Un dicționar video de limbaj al semnelor a fost lansat într-o platformă online dedicată înțelegerii cu persoanele cu deficiențe de auz

271 de vizualizări
Foto: Zi de Bine
O platformă online interactivă pentru persoanele cu deficiențe de auz și tipice a fost lansată recent de două asociații, potrivit unui comunicat de presă. Este prima de acest fel din România, iar ea cuprinde și o bază de date video de limbaj al semnelor, transmit cei de la Asociația Zi de Bine și Asociația 321Sport.

Este vorba despre pesemne.ro care reprezintă și „prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcționa ca un dicționar video de cuvinte și expresii menite să ajute rapid la construirea de fraze conversaționale. Platforma va grupa cele mai importante 1.200 de cuvinte și, pentru fiecare cuvânt, se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în limba semnelor”, scriu organizatorii.

  • Potrivit comunicatului, „la nivel mondial, doar aproximativ 5% dintre persoanele cu deficit de auz cunosc limba semnelor, fapt care formează o barieră între ei și ceilalți oameni, și care, totodată, îngreunează integrarea lor în societate”.
Foto: captură – pesemne.ro

„Știm cu toții cât de dificil poate fi când ne dorim să comunicăm cu cineva, însă intervine bariera lingvistică. Platforma #Pesemne.ro ne ajută să diminuăm această barieră a comunicării dintre persoanele tipice și cele cu deficiențe de auz. Ne bucurăm că am reușit, alături de Asociația 321 Sport, să construim acest proiect special în România, deschis pentru oricine își dorește să învețe limba semnelor sau să înțeleagă mai bine lumea persoanelor cu probleme de auz”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine, se arată în comunicatul de presă.

Peste 360 de milioane de oameni la nivel mondial au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 20% dintre aceștia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creștere considerabilă, mai informează reprezentanții platformei.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Op Ed / Profesoara Iuliana Șerban: Priorități de fațadă. Nu va mai lua nimeni ore suplimentare în condițiile prăbușirii costului la plata cu ora. Creșterea normei didactice va duce la oboseală și demotivare. În acest moment, sistemul de educație este în comă

Nici nu mai țin minte de cât de (oricum foarte) mulți ani, diversele guverne care se tot perindă declară cu emfază cum educația e pentru ele o prioritate. Și, fiind…
Vezi articolul

Un ghid pentru profesori referitor la abordarea egalității de gen la clasă – ținta unei campanii de petiții către inspectorate și Ministerul Educației / Luciana Antoci, ISJ Iași: Același conținut, semnături diferite, același scenariu ca într-o campanie anti-mască desfășurată în pandemie

Un material destinat profesorilor, intitulat “Egalitatea de gen – predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”, realizat de un grup de cercetătoare și lansat la începutul acestui an școlar, a devenit…
Vezi articolul