Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași a anunțat oficial oprirea proiectului „La margine de Copou”, coordonat de actorul Mihai Mălaimare, după ce acesta a postat pe Facebook după primul tur al alegerilor prezidențiale un mesaj controversat: „Turul II vine însă ca un val imens și veți ajunge în canal, sau la canal!”. Universitatea a transmis sâmbătă, 10 mai, că spectacolul suspendat, de vineri, se anulează.
- Inițial, conducerea universității anunțase vineri, 9 mai, la prânz, că spectacolele urmează să fie anulate din cauza „condițiilor meteo nefavorabile”. Spre seară, UNAGE a transmis că „educația, cercetarea și creația artistică nu au culoare politică”, făcând apel la „luciditate”. Ulterior, sâmbătă, universitatea a revenit, condamnând public orice manifestare de tip extremist.
- Recent, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a anunțat că analizează colaborarea cu profesorul Mihai Mălaimare, după ce actorul a amenințat public online „veți ajunge la canal sau în canal”. Detalii aici
„În urma discuțiilor tensionate din spațiul public petrecute în ultimele zile, revenim și subliniem faptul că Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași condamnă orice declarație și manifestare de tip extremist. Apelul la solidaritate și discernământ nu trebuie înțeles ca o măsură de acceptare a oricărei forme de derapaj, ci este un îndemn de a ne păstra calmul. Totodată, ne reafirmăm cu tărie respectul pentru democrație și valorile europene. Date fiind toate acestea, proiectul «La margine de Copou» este oprit, iar reprezentațiile deja anunțate și promovate au fost suspendate”, a transmis instituția într-un comunicat oficial sâmbătă, citat de Digi24.ro.
Tot vineri, în ziua reprezentației, conducerea universității a emis un alt comunicat, în care sublinia că instituția nu are nicio legătură și se disociază de afirmațiile din spațiul public care nu corespund normelor legale:
„Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași nu are nicio legătură și se disociază de afirmațiile și comentariile din spațiul public care nu corespund normelor legale și principiilor pe baza cărora funcționează. În această perioadă, în instituția noastră se desfășoară mai multe proiecte, între care și unul intens mediatizat, coordonat de domnul Mihai Mălaimare, cu participarea unor studenți și profesori ai Facultății de Teatru. Munca acestor oameni merită prezentată publicului, independent de convingerile politice ale celui care coordonează proiectul, sau ale altui membru al comunității academice”.
„Educația, cercetarea și creația artistică nu au culoare politică, iar limbajul violent, amenințarea directă sau voalată, abuzurile de orice fel care contravin misiunii instituției și drepturilor individuale și colective sunt respinse cu tărie în mediul academic ieșean și românesc. Pe această cale, facem apel la luciditate, discernământ, bună credință și solidaritate! Vă mulțumim!”, a mai transmis Universitatea de Arte.