„Un candidat nu poate strânge 200.000 de semnături în 3 zile, în condiții legale” – Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, după ce George Simion și Ana Maria Gavrilă și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale

1.144 de vizualizări
Foto: Alex Micsik – AGERPRES Foto
Noii potențiali candidați la prezidențiale „nu pot colecta, în trei zile, respectând legea, cele 200.000 de semnături necesare pentru înscrierea în cursa prezidențială”, afirmă rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, citat într-un comunicat al instituției. Punctul său de vedere se face auzit în condițiile în care, miercuri, președintele partidului AUR, George Simion, precum și președinta partidului POT, Ana Maria Gavrilă, și-au anunțat intenția de a-și depune candidatura în alegerile prezidențiale, în contextul invalidării candidaturii lui Călin Georgescu.

Potrivit comunicatului SNSPA, Remus Pricopie a solicitat instituțiilor statului să aplice, în litera și spiritul Constituției, legislația în vigoare și să verifice cu maximă rigurozitate autenticitatea semnăturilor depuse.

Rectorul arată, în punctul său de vedere, că „Având în vedere că termenul limită pentru depunerea candidaturilor expiră pe 15 martie 2025, la ora 00:00, este evident că este absolut nerealist ca noi posibili candidați, susținuți de partide sau independenți, să reușească să obțină, în mod legal, 200.000 de semnături”.

El spune că, „dintr-o perspectivă obiectivă, colectarea a 200.000 de semnături în doar trei zile este imposibilă în condiții legale, având în vedere că procesul necesită cel puțin 35.000 de ore de muncă și resurse financiare estimate la 1,5 milioane de lei pentru comunicare și organizare.”

Declarația rectorului SNSPA, Remus Pricopie, integral:

“În contextul recentelor evoluții privind înscrierea candidaților pentru alegerile prezidențiale din acest an, doresc să atrag atenția asupra unor aspecte esențiale legate de cadrul legislativ care reglementează procesul electoral.

Având în vedere că termenul limită pentru depunerea candidaturilor expiră pe 15 martie 2025, la ora 00:00, este evident că este absolut nerealist ca noi posibili candidați, susținuți de partide sau independenți, să reușească să obțină, în mod legal, 200.000 de semnături. Alegerile prezidențiale, conform bunelor practici recomandate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și de Comisia de la Veneția, trebuie să se desfășoare pe baza unor norme clare, criterii judicioase și mecanisme transparente de verificare, inclusiv în ceea ce privește finanțarea campaniilor electorale.

În acest context, fac un nou apel către instituțiile statului și le solicit să aplice cu strictețe legislația în vigoare și principiile constituționale. Deși articolele 4 și 27 din legea 370/2004 pot induce anumite confuzii, subliniez faptul că toate documentele incluse în dosarul unui candidat, indiferent de susținerea de care beneficiază, trebuie să fie legale și să nu intre sub incidența art. 326 din legea 286/2009 privind Codul penal.

Dintr-o perspectivă obiectivă, colectarea a 200.000 de semnături în doar trei zile este imposibilă în condiții legale, având în vedere că procesul necesită cel puțin 35.000 de ore de muncă și resurse financiare estimate la 1,5 milioane de lei pentru comunicare și organizare. Prin urmare, un eventual dosar realizat în trei zile și prezentat sâmbătă, 15 martie 2025, la Biroul Electoral Central, ridică suspiciuni serioase privind autenticitatea documentelor prezentate. Această problemă a fost semnalată și în declarațiile publice ale domnului Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională: “Noi știm că de multe ori listele electorale sunt trase la xerox, la indigo. Știm că au fost folosite liste din alte etape și alte susțineri.”

Fac un apel ferm către autoritățile competente să manifeste vigilență maximă și să asigure respectarea strictă a normelor legale. Statul de drept și democrația autentică înseamnă respectarea regulilor, chiar și a detaliilor juridice, în acord cu Constituția României și cu legislația în vigoare.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Faptul că nu ai timp ca părinte nu este o scuză. În momentul în care ai un copil și îl duci la școală, datoria ta de părinte este aceea de a te interesa periodic de modul în care acest copil evoluează și se comportă

„Colaborarea cu familia este esențială. Implicarea familiei în comunitatea școlară, în viața școlii, este cel mai bun și cel mai la îndemână mijloc de a preveni astfel de fenomene”, a…
Vezi articolul

DOCUMENT Școlile au o săptămână la dispoziție să numere copiii “cei mai dezavantajați”. Ministerul Educației face lista pentru acordarea de tichete sociale de 500 de lei în preajma campaniei electorale, la aproape 3 luni de la adoptarea legislației prin ordonanță de urgență

Școlile au primit ultimatum – au o săptămână la dispoziție să numere copiii “cei mai dezavantajați” și să comunice rezultatul Ministerului Educației. Termenul limită este marți, 3 noiembrie 2020, ora…
Vezi articolul