Profesorul de matematică Radu Ion, în vârstă de 66 de ani, consilier local independent la primărie, acuzat de părinții unei eleve că ar fi atins-o în zonele intime, predă în continuare la Școala Gimnazială din comuna Cozieni, județul Buzău, dar la alte clase, nu la cea unde învață eleva. Este decizia conducerii școlii, care în lipsă de probe, în urma cercetării disciplinare, i-a dat profesorului un avertisment scris. Profesorul nu este deocamdată cercetat penal, procurorii anchetează doar faptele de care este acuzat, pentru că aceasta este procedura judiciară. În lipsa unei decizii clare a procurorilor privind începerea urmăririi penale pe numele profesorului, școala are practic mâinile legate și nu poate aplica un articol din Legea Educației, introdus tocmai cu scopul de a proteja elevii de posibili profesori abuzatori de orice fel – să îl suspende pe profesor de la ore și să nu mai aibă contact cu copiii până când autoritățile vor lua o decizie. Astfel, în condițiile în care există prevederi legale dar care nu pot fi aplicate, în acest caz, un profesor acuzat de abuz asupra unei eleve poate preda altor copii.
- Ioana Dobre, prim procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele a spus pentru TVR Info că “în foarte scurt timp urmează să fie dispusă și o soluție în această cauză”.
- Experți juriști consultați de Edupedu.ro spun că în aceste cazuri soluția este ca procurorii și poliția să fie eficienți, să rezolve cazul în câteva ore, nu în câteva luni, așa cum se întâmplă în realitate.
Conducerea Școlii Gimnaziale din Cozieni, județul Buzău este pusă în situația în care nu-și poate proteja elevii și nu poate aplica legea Educației care permite suspendarea de la ore pe perioada cercetării penale, în cazul unui profesor acuzat de „infracțiuni incompatibile cu actul didactic”. În acest caz este vorba despre acuzații de abuz sexual. Până la finalizarea procedurilor legale, acestea sunt doar acuzații, iar lipsa unei măsuri a procurorilor împiedică școala să îl țină departe de alți elevi pe un profesor posibil agresor.
Prevederea din art. 209 a fost introdusă în noua Lege a Educației nr. 198/ 2023 tocmai pentru ca un posibil profesor agresor, pe numele căruia a fost depusă o plângere de abuz de orice fel, să nu mai poată preda pe parcursul cercetărilor.
Astfel, nu doar elevul care a depus sesizarea, ci și restul elevilor să nu mai fie expuși la posibile abuzuri.
Însă, prevederea nu se poate aplica în cazul profesorului de matematică, Radu Ion, în vârstă de 66 de ani, consilier local independent la Primăria din comuna Cozieni. Asta deși părinții unei eleve de clasa a VII-a au depus plângere la Poliție dar și la școală, pe numele profesorului, deocamdată cercetările se fac “in rem”, adică se anchetează fapta, nu și persoana. Aceasta este procedura judiciară în toate cazurile. Practic, acuzatul are deocamdată calitatea de martor, au explicat experți judiciari pentru Edupedu.ro.
Cât timp cadrul didactic acuzat nu este încă cercetat penal oficial, ci doar martor, el nu poate fi suspendat din funcție. Iar școala este nevoită să se conformeze cu această situație și să permită profesorului să predea în continuare, până la o decizie a procurorilor.
Directoarea școlii, Alina Dragomir, spune pentru Edupedu.ro că „școala a demarat procedura pentru o cercetare disciplinară la școală și în decembrie consiliul de administrație a decis ca profesorul să primească un avertisment scris. Deocamdată dovezile pe care noi le avem sunt indirecte. Așteptăm o decizie din partea instanței“, mai spune directoarea școlii.
De menționat, cercetarea disciplinară se face în școală, de o comisie specializată și are loc în paralel cu ancheta procurorilor, potrivit Legii Educației.
Potrivit articolului 210 din legea nr. 198/2023, sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Ce prevede articolul din legea Educației privind răspunderea disciplinară
Potrivit legii Educației, nr. 198/ 2023, dacă un cadru didactic este cercetat penal, nu mai poate preda pe perioada anchetei penale. Nu se precizează nimic legat de o situație în care se anchetează doar faptele.
Art 209, alin (6) „În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale”.

