Vaccinarea profesorilor în alte țări: Crește gradul de prioritate sau se menține prioritatea ridicată, dar stocurile limitate complică situația

3.263 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Vaccinarea cadrelor didactice este prioritară în multe state europene și în SUA, așa cum au recomandat organizații precum UNESCO și UNICEF. Dar cel mai adesea profesorii trebuie să aștepte până în primăvară, fiind programați, alături de angajații din alte sectoare esențiale, după vârstnici, personal medical și persoane cu boli cronice cu grad ridicat de risc. Acolo unde se simte o accelerare a procedurillor, așa încât profesorii să se poată vaccina mai rapid, situația este complicată de întârzierile în aprovizionarea cu vaccin, o problemă la nivel european.
  • EduPedu.ro trece în revistă situația vaccinării profesorilor în mai multe dintre țările vest-europene și în SUA
SUA

În SUA, noua Administrație Biden a decis să prioritizeze redeschiderea școlilor și a decis o serie de măsuri și investiții care să sprijine reluarea organizată a predării față în față. Pe lângă acestea, în unele părți ale țării – unde învățământul este descentralizat – profesorii au început deja să se vaccineze. Potrivit Education Week, până pe 25 ianuarie în cel puțin 23 dintre statele americane erau eligibili să primească, deja, vaccinul, dar pot să se confrunte cu întârzieri în programările făcute, iar state precum California modifică lista de priorități așa încât și cadrele didactice să se poată vaccina mai devreme, din februarie.

Marea Britanie

În Marea Britanie, guvernul a inclus profesorii pe lista persoanelor cu activități esențiale care se pot vaccina după ce va fi finalizat actualul nivel de prioritate (persoanele foarte în vârstă și cele cu boli cronice grave, personalul medical), dar în această țară flexibilitatea listei de programare este, în acest moment, ridicată. În urmă cu două săptămâni, profesorii păreau a fi omiși de pe lista priorităților, dar la începutul acestei săptămâni ministrul sănătății a anunțat că ei au o șansă mare să fie incluși în următoarea fază de prioritizare, după cum a relatat Sky News. Și aceasta, deși, potrivit sursei citate, au apărut indicii că autoritățile nu s-ar grăbi să redeschidă școlile după vacanța scurtă din februarie și nu s-ar angaja nici să le deschidă înainte de Paște, având în vedere situația epidemiologică foarte gravă din această țară.

Germania

În Germania, țară care a decis, la rândul ei, să mute școala online pe o perioadă limitată, din cauza agravării situației epidemiologice, a inclus profesorii în grupa a 3-a de “înaltă prioritate”, ce include persoane cu boli cronice de risc și personal din instituțiile critice. Campania de vaccinare a început, însă, încet, iar potrivit estimărilor inițiale ar putea dura până în martie doar finalizarea vaccinării în grupa I, ce include personalul medical și persoanele foarte în vârstă.

Franța

Cadrele didactice din Franța trebuie, conform planificării inițiale, să aștepte până la faza a 3-a a campaniei de vaccinare, programată pentru primăvară. Franța acordă prioritate în fazele 1 și 2 persoanelor foarte în vârstă și personalului medical, în special angajaților vârstnici din sistemul sanitar și de sănătate. În această țară, școlile nu s-au închis, în pofida presiunilor mari de a o face, din cauza creșterii foarte mari a numărului de cazuri Covid-19.

Spania

Profesorii spanioli sunt incluși, la rândul lor, în categoria lucrătorilor din sectoare esențiale, ce cuprinde peste 5 milioane de persoane. În această țară, unde prioritate absolută au, până în martie, persoanele în vârstă, cele din centrele de plasament, persoanele cu vârste înaintate, persoane cu boli grave și personalul medical, deciziile finale privind angajații sectoarelor esențiale nu au fost luate încă și depind de stocurile de vaccin disponibile, potrivit El Pais.

Italia

Cadrele didactice din Italia au acces treptat la vaccinare: profesorii și personalul școlar care au boli de risc se vaccinează în faza a 2-a, alături de persoanele de 60-79 de ani și bolnavii cronici cu afecțiuni de risc, pe când ceilalți profesori vor avea acces în faza a 3-a. Și în această țară s-au înregistrat întârzieri în aprovizionarea cu vaccin.

Europa Centrală și de Est
  • În Bulgaria, vaccinarea profesorilor era planificată să înceapă în faza a 2-a, de la mijlocul lunii ianuarie.
  • În Polonia, vaccinarea profesorilor e proramată pentru faza 1 (există și o fază 0, ce include personalul medical), alături de vârstnici și personalul militar.

În decembrie, UNICEF a cerut ca statele lumii să prioritizeze vaccinarea profesorilor, “un pas critic” pentru ca educația să revină la normal. Tot atunci, UNESCO și Education International, organizație ce reprezintă sindicatele din educație la nivel internațional, au cerut la rândul lor guvernelor să aibă în vedere clasificarea profesorilor drept grup de prioritate pentru vaccinare.

Photo 187643097 © Kunal MahtoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Efectul Flynn în România, concluziile celui mai mare studiu cu privire la inteligența românilor. Dragoș Iliescu: Nivelul din 1989 a fost cel mai mare pe care România l-a avut în IQ, după care a urmat o prăbușire. Noi suntem astăzi, educațional, ca după Război

Performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi la nivelul pe care îl aveam după Al Doilea Război Mondial. Concluzia aparține celui mai amplu studiu cu privire la evoluția scorurilor de inteligență…
Vezi articolul