Vestigiile unui oraș comercial antic, descoperite în sudul Ciprului de o echipă de cercetători suedezi

155 de vizualizări
Foto: Universitatea din Gothenburg – gu.se
Vestigiile unui oraş portuar şi comercial antic au fost descoperite în sudul Ciprului în urma unor săpături efectuate de universitatea din Göteborg, Suedia, a anunţat miercuri Departamentul de antichităţi din insula mediteraneeană, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Situat pe malul Lacului Sărat din Larnaca, în sudul insulei, aşezarea, a cărei suprafaţă este estimată la cel puţin 25 de hectare, datează de la finele Epocii Bronzului şi a atins perioada maximă de dezvoltare între 1.600 î.e.n. şi 1.100 î.e.n., a declarat Giorgos Georgiou, director interimar al Departamentului de antichităţi din Cipru.

”Bogăţia oraşului pare să fi avut la bază producţia de cupru şi negustoria cu culturi apropiate sau îndepărtate”, a mai adăugate el într-un răspuns scris pentru AFP.

Obiectele descoperite cu prilejul lucrărilor de excavare sugerează prezenţa unui centru comercial, a mai precizat el.

În plus, mormintele descoperite în sit în luna iulie de o echipă de la Universitatea din Göteborg, se numără printre cele mai fastuoase descoperite vreodată în regiunea mediteraneeană, potrivit echipei suedeze, mai scrie sursa citată.

”Având în vedere bogăţia obiectelor funerare, putem deduce logic că este vorba despre monumente regale”, a precizat Peter Fischer, profesor de arheologie şi conducătorul expediţiei, pe pagina web a universităţii.

Mormintele sunt alcătuite din încăperi subterane unde accesul se face printr-un pasaj îngust pornind de la suprafaţă.

”Am găsit peste 500 de obiecte întregi răspândite în două morminte”, a adăugat liderul expediţiei suedeze, care realizează săpături în regiune Hala Sultan Tekke din 2010.

Potrivit lui, circa jumătate din obiectele descoperite au fost importate mai ales din Egipt, Afganistan şi India.

”Mormintele conţin o întreagă serie de obiecte funerare, în special ceramică şi obiecte de decor produse local, precum şi numeroase bijuterii şi alte obiecte importate”, potrivit lui Georgiou.

Au mai fost descoperite şi alte obiecte metalice precum bijuterii din metale preţioase, diademe, pumnale, cuţite, vârfuri de lance şi o oglindă din bronz, a mai spus responsabilul cipriot, potrivit surselor citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2023. Rezolvările la Limba română / Profesoara Genoveva Cerchez: Întrebările de la subiectul I au fost clare și simple, nu ar fi trebuit să pună pe nimeni în dificultate

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a luni, la simularea probei scrise de Limba și literatura română, au fost rezolvate de profesoara Genoveva Cerchez pentru Edupedu.ro. Cadrul didactic apreciază…
Vezi articolul