Un site fraudulos promite burse de 3.600 de lei pe an pentru “elevii români care au participat la școala online”. Condiția e achitarea unei taxe de 98 de lei

3.174 de vizualizări
Un site fraudulos, pe care apare numele unei așa-zise fundații care nu există, promite burse de 3.600 de lei pe an pentru 25.000 de elevi care au participat la școala online cu condiția achitării unei taxe de 98 de lei. Edupedu.ro semnalează potențialul de fraudă al portalului respectiv. Dacă există persoane care au transferat bani către site-ul respectiv, puteți semnala în comentarii.

Este vorba despre site-ul https://romaniadezvoltata.ro/ și de varianta acestuia fundatiaromaniadezvoltata.ro, ambele având aceeași pagină de bază. Textul publicat pe site-ul respectiv îndeamnă persoanele să participe la o campanie de așa-zise burse pentru elevii care au facut cursuri online. “Program de acordare a unui număr de 25.000 de burse elevilor români care au participat la cursuri online pe parcursul anului școlar 2020 – 2021”, cu data limită pentru înscrieri pe 20 ianuarie 2021.

Pe site sunt câteva date generale despre așa-zisa “Fundație ARD” și depsre programul “Bursa elevului online”.

“PROGRAMUL “Bursa elevului online” are o valoare de 3600 RON și se acordă în 12 tranșe pe o perioadă de 12 luni, adică 300 RON pe luna. Se încadrează în acest program toți elevii care participa sau au participat la orele de curs desfășurate în mediul online pe toată perioada anului școlar 2020 – 2021″

Bursele promise sunt pentru toți elevii, de la 8 la 18 ani și se pot obține doar cu o condiție – pentru înscriere este să fie plătită o taxă de 98 de lei într-un cont bancar afișat pe site. Contul bancar este deschis la Banca Transilvania.

captură: romaniadezvoltata.ro

Există enumerate și așa-zise “criterii de eliginilitate”: “Elevul trebuie să aibă cetățenie română și să fie înscris la o instituție de învățământ de pe teritoriul României. Documentele trimise trebuie să corespundă cu informațiile completate în formularul de înscriere. Elevul nu trebuie sa fi fost corigent sau exmatriculat sau să nu se fi aflat în altă situație incompatibilă cu condiția de elev. Elevul trebuie să aibă vârstă minima împlinită de 8 ani iar vârstă maxima de 18 ani inclusiv. Elevul trebuie să aibă cel puțin media 9 la purtare în anul scolar 2020 – 2021. Criterul de clasificare a elevilor: numărul de absențe, se vor califica elevii fară absențe urmați în mod treptat de cei cu absente”.

Pe site sunt detaliate și așa-zise taxe care “se achită pentru depunerea dosarului”:

  • – “Taxă pentru îndosarierea documentelor
  • – Taxă pentru transpunerea documentelor în format digital
  • – Taxă de înregistrare și de timbru
  • – Taxă pentru înregistrarea, rectificarea, și reconstituirea la a actelor
  • Taxele prezentate mai sus se vor repartiza către bugetul fundației, orice venit generat de către programele desfășurate în cadrul Fundației Alianța România Dezvoltată sunt folosite în scop comunitar”

Apoi apare un formular în care elevii sunt puși să scrie date personale sensibile, cum ar fi data nașterii, CNP-ul și adresa de domiciliu.

Sunt mai multe elemente care arată că site-ul este unul fraudulos:

  • site-ul este înființat recent, pe 5.12.2020 – potrivit ROTLD
  • site-ul afișează un “program de lucru” de luni până vineri, de la 10 la 16
  • lipsa unui istoric al acțiunilor și proiectelor site-ului sau platformei respective
  • textul de pe site este unul amatoristic, cu greșeli de punctuație și topică, cu scris care are diacritice doar parțial, cu multe referiri la diverse autorități, pentru a crea senzația de site serios
  • rubrica de contact are un e-mail al cărui server nu funcționează, la verificarea simplă cu un program dedicat.
  • lipsa transparenței despre proprietarul portalului sau despre scopurile și programele derulate
  • așa-zisul program oferă burse pentru participare la școală, condiționate. Nicio Asociație sau Fundație nu percepe taxe pentru înscriere, activitatea unei organizații non-profit fiind una în interesul cetățeanului
  • taxele percepute sunt denumite pueril și chiar stârnesc râsul, cum ar fi – taxa pentru transpunerea documentelor în format digital și cea pentru înregistrarea, rectificarea, și reconstituirea la a actelor (sic!)

Site-ul și bursele respective sunt popularizate în mai multe știri, pe site-uri locale, conform căutărilor pe Google:

captură căutare Google.ro
  • Suceava News https://www.svnews.ro/bursa-de-300-ron-pe-luna-pentru-elevii-care-fac-ore-online/230102/
  • News Bucovina https://www.newsbucovina.ro/?p=307506

Într-una dintre aceste “știri” este mentionat faptul ca “platforma a fost construită de Autoritatea pentru Digitalizarea României”. Potrivit informațiilor noastre, Autoritatea nu are nicio implicare aici și cel mai probabil numele este folosit în mod fals, pentru a induce în eroare persoanele.

Asa-zisa fundație are si un cont pe Facebook, recent facut, nepopulat deocamdată. https://www.facebook.com/romaniadezvoltata.ro/

Edupedu.ro semnalează potențialul de fraudă al portalului respectiv și a semnalat cazul specialiștilor CERT-RO. Dacă există persoane care au transferat bani către site-ul respectiv, puteți semnala mai jos, în rubrica de comentarii.

12 comments
  1. Bună ziua,
    Din păcate am picat și eu în plasa. Am plătit taxa și chiar m-am conversat cu d-l T****** , titularul contului. Cred ca acesta este principalul vinovat. (comentariul a fost editat)

  2. Am vrut sa platesc si eu acum doua zile insa cand am mers sa platesc mi-a spus ca contul nu e valabil, nu exista in baza lor de date

  3. Așa ceva nu o să fie niciodată în România. Guvernul nu dă doi bani pentru învățământ. Este o minciună și o excrocherie și sper că lumea are mai multă minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like