UNICEF: Nu există dovadă că prin laptele matern se poate transmite Covid-19 / Femeilor cu Covid-19 li se recomandă să continue alăptarea

1.442 de vizualizări
Cursuri online de puericultură
Foto: Pixabay.com
UNICEF și-a prezentat,vineri, poziția cu privire la contactul apropiat dintre mamă și copil și alăptare, în contextul Covid-19. Organizația arată că nu există nicio dovadă că boala poate fi transmisă prin laptele matern. “Prin urmare, femeilor diagnosticate cu Covid-19 li se recomandă să continue alăptarea timpurie exclusivă de la naștere până la șase luni și, apoi, continuarea alăptării până la cel puțin doi ani, cu luarea de măsuri de precauție”, arată UNICEF.

Instituția “subliniază importanța contactului apropiat și sigur, precum și a menținerii hrănirii exclusive la sân și în contextul COVID-19”. Ea arată că “laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Copiii alăptați au mai multe șanse de supraviețuire și dezvoltare.”

UNICEF:

  • “O mamă diagnosticată cu COVID-19 ar trebui ajutată să realizeze contactul piele pe piele cu bebelușul ei nou-născut, să îl alăpteze în siguranță și să stea în aceeași încăpere cu el. Când copilul ajunge la vârsta de șase luni, alimentația diversificată și complementară adecvată ar trebui să fie disponibilă, cu respectarea prevederilor menționate legate de igienă.”
  • “Alăptarea copiilor care sunt bolnavi ar trebui de asemenea continuată prin creșterea frecvenței sau a duratei fiecărei mese și în timp ce mama ia măsurile de protecție necesare. În cazul în care bebelușul nu se poate hrăni la sân, mama trebuie ajutată să îl hrănească cu lapte matern exprimat prin muls.”

Comunicatul UNICEF, integral:

Poziția UNICEF cu privire la contactul apropiat dintre mamă și copil și alăptare în contextul COVID-19

București, 10 aprilie 2020. În concordanță cu Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, recomandările tehnice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în calitate de agenție ONU specializată în domeniul sănătății, recomandarea OMS și UNICEF privind importanța alăptării exclusive în primele șase luni de viață ale copilului, Inițiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) a OMS și UNICEF sau Cei zece pași pentru o alăptare de succes, politicile UNICEF privind alăptarea și cele dedicate familiei, documentul de sinteză al UNICEF din 2019, Codul internațional de marketing al substituenților de lapte matern, recomandările OMS cu privire la alăptare în contextul COVID-19 și documentului de îndrumare al UNICEF recent publicat privind alimentația copiilor și tinerilor în contextul COVID-19, UNICEF în România subliniază importanța contactului apropiat și sigur, precum și a menținerii hrănirii exclusive la sân și în contextul COVID-19.

Laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Copiii alăptați au mai multe șanse de supraviețuire și dezvoltare. În contextul COVID-19, nu există nicio dovadă că boala poate fi transmisă prin laptele matern. Prin urmare, femeilor diagnosticate cu COVID-19 li se recomandă să continue alăptarea timpurie exclusivă de la naștere până la șase luni și, apoi, continuarea alăptării până la cel puțin doi ani, cu luarea de măsuri de precauție. Printre acestea se numără inclusiv practicarea igienei respiratorii în timpul alăptării prin purtarea unei măști care să acopere gura și nasul, spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de minimum 20 de secunde înainte și după contactul cu copilul și curățarea periodică și dezinfectarea suprafețelor pe care le-au atins.

Prin urmare, o mamă diagnosticată cu COVID-19 ar trebui ajutată să realizeze contactul piele pe piele cu bebelușul ei nou-născut, să îl alăpteze în siguranță și să stea în aceeași încăpere cu el. Când copilul ajunge la vârsta de șase luni, alimentația diversificată și complementară adecvată ar trebui să fie disponibilă, cu respectarea prevederilor menționate legate de igienă.

Alăptarea copiilor care sunt bolnavi ar trebui de asemenea continuată prin creșterea frecvenței sau a duratei fiecărei mese și în timp ce mama ia măsurile de protecție necesare. În cazul în care bebelușul nu se poate hrăni la sân, mama trebuie ajutată să îl hrănească cu lapte matern exprimat prin muls.

