Vestigiile istorice de la Universitatea din București vor fi parțial accesibile publicului – arheolog

269 de vizualizări
CIVIS Open Lab
UniBuc / Foto: Universitatea din București
O parte dintre vestigiile descoperite în urma cercetării arheologice a curţii interioare a Universităţii din Bucureşti, efectuată în paralel cu lucrările de reabilitare a clădirii acestei instituţii, vor putea fi admirate de public la finalizarea lucrării, a afirmat arheologul Theodor Ignat, şeful biroului de Arheologie Preventivă şi Sistematică – Secţia Istorie a Muzeului Municipiului Bucureşti, citat de Agerpres.

“Inclusiv ca la Banca Naţională, adică undeva înspre Facultatea de Matematică, unde am descoperit nişte case de început de secol XIX, acolo ne-am propus să punem sub sticlă nişte podele ale casei respective”, a declarat arheologul pentru sursa citată.

Theodor Ignat a arătat că, în urma săpăturilor începute încă din 2017 şi 2018, au fost descoperite ziduri din fosta clădire a Universităţii, ridicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi din Academia Domnească ridicată de Alexandru Ipsilanti, între 1776-1779 şi ruine ale unor case de secol XIX.

“Până acum am descoperit două, chiar trei case de la început de secol XIX. Una dintre ele e posibil să fie chiar şi un pic mai veche, dar încă nu ştim. Trebuie să investigăm ceva mai bine. Pe lângă casele respective am mai descoperit resturi ale vechii universităţi, aceea construită în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, prima Universitate, din care, este încă în picioare, nu integral, corpul Facultăţii de Chimie, care datează încă de atunci. Şi poate cel mai important lucru descoperit sunt zidurile vechii Academii Domneşti construită de Alexandru Ipsilanti, cândva la 1776 – 1779”, a spus Ignat.

Printre artefactele descoperite se află, în principal, vase. “La nivel de artefacte, chestiuni absolut normale pentru perioada secolului XIX: vase din ceramică, vase din sticlă, faianţă, porţelan, Nimic spectaculos, lucruri tipice pentru perioada respectivă”, a precizat arheologul.

El a arătat că săpăturile nu sunt încheiate.

Alte şantiere arheologice vor fi deschise în Capitală, oraşul fiind ‘o carte de istorie deschisă’, a spus arheologul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Naveta pentru funcționarii din primării se va deconta prin Consiliul Local de la 1 ianuarie 2024 – lege promulgată și publicată în Monitorul Oficial / Pentru profesori și angajații din școli transportul e decontat doar la nivel de abonament cu tarif minim

Funcționarii publici din administrația locală vor putea avea naveta decontată prin Consiliile Locale în subordinea cărora lucrează, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial…
Vezi articolul

O ”mână de praf și pietricele” în centrul atenției tuturor: O navă spațială a Agenției Spațiale Americane va aduce pe Pământ cea mai mare mostră colectată până acum de pe suprafața unui asteroid

OSIRIS-REx, o navă spațială a Agenției Spațiale Americane (NASA) este programată să zboare duminică pe lângă Pământ și să încheie o misiune de șapte ani cu un cadou deosebit pentru…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a…
Vezi articolul