UTIL Regulile de scriere și pronunțare în limba română, din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM 3, sunt online pentru elevi și profesori: când folosim virgula, cum punem accentul, cum despărțim cuvintele și le scriem pe cele compuse

6.765 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Elevii și profesorii pot accesa Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3) în format online, pentru a consulta regulile esențiale în scrierea, pronunțarea și despărțirea corectă a cuvintelor în silabe, alături de alte norme lingvistice fundamentale.

Un exemplu din DOOM3 pentru despărțirea corectă în silabe este cuvântul „STB-ist”, care, conform dicționarului, nu se desparte la capăt de rând (DOOM3 recomandă evitarea despărțirii cuvintelor compuse). Nici numeralele ordinale scrise în cifre şi litere şi cu cratimă nu se despart la capăt de rând, prin urmare nu sunt corecte „al V-//lea” și „a 5-//a”.

Pentru folosirea corectă a cratimei în scrierea cuvintelor compuse, DOOM3 oferă exemplul numelor compuse de locuri din afara României, traduse/adaptate în limba română, care se scriu în cuvinte separate sau într-un cuvânt: „Asia Mică, Berlinul de Est, Berlinul de Vest/Berlinul Occidental, Extremul Orient, Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Polul Nord, Polul Sud; Eurasia”.

Lingviștii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române oferă în dicționar și explicații clare privind utilizarea semnelor ortografice: apostroful, bara oblică, blancul, cratima, linia de pauză, punctul și alte semne de punctuație cu rol ortografic – semnul exclamării, virgula.

Pentru accentuarea corectă a cuvintelor, DOOM3 oferă indicații precum pentru cuvântul „copíi” (pluralul de la „copil”), care are accentul pe ultima silabă, diferit de „copii” (pluralul de la „copie”), care are accentul pe prima silabă.

Reguli sunt esențiale atât pentru elevi, care pot consulta platforma pentru pregătirea temelor și examenelor, cât și pentru profesori, care pot folosi DOOM3 ca instrument didactic. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române este online din august 2023.

Citește și:
A apărut Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație, cu normele limbii actuale, prima ediție din ultimii 30 de ani și o lucrare mai ales pentru școală și profesori
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române – DOOM 3 este integral online, anunță Institutul de Lingvistică. Peste 65.000 de cuvinte pot fi verificate și căutate după forme flexionare, greșite sau incomplete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DESCARCĂ Resurse educaționale utile pentru profesorii care predau anul acesta disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a publicat un document cu materiale și link-uri utile pentru profesorii care predau „Istoria evreilor. Holocaustul”, care include manual în limba română, recomandări privind predarea și…
Vezi articolul
Foto: Pexels/ Cottonbro

REPORTAJ Cei care nu mai pleacă. “În urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi luat mințile orice nimic. Întârzierea unui Bolt la comandă, mâncarea rece dintr-un restaurant, un nasture rupt la palton sau frigul de afară. (…) Acum nu mai avem nimic. Nici țară, nici casă, nici familie”

Peste 500.000 de refugiați au intrat în România de la începutul războiului, majoritatea femei și copii. Cei mai mulți în tranzit. Alungați de război, cu câte o valiză și câteva…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2024, publicate de Ministerul Educației – descarcă exemple de cerințe la Română, Matematică, Istorie, Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Socio-umane

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a XII-a, care susțin anul acesta examenul…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Matematică este percepută, în general, de elevi ca aridă, neprietenoasă și fără utilitate practică – recunoaște instituția pentru prima dată într-un document oficial

Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de…
Vezi articolul