În situațiile în care forma gravă a COVID-19 în cazul mamei sau alte complicații medicale o împiedică pe aceasta să-și îngrijească copilul sau o împiedică să continue alăptarea directă, mamele ar trebui încurajate și susținute să exprime laptele prin muls și să-i dea lapte copilului în condiții de siguranță, aplicând măsurile de igienă adecvate. Dacă mama exprimă laptele cu mâna, cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice, trebuie să-și spele mâinile înainte de muls sau înainte de a atinge orice pompă sau părți ale biberonului și să se asigure că pompa a fost adecvat curățată după fiecare utilizare. Laptele exprimat ar trebui dat copilului folosind un biberon sau o linguriță curate, preferabil de către persoană care nu are simptome ale bolii și cu care copilul se simte confortabil.

Intensificarea protecției, promovării și susținerii pentru hrănirea adecvată a bebelușilor și copiilor mici este, așadar, o acțiune de maximă importanță pe care personalul medical trebuie să o protejeze chiar și în contextul COVID-19. Îndeosebi în zonele rurale izolate și sărace, sprijinul asistenților medicali comunitari și al mediatorilor sanitari romi este esențial în cazul mamelor vulnerabile. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă și că avem doar 1.650 de asistenți medicali comunitari în întreaga țară, în condițiile în care Banca Mondială a estimat un necesar de 6.000.

În contextul evoluției pandemiei de COVID-19, serviciile medicale trebuie să fie în continuare disponibile și accesibile tuturor femeilor de vârstă fertilă, femeilor însărcinate și nou-născuților. Acestea ar trebui să includă atât asistență medicală de rutină, cât și îngrijiri specifice tratării COVID-19. Trebuie depuse eforturi pentru menținerea serviciilor clinice de calitate, precum îngrijirile prenatale, serviciile de obstetrică, îngrijirea post-partum și postnatală. Continuarea controalelor medicale periodice trebuie realizată ținând cont de context și, pe cât posibil, de impactul documentat al pandemiei asupra serviciilor medicale.

Nu ar trebui să fie promovați substituenții de lapte matern, donațiile de biberoane și tetine, suzete sau donațiile de substituenți de lapte matern în nicio zonă a unităților în care sunt furnizate servicii de maternitate sau neonatale ori de către personalul medical.

În contextul măsurilor de izolare și a îngrijorării pentru membrii familiei, este de maximă importanță asigurarea disponibilității informațiilor corecte despre sănătate și nutriție tuturor comunităților și părinților.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Liga Studenților Iași acuză că Ministerul Educației “îl apără” pe Codruț Olaru, al cărui titlu de doctor a fost retras pentru “plagiat grosier”. Organizația îi cere ministrului Cîmpeanu să explice de ce CNATDCU tergiversează decizii în cazul mai multor “gulere albe”

Liga Studenților Iași susține, într-un comunicat emis luni, că Ministerul Educației “îl apără pe plagiatorul Codruț Olaru prin amânarea unui aviz al Direcției Juridice” și cere instituției să emită acel…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre cabinete de vaccinare în școli: Este nevoie de spaţii care să permită separarea fluxurilor, ştiut fiind faptul că elevii minori se vaccinează în prezenţa unuia dintre părinţi sau tutori legali. Suntem în curs de analiză caz cu caz / “Scenarii de sertar” există pentru începerea școlii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri seară că pentru a se organiza vaccinarea într-un cabinet medical şcolar este nevoie să fie asigurate „toate acele condiţii de infrastructură”. El a…
Vezi articolul

Oana Moraru: Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție și de limbaj

“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care…
Vezi articolul

Când mergi la medic cu copilul care are o viroză? Recomandările Ministerului Sănătății: Are febră înaltă care nu scade la medicamente, respiră cu dificultate, este astenic, nu poate să înghită

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, o serie de recomandări pentru părinți, în contextul valului de viroze respiratorii din ultima perioadă. Tot în această săptămână, ministerul a anunțat că deschide centre…
Vezi articolul

Singura școală-pilot privată aprobată de minister este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. Szekely: Nu consider că e vreun conflict / Au mai fost trei școli particulare, dar au fost respinse – interviu

“Nu consider că este vreun conflict”, a răspuns Radu Szekely, secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației, când a fost întrebat dacă nu există un…
Vezi articolul