pe larg):

– Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătăți
– Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
– Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
-Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
– Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
– Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Plx 21/2022 (vezi aici detaliile pe larg):

– de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021
de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022.
(era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)
– de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%

Salariul de bază al unui profesor ar fi putut depăși 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2022, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar fi aprobat creșterea salariilor cadrelor didactice, care s-a aflat în discuții în cadrul Executivului, dar care în final a fost prorogată în cea mai mare parte. Creșterea acordată a fost de 4,5%, dar ar fi fost necesară o creștere cu 16%, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, dar care a fost amânată succesiv de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă. 

Ce salarii de bază ar fi primit profesorii, dacă era respectat calendarul de creștere din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.


13 comments
  1. Cu personalul nedidactic cum ramane.
    Unitatile de invatamant isi pot desfasura activitatea fara personalul nedidactic ?
    Discriminare pe fata .

  2. Și așa continuă degradarea.
    O să rămânem cu profesorii pensionari și cu cei care își varsă frustrarea asupra elevilor. Profesorii foarte buni părăsesc sistemul.

  3. Nu știu de ce se aduce în discuție majorarea din ianuarie, de 1/8 din diferența 2022-decembrie 2021. Majorarea din iulie trebuie să fie de 1/4 din aceeași diferență, adică dublă față de cea din ianuarie. Nu zic că așa o să se și întâmple, dar strict în sensul celor reglementate asta ar fi interpretarea.

  4. Este rușinos și scandalos ce fac actualii guvernanți. Sunt pur și simplu resturi de la masa bogaților. În jur de 100 de lei mărire. Nu este suficient că trebuie să suportăm incompetența lui Sorin Câmpeanu. Unde este statul de drept? Legea de mărire trebuia aplicată de mai bine de 2 ani. Ar trebui să răspundă penal pentru neaplicarea legii. Dacă un om de rând nu respectă legislația ce se întâmplă?

  5. Sper ca această majorare, să ajungă doar la profesorii care chiar merită și chiar predau așa cum trebuie la clasă și nu la toate leprele puturoase care vin la școală, numai ca să aibă de unde pleca de acasă

  6. Adică mariti salariile si asa mici ale profesorilor cu… 3%?
    Sa isi bage guvernanții in…urechi acesti 3%ai cadrelor didactice.

    1. 80%, dintre ei sunt incompetenți și au uitat faptul că lumea s-a dezvoltat și că suntem în secolul XXI, nu în comunism

        1. Un exemplu elocvent, învățătoarea din Tg Mureș (cred), care jignea elevii și urla la ei. Aia este gândirea comunistă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Sunt școli care nu mai plătesc profesorilor sporul de doctorat, altele au introdus „condiții aberante” în fișa postului, susțin sindicatele din Educație, care solicită în regim de urgență Ministerului deblocarea situației

„Există unități de învăţământ care au hotărât să nu mai plătească indemnizația pentru titlul științific de doctor, altele au introdus în fisa postului condiții aberante pentru acordarea acestei indemnizații, cum…
Vezi articolul

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar

Educația financiară ar trebui să fie inclusă în fiecare disciplină predată la școală, este de părere inspectorul școlar general al ISJ Iași, Luciana Antoci. „Ar trebui să încetăm să mai…
Vezi articolul
Inspector general școlar Dolj

Inspectorul general din Dolj, după ce a luat 9,20 la proba scrisă a concursului de directori de școli: Dacă picam, îmi depuneam demisia / Susține că „participarea a fost o chestie de moralitate”, deși e superiorul celor din comisiile de concurs

Actualul inspector general școlar al Inspectoratului Dolj, Daniel Alexandru Ion, candidează la concursul de directori de școli pentru unul dintre posturile rămase vacante în prima etapă. Informația a fost publicată…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Lecție de Matematică Algebră la clasa a VI-a, cu plan de lecție oferit profesorilor, în sistem clasă inversată, cu ajutorul tablei interactive / Profesoara Larisa Dediu: Sunt atâtea platforme care ne ajută încât avem nevoie să ni se dea aceste exemple, să ni se arate cum să le folosim eficient la clasă

Larisa Dediu, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău a fost de acord să le arate tuturor profesorilor interesați, elevilor și părinților, felul în care tehnologia…
Vezi articolul