Universitățile trebuie să se ridice în apărarea democrației – apelul The Guild, organizație ce reunește mari universități europene de cercetare avansată / UBB, instituție membră, oferă sprijin academic și material în contextul războiului din Ucraina

407 vizualizări
Foto: Pixabay.com
The Guild, organizație ce reunește peste 20 de mari universități europene cu o componentă puternică de cercetare, printre care și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a lansat un apel la adresa guvernelor europene și Uniunii Europene să susțină instituțiile de învățământ superior în efortul acestora de a-i susține pe studenții și profesorii ucraineni. The Guild trece în revistă apelurile rectorilor universităților membre și face trimitere la apelul rectorului UBB Daniel David, ca universitățile românești să găsească soluții pentru a-i sprijini pe colegii din Ucraina care doresc să-și continue activitatea în instituțiile românești.
  • În contextul intervenției The Guild, universitatea clujeană și-a anunțat la rândul său, la nivel local, disponibilitatea de a oferi sprijin academic și material în contextul războiului din Ucraina Ea arată că a primit primele solicitări de sprijin, pe care le va analiza cu celeritate. Și transmite autorităților “că se pot baza pe noi în acordarea de sprijin academic și material (ex. cazare/hrană etc.) persoanelor refugiate în această perioadă din Ucraina, dacă va fi nevoie, în funcție de resursele pe care le avem și cadrul legal existent.”

În apelul său european, The Guild arată:

  • “În ultimii ani, am constatat o recunoaștere tot mai mare a universităților ca piloni ai societăților europene și ai instituțiilor politice libere, ca locuri unde valorile universale ale drepturilor omului – așa cum au fost enunțate de Națiunile Unite, adoptate de Uniunea Europeană și exprimate în constituțiile națiunilor și în sistemele politice din Europa – pot fi învățate, enunțate și apărate. Acum, în această zi întunecată pentru istoria europeană, Europa – și valorile democrației și libertății sale – sunt atacate”.

Rectorii The Guild se angajează, drept reacție, în patru tipuri de acțiuni:

  • Sprijinirea studenților ucraineni din cadrul comunităților universităților membre și a tuturor studenților și personalului universitar afectați de criză
  • Protejarea dezbaterii libere și a respectului în cadrul comunităților lor
  • Apel către guverne să sprijine studenții ucraineni pentru a-și putea continua educația
  • Apel ca autoritățile să sprijine universitățile în efortul de a oferi posibilitatea educației la distanță pentru studenții din Ucraina, atât cât este posibil.

The Guild este o organizație ce reunește în prezent 21 de mari universități eurpene, printre care cele din Berna, Bologna, Cluj-Napoca (UBB), Ghent, Glasgow, Groningen, Oslo, Uppsala, Viena, Aarhus, dar și King’s College din Londra și University of Warwick.

Citește și:
Daniel David, rectorul UBB, susține ca profesorii și cercetătorii din Ucraina să aibă posibilitatea de a profesa în România, în contextul războiului
Nouă scenarii pentru evoluția universităților în următorul deceniu, sub impactul inteligenței artificiale, al tensiunilor geopolitice, al presiunilor autoritare sau tehnocrate – Asociația Universităților Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT „Ministru” Educației le-a cerut universităților ca în 48 de ore să recomande experți care să evalueze proiectele de digitalizare depuse de aceleași universități pentru apelul de 234 de milioane de euro lansat recent. Experții vor fi retribuiți / Lista cu întrebările frecvente, publicată de minister

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a solicitat universităților să recomande experți în digitalizare pentru evaluarea proiectelor depuse de universitățile în care ei lucrează, potrivit unui document trimis de minister. Amintim că…
Vezi articolul

Liderul studenților din România îi răspunde Marei Mareș, consilier în cancelaria lui Cîțu: „E cineva din Guvernul României care crede că învățământul superior românesc nu trebuie îmbunătățit pentru a încuraja tinerii să rămână la studii în România?”

„Nimeni nu a insinuat că învățământul trebuie îmbunătățit cu scopul de a împiedica tinerii să plece la studii afară. Învățământul superior românesc trebuie îmbunătățit cu scopul de a încuraja tinerii…
Vezi articolul