Veniturile făcute în străinătate ar putea fi luate în calculul indemnizației pentru creșterea copilului, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Modificarea s-ar aplica din 1 ianuarie 2023

887 de vizualizări
Foto: © Inara Prusakova | Dreamstime.com
Veniturile realizate în străinătate ar putea fi luate în calculul pentru indemnizația de creștere a copilului, după cum apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Concret, proiectul urmărește să modifice Ordonanța de Urgență nr. 111 din 8 decembrie 2010. Dacă proiectul este adoptat, atunci modificările s-ar aplica de la 1 ianuarie 2023.

UPDATE Ordonanța de Urgență a fost aprobată în ședința de Guvern.

La articolul 3, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:

”(5^1) Dacă, în aceeași lună, persoana realizează venituri atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, fără suprapunerea perioadelor de activitate și de venituri, se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art.12 alin.(2) din Regulamentul de aplicare.”

În prezent, „dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în țară”, prevede art. 3 alin. (5) din OUG nr. 111 din 8 decembrie. Este vorba despre Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de ordonanță de urgență introduce suspendarea/încetarea plății indemnizației pentru creșterea copilului în situația expirării certificatului de încadrare în grad de handicap, în perioada concediului de creștere a copilului.

O altă schimbare se referă la introducerea ca perioadă asimilată a concediului și indemnizației de acomodare, în vederea acordării concediului și indemnizației pentru creșterea copilului, conform sursei citate.

Modificările propuse prin proiectul de act normativ se vor aplica de la 1 ianuarie 2023. Fac excepție prevederile care majorează perioada de netransferabilitate de la o lună la 2 luni care se vor aplica pentru cererile de acordare a dreptului de indemnizație lunară depuse începând cu 1 ianuarie 2023 și pentru cererile depuse anterior, dar nesoluționate până la această dată, precum și prevederile referitoare la perioada obligatorie pentru înștiințarea angajatorului, de către angajat/angajată cu privire la intenția de intrare în concediul pentru creșterea copiilor.”, se arată în nota de fundamentare.

În justificarea urgenței de arată că „neadoptarea în timp util a măsurilor reglementate prin prezenta ordonanță de urgență va avea impact negativ asupra drepturilor sociale ale părinților care accesează concediul și indemnizația pentru creșterea copilului”.

Foto: Captură – Nota de fundamentare
Foto: Captură – Nota de fundamentare

Proiectul de Ordonanță de Urgență poate fi consultat mai jos:

Nota de fundamentare:

Foto: © Inara Prusakova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O singură medie pe an, din notele pe care elevul le primește pentru evaluarea periodică și evaluarea ritmică, care nu se rezumă doar la teste – propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru modificarea ROFUIP / Robert Avram, președintele CNE: Trebuie să formăm cadrele didactice în așa fel încât să poată depăși bariera subiectivismului în evaluare

„Propunerea pe care am făcut-o în Comisia de Dialog Social atât alături de reprezentanții părinților, cat și de alți parteneri de dialog social a fost aceea a încheierii unei singure…
Vezi articolul