Un liceu din Cluj – prima școală în care au fost aplicate măsuri eficiente pentru remedierea radonului, anunță Universitatea Babeș-Bolyai

2.616 vizualizări
Foto: © Antoine2k | Dreamstime.com
Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” a fost prima școală care a beneficiat de aplicarea unor măsuri eficiente pentru remedierea radonului în cadrul pachetului de soluții pentru reabilitare, potrivit unui anunț al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Măsurile corective propuse de specialiștii în radon ai UBB au fost integrate în planul de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice, în vederea prevenirii pătrunderii radonului în interior și asigurarea calității aerului.

Lucrările pentru remedierea radonului, anunțate acum, s-au realizat de către compania SC RadonControl SA (spin-offul inovativ al UBB) prin instalarea unui Sistem de depresurizare pentru ventilarea solului de sub clădire şi montarea unei membrane hidroizolaţie antradon pentru izolarea planşeului peste sol şi asigurarea finală a etanşeităţii, se precizează în comunicatul UBB.

Testarea soluțiilor de remediere şi analiza eficienței acestora s-a efectuat de către UBB, prin Laboratorul autorizat de încercări radon ”Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului (FŞIM), prin realizarea măsurătorilor de control cu infrastructura certificată din dotare imediat după finalizarea lucrărilor de remediere, conform cerinţelor legislative în vigoare. 

Rezultatele obţinute în urma măsurătorilor arată că nivelul radonului în încăperile cele mai afectate a fost redus cu 94% respectiv cu 98%, prin comparaţie cu valorile măsurate în etapa pre-remediere iniţială. Prin aplicarea soluţiilor de remediere, s-a redus astfel concentraţia de radon în aerul interior de la valoarea de 1667 Bq/m3 la o valoare medie de 37 Bq/m3 în încăperea care a prezentat cel mai mare nivel de risc asupra sănătăţii publice.

Totodată, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” este prima unitate de învățământ din Cluj-Napoca precertificată Green Schools de către România Green Building Council, Green Schools fiind unicul sistem de certificare din Europa care impune testarea pentru identificarea nivelului de contaminare cu radon și implementarea de soluții de remediere.

Coordonatorul Laboratorului LiRaCC, Alexandra Cucoș:

  • „Modelul de bună practică realizat la Liceul Ghibu vine în întâmpinarea nevoii de politici publice adecvate în România care vor conduce la aplicarea de măsuri integrate pentru şcoli sustenabile pentru creşterea eficienţei energetice simultan cu asigurarea unor cerinţe ridicate de sănătate și de calitate a mediului interior. Acest tip de politici sanitare corecte vor contribui pe deplin la conştientizarea şi promovarea necesităţii stringente de a se lua măsuri în toate şcolile din România pentru controlul radonului, care vor conduce la îmbunătăţirea  sănătăţii populaţiei pe termen lung şi mediu în România. Exemplul nostru va ajuta Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile” recent lansat de la nivelul Administrației Prezidențiale ca o continuare a Proiectului „România Educată”, dar şi toate programele care pledează pentru un aer curat în şcolile din România. Calitatea scăzută a aerului din interior poate afecta grav sănătatea copiilor și personalului didactic și dorim, cu întreg profesionalismul şi expertiza noastră, să acordăm sprijin real autorităților pentru a lua acţiune prin programele de finanțare dedicate reabilitării şcolilor. Ţinând cont de faptul că în acest moment există soluţii viabile în reducerea concentraţiei de radon şi care pot fi implementate pe scară largă în toate şcolile şi clădirile din România, nu ar trebui să ne îngrijorăm”.

Dacian Jurj, CEO RadonControl:

  • „Legislaţia europeană, prin Directiva 2013/59/EURATOM transpusă şi în legislaţia românească prin Legea nr. 63/2018, prevede necesitatea protecţiei împotriva expunerii la radonul din interiorul clădirilor (locuinţe, locuri de muncă, spaţii publice), prin identificarea situaţiilor în care radonul din aer depăşeşte pragul de 300 Bq/m3, stabilit ca nivel de referinţă. Conform ordinului CNCAN nr. 185/2019 (art. 22), concentraţia de radon la locurile de muncă se determină în zonele de prioritate mare pentru reducerea riscului de expunere la radon. Prin proiectul de remediere a Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, spin-off-ul RadonControl aduce nu numai beneficiile de reducere a poluării cu radon prin aplicarea soluţiilor tehnice, ci și un exemplu de bune practici la nivel European. Întrucât acţiunea de ‘pionierat’ a reprezentat un succes atât din punct de vedere ştiinţific cât și profesional, compania RadonControl urmăreşte să ofere soluţiile de remediere, de înaltă calitate, atât pentru mediul public, cât și pentru cel privat, și să contribuie la dezvoltarea unui mediu de viaţă ce vizează creşterea siguranţei şi sănătăţii populaţiei prin îmbunătăţirea calităţii mediului interior”.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluanţi ai aerului din interiorul clădirilor. OMS a recomandat ca, în interiorul clădirilor, limita maximă a concentrației de radon să fie 100 de Bq/m³, iar Comisia Europeană a reglementat ca pragul limită maxim să fie 300 de Bq/m³, România alegând această limită.

Potrivit cercetărilor, cantitatea de radiație încasată de corpul uman la o concentrație anuală maximă de 300 Bq/m³ este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare, la care se adaugă efectul fumatului a 16 ţigări/zi.

Foto: © Antoine2k | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cercetători UBB: Concentrația și așa ridicată de radon în școli și grădinițe crește după reabilitarea termică a clădirilor / Ghidul de finanțare pentru reabilitarea școlilor nu conține eliminarea radonului din clase, deși e obligație legală
HARTA radonului în școli. Cercetător: În 20% dintre clădirile investigate concentraţia a depăşit valoarea limită / Cantitatea de radiație încasată de corpul uman la aceste valori este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare pe an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like