Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru educație și cercetare au vizitat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Profilul multicultural și leadershipul academic, printre temele discuției

159 de vizualizări
Foto: UBB
Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri, au vizitat sâmbătă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), potrivit unui comunicat al instituției de învățământ. Vizita a avut loc în contextul onorării istoriei, profilului multicultural și leadershipului academic al UBB.

Conform comunicatului, rectorul UBB, Daniel David, a prezentat istoria Universității, profilul multicultural și proiecte strategice deschise spre alianța europeană Eutopia din care UBB face parte: (1) InfoBioNano4Health (ca o nouă specializare inteligentă a orașului și a țării); (2) BrainQ (un nou Institut paneuropean în neuroștiințe); (3) ACTRIS (o nouă infrastructură clujeană din rețeaua paneuropeană ACTRIS dedicată studiului mediului); (4) UBB4Danube Initiative; (5) UBB 4Three Seas Initiative și (6) UBBInnoProducs (produse inovative ale UBB derivate din cercetări susținute european – ex. VR Mind; Robotherapy; iCUBE etc.).

Foto: UBB

Comisarii europeni prezenți la UBB au sintetizat, la rândul lor, principale direcții de acțiuni ale Comisie Europene și portofoliilor proprii, care au fost apoi discutate cu participanții la întâlnire. Invitațiile pentru participanți au vizat și reliefarea diversității și leadershipului feminin al UBB și a politicilor de gen.

Foto: UBB

„În esență, mesajul cheie al vicepreședintelui Comisiei Europene pe partea de democrație a fost că universitățile trebuie să pregătească buni specialiști și buni cetățeni europeni, lucru pe care UBB îl are în misiunea sa și îl face bine, iar pe partea de demografie că trebuie să avem grijă la circulația talentelor, UBB prin structura multicampus (extensii) înscriindu-se clar în această tendință prin care evităm concentrări în unele zone, în dauna altora.

Mesajul esențial al comisarului Mariya Gabriel – transmis prin tema ”Bringing education and innovation together to make Europe stronger in the knowledge society” – a fost că prin diversele inițiative și strategii, extrem de complexe și dinamice, Comisia Europeană dorește să întărească cercetarea științifică pentru a deveni un motor al educației active și inovării, într-un context academic în care se nasc treptat instituții europene noi (ex. alianțele europene) și ecosisteme inovative organizate în rețele la niveluri diferite (local/regional/european) (…)”, a declarat rectorul Daniel David.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai bună universitate din România, se solidarizează cu profesorii din preuniversitar și ies la protest în Piața Unirii, marți la prânz

Sindicatul Sind UBB al profesorilor din cea mai bună universitate din țară Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca se solidarizează cu angajații din învățământul preuniversitar, aflați în a doua săptămână…
Vezi articolul

16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de lei. Apelul a fost lansat în consultare publică / Ministrul Bogdan Ivan: Cei mai buni cercetători români vor primi milioane de euro pentru proiectele lor

16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de euro pentru inovarea în Sănătate, Climă, Cultură și Securitate civilă. Apelul a fost lansat…
Vezi articolul

Alianța organizațiilor studențești: Premierul Cîțu nu a acceptat nimic în privința gratuității transportului feroviar, din “motive ideologice”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă, într-un comunicat de presă, “indignarea” față de refuzul premierului Florin Cîțu privind gratuitățile de transport pentru studenți, în discuțiile avute…
Vezi articolul