Un fost judecător a scris cartea pentru copii „Codul Penal în fabule” și merge prin școli să facă educație juridică

6.686 de vizualizări
Foto: Toma Florin Ciorgoda
Ce înseamnă cu adevărat „dreptatea”? De ce nu avem voie să mințim, să lovim sau să furăm? Și, mai ales, de ce este important să înțelegem regulile de mici? La aceste întrebări răspunde Toma Florian Ciorgodă – fost judecător și actual avocat – în volumul său cu totul neobișnuit: Codul penal în fabule.

După o carieră de mulți ani în care a văzut, de prea multe ori, adolescenți și tineri ajungând în fața instanței fără să înțeleagă gravitatea faptelor lor, Toma Florian Ciorgodă a pus articolele de lege în versuri și a creat personaje – un lup viclean, o vulpe isteață, un iepure naiv – care greșesc, încalcă reguli și ajung în fața unui Corb-judecător, personajul său alter-ego, care le explică cu răbdare ce au făcut și cum pot repara.

Nu este o carte de drept. Este o lecție de viață, spusă cu dragoste pentru copii și cu durerea unui om care a văzut ce se întâmplă când educația juridică lipsește. Este și un mesaj clar către școli: educația juridică trebuie să înceapă devreme, nu în facultate, ci în clasele primare, într-un limbaj accesibil, cu exemple concrete și dialog real cu elevii.

Cartea nu rămâne între coperți. Toma Florian Ciorgodă merge prin școli, citește fabule elevilor și stă de vorbă cu ei despre lege, reguli, greșeli, fapte, inclusiv bullying, și consecințe. A fost deja în mai multe localități, iar reacțiile sunt emoționante – copiii ascultă, pun întrebări, râd, se miră, Iar profesorii vorbesc despre o adevărată lecție de educație civică și morală, cum rar se întâmplă.

Prin inițiativa sa „Corbul blând” care citește fabule și vorbește despre lege susține că poate face mai mult pentru prevenție decât multe campanii. Iar copiii află, din timp, ce înseamnă cu adevărat să trăiești cu respect față de ceilalți – și față de lege.

Pentru a lua legătura cu autorul Toma Florian Ciorgodă sau pentru a-l invita în școala dumneavoastră, îl puteți contacta prin pagina sa de Facebook: Corbul, un Judecător printre copii.


3 comments
  1. Buna ziua ,
    Sunt inginer energetic din 1980 iar experienta cu cunostintele mele stintifice privin educatia velor 4 copii ai mei o impartasesc asemantor cu copii din comunitatea mea de la Tg Jiu ….explicand multe cunostinte matematice in versuri ..
    Imi doresc sa comand o carte scrisa de D-nul Judecator ..Astept confirmarea

  2. F bună idee. Felicitări!
    Cum aș putea să cumpăr câteva exemplare?
    Mulțumesc!
    Prof pensionar Cecilia Stupcanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directoare de liceu tehnologic: Nu mai avem ingineri și nici maiștri. Resursa umană în domeniul tehnologic este o mare problemă / Vă spun cu sinceritate că abuzez de foștii mei elevi care au mici afaceri, rugându-i să-mi primească copiii în practică, spune directoarea

Mihaela Enache, profesoară de fizică și director adjunct al Liceului Tehnologic “Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin-Vale, a vorbit despre lipsa de resursă umană. „Nu mai avem ingineri. Nu știu dacă la…
Vezi articolul

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, pe teme de cercetare și inovare, la centrul din Țara Hațegului-Retezat

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”, ce are drept scop “stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice”. Evenimentul are loc…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024, publicate de Ministerul Educației – descarcă modele de teste la Română, Matematică și Limba maternă

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a VIII-a, care susțin anul acesta…
Vezi articolul

Peste 300 de școli din București au Săptămâna Verde 2024 înainte de vacanța de Paște, în ultimele zile în care mai pot organiza programul. Altele aproape 70 desfășoară „Școala altfel” – LISTĂ

Programul „Săptămâna verde” a fost ales de peste 300 de școli în săptămâna dinainte de vacanța de Paște pentru elevi, conform datelor Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), la solicitarea…
Vezi articolul