Autoritățile nu pot lămuri școala dacă poate aplica legea Educației și să îl suspende pe profesor
Inițial, imediat după ce a fost depusă plângerea de către părinții fetei, conducerea școlii Cozieni, la recomandarea Inspectoratului Școlar Buzău, a aplicat articolul 209 din legea Educației și a decis să nu mai permită profesorului să predea la clasă, pentru că exista o sesizare la poliție pe numele profesorului de matematică. Dar după 3 săptămâni, instanța a înștiințat școala că profesorul nu are calitatea de urmărit penal. Confruntată cu această situație în care cadrul didactic nu mai era cercetat penal, școala a fost nevoită să permită din nou profesorului să predea la clase, în condițiile în care nu există o decizie clară a procurorilor.
„Am întrunit inițial un Consiliu de Administrație și pe baza documentelor am dispus suspendarea din lucru cu beneficiarii primari a domnului profesor până la finalizarea anchetei. Așa cum cum spune legea, domnul profesor nu a mers la nicio clasă în timpul acesta orele au fost asigurate de un cadru calificat, pensionar din localitatea noastră“, spune directoarea.
„La 3 săptămâni după aceasta, prin avocatul domnului profesor, am primit o adresă în care era anexată o comunicare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele, în care se preciza că s-a dispus urmărirea penală împotriva faptei „in rem”, nu asupra persoanei și că la acel moment profesorul nu deținea nicio calitate în dosarul penal. Astfel că a trebuit să convocăm un nou consiliu și pe baza noilor documente să anulăm suspendarea domnului profesor. El s-a întors la catedră în vacanța de iarnă”, spune directoarea Alina Dragomir.
Conducerea școlii a cerut o opinie Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele cât și Poliției, dacă mai poate aplica articolul din legea Educației care prevede suspendarea profesorului în situația în care verificările se fac in rem, și nu pe persoană. Dar nici o autoritate nu a spus clar ce măsuri poate lua școala.
„Școala a făcut o sesizare către Parchet și ne-au spus că este la acel moment se fac cercetări pentru fapte și că ei nu ne pot spune exact ce măsuri să luăm. A spus că excede competența Parchetului aplicarea articolului 209 din Legea Educației. Nu ne pot spune dacă putem aplica acel articol de lege. Același răspuns am primit și de la Poliție”, spune directoarea școlii.
Un ordin de protecție pe numele elevei emis de o instanță a fost anulat de o alta
Nemulțumiți de faptul că profesorul se putea întoarce la ore, părinții elevei au obținut un ordin de protecție, potrivit deciziei Judecătoriei Pătârlagele, scrie portal.just.ro. Astfel, profesorul nu avea voie să se apropie de elevă la 10 metri distanță.

Conducerea școlii a fost pusă din nou în impas. Judecătoria Pătârlagele i-a comunicat că profesorul nu este inculpat, astfel că nu poate fi suspendat de la ore, iar ordinul de protecție pentru elevă nu îi permitea să se apropie de ea la 10 metri.
Soluția de compromis găsită de Consiliul de Administrație al școlii Gimnaziale Cozieni a fost să permită cadrului didactic acuzat de abuz sexual să predea online la clasa elevei și, în același timp, să vină la școală, fizic, pentru restul orelor.
Măsura ridica semne de întrebare privind modul în care este apărat interesul elevilor, pentru că profesorul posibil abuzator este în contact cu mai multe clase și ar putea pune astfel în pericol restul elevilor.
Șefa Inspectoratului Școlar Buzău, Daniela Palcău, a explicat decizia școlii, pentru Edupedu.ro. „Profesorul are calitatea de martor în dosar, nu de inculpat, iar inspectoratul școlar este obligat să asigure norma didactică. Suntem obligați de lege, atât timp cât nu s-a demonstrat vinovăția, până nu se va începe sau nu urmărirea penală pe numele său nu putem să îl suspendăm de la ore. Ne-am asigurat că are catedra completă, pentru că este dreptul dumnealui ca și angajat, iar la clasa unde este eleva respectivă am considerat că este potrivit la momentul acesta să dăm acele ore de la o clasa respectivă unui alt cadru didactic”, spune șefa ISJ Buzău.
Între timp, profesorul a contestat ordinul de protecție iar recent, pe 20 ianuarie, o altă instanță, Tribunalul Buzău a acceptat contestația, definitiv, ridicând ordinul de restricție. „Tribunalul schimbă, în parte, sentinţa atacată, în sensul că respinge cererea privind emiterea ordinului de protecţie, ca neîntemeiată”, scrie în decizie, potrivit portal.just.ro.

