Un profesor de inginerie seismică ar fi hărțuit sexual mai multe studente condiționând promovarea examenelor de favoruri. A fost eliminat din comisiile de examinare și cercetat acum de Universitatea Transilvania din Brașov / Rectorul Abrudan: Evident că m-a șocat toată chestiunea asta

565 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Două studente de la Facultatea de Construcții l-au reclamat pe profesorul de la catedra Rezistența Materialelor, conf. dr. ing. Florin Marius Botiș, că ar fi încercat să obțină favoruri sexuale de la studente, în schimbul notelor de promovare. Totul s-a petrecut în ambele cazuri în timpul orelor de pregătire: “După câteva ore a început să mă atingă: prima dată pe picior și apoi avansurile au continuat cu atingeri repetate pe fund. (…) S-a apropiat și voia să mă ia în brațe și să mă sărute. Am întors capul, i-am spus nu, iar reacția lui a fost: «bine atunci, pa»”, mărturisește una dintre tinerele care au făcut reclamație, transmite Radio România Brașov, preluat de Rador. Conducerea Universității a deschis o anchetă, cazul este cercetat de Comisia de Etică și disciplină. În acest caz s-au autosesizat și procurorii, care au deschis dosar penal „in rem”, deocamdată.

Prima studentă care a făcut reclamația în urmă cu trei săptămâni povestește că totul ar fi început cu un e-mail pe care i l-a trimis profesorului pentru a-l întreba dacă poate face ore de pregătire suplimentară, pentru că avea două examene nepromovate.

La a patra oră de pregătire individuală, în sala profesorului din facultate, lucrurile s-au schimbat:

„A patra oră de pregătire a fost duminică, la ora 16:00, în aceeași încăpere în facultate. La început totul a decurs în regulă. După câteva ore a început să mă atingă: prima dată pe picior și apoi avansurile au continuat cu atingeri repetate pe fund. El continua, chiar dacă vedea că eu sunt speriată. Tot se ridica de pe scaun, se plimba prin sală. La sfârșitul sesiunii de pregătire, la ora 20:00, aproximativ, m-a chemat în spate, în biroul dânsului. Eu îl întrebam în mod repetat de ce și el tot repeta să vin mai repede, moment în care s-a apropiat și voia să mă ia în brațe și să mă sărute. Am întors capul, i-am spus nu, iar reacția lui a fost: «bine atunci, pa».”

Tânăra a plecat imediat din sală, spune ea, și după o lună a făcut reclamația. Ea a cerut deja transferul la o altă facultate de profil din țară.

O altă studentă povestește o situație similară: „Ce mi s-a părut mai ieșit din comun a fost atunci când m-a întrebat unde stau. I-am spus că stau la căminul universitar și mi-a sugerat să mă ducă el, că este în drumul lui. I-am spus că nu, că sunt cu mașina și a zis: «A, ai mașină». Apoi, la ultima oră de pregătire, m-a chemat în jur de 20:00 – 21.00 și m-a ținut în facultate până la 00:00. Am făcut, cred că, vreo trei probleme. În rest, mi-a vorbit de multe alte chestii care nu aveau nicio legătură cu ce trebuia să facem noi. Se făcuse ceasul 00.00, aveam foarte multe notificări pe telefon. Familia și părinții nu reușeau să dea de mine, pentru că eu l-am dat pe silențios. A văzut că eram agitată și a zis că să încheiem. Mi-am strâns lucrurile și m-am îndreptat spre ușă, iar când să pun mâna pe clanța ușii, el a venit după mine și m-a atins pe sân. Mă uitam în pământ. Am rămas blocată. Cu greu i-am spus nu, pentru că m-am speriat foarte tare și s-a dat la o parte. Am deschis ușa și am plecat.”

Profesorul de la catedra Rezistența Materialelor, conf.dr.ing. Florin Marius Botiș, are 55 de ani. Potrivit CV-ului său este în cadrul Universității Transilvania Brașov din 1999, când era asistent universitar la Catedra de Rezisteța Materialelor și Vibrații.

Sursa: CV Marius Botis

Decanul facultății, prof. dr. ing. Ioan Tuns susține: „Până la data înregistrării solicitării depuse de către studentă, nu am mai primit alte sesizări în scris la facultate referitor la comportamentul sau la atitudinea domnului profesor Botiș. După ce s-a depus prima solicitare, în sesiunile de restanță, reexaminări și amânate medical, cadrul didactic a fost înlocuit din comisie, deci susținerea examenul s-a făcut cu altă comisie, din care dânsul nu a făcut parte. Ce să vă spun? Evident că m-a șocat toată chestiunea asta”, potrivit Radio România Brașov.

Conducerea Universității Transilvania se dezice de un astfel de comportament și așteaptă concluziile Comisiei de Etică pentru a lua măsuri.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like