Potrivit presei locale, Direcția de Asistență de Protecția Copilului Buzău a început o anchetă și urmează să prezinte o concluzie.
Ioana Dobre, prim procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele a spus pentru TVR Info că „au fost administrate foarte multe mijloace de probă, au fost audiați foarte mulți martori, având în vedere că nu au existat probe directe. În foarte scurt timp urmează să fie dispusă și o soluție în această cauză”.
Care este soluția pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să vină la orele unui profesor acuzat de abuz
Experți juriști consultați de Edupedu.ro spun că în aceste cazuri soluția este ca „procurorii și poliția să fie eficienți, să rezolve cazul în câteva ore, nu în câteva luni, așa cum se întâmplă în realitate. Trebuie specializați polițiștii ca să trateze cu seriozitate cazurile de acest gen. Polițiștii în general tergiversează foarte mult cercetarea cazurilor de abuzuri sexuale, ori aceste cazuri ar trebui să se desfășoare cu viteză maximă, când acestea se desfășoară în preajma minorului și este bănuit un profesor care are contact direct cu atâția elevi. Pe lângă ancheta disciplinară este și cea penală și sunt lucruri care în loc să se ajute, se încurcă birocratic iar școala nu poate lua măsuri de protejare a minorilor”, mai spun experții consultați de Edupedu.ro.
Cine este profesorul de matematică Radu Ion
Profesorul de matematică Radu Ion este acuzat că ar fi atins eleva de clasa a VII-a în zonele intime este și consilier local la primăria din comuna Cozieni, așa cum reiese de pe site-ul instituției.

Potrivit declarației sale de avere, publicată tot pe site-ul primăriei în 2023, el este profesor la Școala Gimnazială Cozieni.


De remarcat, faptul că profesorul în vârstă de 66 de ani poate preda în continuare până la vârsta de 70 de ani în baza unei prevederi din Legea Educației, care permite acest lucru pentru profesorii titulari. Fără acest articol nou introdus în legea nr. 198/ 2023, profesorul Radu Ion nu ar mai fi putut preda în acest an elevilor.
Potrivit metodologiei, articolul 31 – „(5) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2025 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2025-2026, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, conform prezentei Metodologii.”
Condițiile legale de pensionare
Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2025, sunt:
a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 5 luni, 33 de ani şi 1 lună stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
3 comments
Și dacă familia fetei minte? Dacă familia fetei are alte interese?
Dacă e vinovat, să plătească cu vârf și îndesat. Dar mai întâi asigurați-vă că este vinovat.
Cine sa se asigure, cei de la EduPedu? Pana se “asigura” cineva ca e vinovat, trebuie sa se asigure ca nu poate face rau altcuiva. Mi se pare o premiza de sociopat sau de misogin, nicidecum de persoana “buna”: daca familia minte? in toate cazurile cu pedofili si violatori despre care ai citit sau auzit, cate erau minciuni, ca aveau fetele si familiile lor interese? a, si cati au scapat basma curata, ca pana la urma ce conteaza soarta unui copil?
Pentru asta când grevă?