VIDEO Cîmpeanu anunță structura anului școlar 2021-2022: Vacanța de Crăciun va fi vacanță intersemestrială. Semestrul I va începe cel mai probabil pe 13 septembrie

15.307 vizualizări
Deschiderea școlilor
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Anul școlar viitor va începe cel mai probabil pe 13 septembrie 2021, iar primul semestru se va încheia înainte de vacanța de Crăciun, la fel cum a fost în anul școlar 2019-2020. Astfel, vacanța intersemestrială care era, de regulă în luna februarie va fi comasată cu vacanța de iarnă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Moderator: “Cum vedeți începutul viitorului an școlar, care sunt așteptările până acolo?

Sorin Cîmpeanu: Sunt optimist. Am lucrat la structura calendarului anului școlar 2021-2022, îl văd cu un început de școală în luna septembrie, n-o să spun dacă în prima sau în a doua zi de luni a lunii septembrie, probabil că în a doua zi de luni a lunii septembrie, cu derulare cu prezență fizică, cu un prim semestru care să se încheie înainte de sărbătorile de Crăciun.

Nu am înțeles exact care este sensul să faci ore până de Crăciun, să intri în vacanță de Crăciun și de Anul Nou, după care să revii la școală și să încerci să-ți aduci aminte ce ai învățat înainte de Crăciun și să iei note, după care să intri într-o altă vacanță.

Ne gândim la o structură în care să se încheie semestrul I înainte de Crăciun: s-a predat, s-a învățat, s-a evaluat, copiii pleacă liniștiți în vacanță, profesorii de asemenea pot pleca fără griji în vacanță care să fie mai lungă cu o săptămână, după care să înceapă semestrul II.

Moderator: Deci va dispărea ceea ce astăzi este vacanța intersemestrială.

Sorin Cîmpeanu: Nu va dispărea, ci va fi comasată cu vacanța de iarnă”.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=485565012435967&ref=external

Elevii au intrat luni în vacanța intersemestrială de anul acesta, urmând ca pe 8 februarie să revină fizic la școală, în funcție de situația epidemiologică din localitate, după cum a anunțat astăzi președintele Klaus Iohannis.

Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanța intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

 • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

 • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Citește și:
VIDEO 80% din elevi revin la școală pe 8 februarie, este vorba de 2.420.000 de copii – Ministrul Educației
VIDEO Situațiile în care se suspendă cursurile față în față într-o școală sau într-o clasă, după 8 februarie, anunțate de ministrul Educației
Cîmpeanu, despre regulile noi de redeschidere a școlilor: În Franța, elevii stau câte doi în bancă. Așa va fi și la noi
LIVE Ce știm despre redeschiderea școlilor pe 8 februarie – informații actualizate


9 comments
 1. Bun, dar oficial cand se anunta ceva? Dvs. ca ziaristi, cand scrieti un articol nu mai urmariti si continuarea? Ministrul a anuntat ca ordinul e gata, ca e pe drum spre MO si de atunci liniste. Nu ar fi normal sa intrebati la minister?
  Lui Anisie i se sarea non-stop in cap, asta e tratat doar cu manusi de catifea.

 2. Având în vedere că nu există materii semestriale (adică materii care să se studieze 1, 3 sau chiar 5 semestre, cum e în învăţământul superior), nu cred că sunt necesare semestrele. Eu aş opta pentru structura asta;

  https://1567-eterogen.blogspot.com/2020/07/un-scolar-fara-semestre.html (dacă linkul nu merge de la sine, selectaţi adresa, daţi copy şi, apoi, paste în orice browser).

  Însă în cazul în care se doreşte cu orice preţ menţinerea semestrelor şi sincronizarea vacanţei de primăvară cu Paştele Ortodox, vacanţa intersemestrială distinctă de cea de Crăciun (şi, implicit, semestre egale sau aproape egale) este un rău necesar din două motive:
  1) ritmicitatea notării elevilor
  2) intervalul de până la 16, chiar 17 săptămâni – fără nicio vacanţă – între vacanţele de Crăciun şi de Paşte; se ştie că Paştele Ortodox poate cădea după 1 Mai. Ori, în condiţiile asteniei de primăvară, un interval de timp de 11-17 săptămâni fără nicio vacanţă va fi extenuant

 3. Semestrele trebuie sa fie egale. Dar profesorii nu sunt consultați. Cam de prea multă vreme. Li se impun tot felul de schimbări așa, de dragul schimbării. Sunt de acord cu renunțarea la săptămâna “Școala altfel”. Eu o văd că pe ceva forțat, intensiv. Ca pe vremea comunistă: să râzi și să aplauzi la comandă, să fii fericit orice-ar fi. Activitățile extrașcolare trebuie eșalonate pe întreg parcursul anului școlar, personalizat pentru fiecare clasă, în folosul elevilor, nu al guvernanților nesăbuiți.

  1. Sunt de acord în totalitate cu dumneavoastră. Ministerul ar trebui să gândească la rezolvarea problemelor reale: evaluarea reală a competențelor elevilor, adaptarea programelor la rezultatele evaluării, asigurarea manualelor și caietelor de lucru într-un mod gratuit pentru toți elevii, regândirea sistemului de evaluare (mă găndesc la scoaterea notelor și calificativelor pe parcurs, motivul fiind că majoritatea elevilor învațâ numai pentru note și nu pentru a ști materia), asigurarea posibilității de a alege unele materii după orientarea personală ca toți elevii să-și găsească ceva care îi interesează și care scoate la iveală talentul, elaborare programelor diferențiate pentru toate tipurile de elevi, înființarea claselor și asigurare specialiștilor pentru elevii care nu fac față cerințelor și ca învățarea centrată pe elev să nu fie numai o vorbă goală, dotarea sălilor de clasă cu necesarele secolului al 21-lea, reducerea numărului de elevi pe clasă și introducerea învățării în grupe mici, digitalizare învățământului și înființarea platformei educaționale reală. Și așa mai departe … că sunt destule.

 4. Scoaterea porcariei de vacanta intersemestriala ar fi superba. Cu o conditie, insa: acea vacanta sa fie atasata vacantei de primavara. In spatiul ala creat aiurea intre vacanta de Catolici si Ortodocsi sa se bage saptamana aia. Sa fie 3 saptamani iarna si 3 saptamani primavara. Iar mai apoi, zilele de incepere si terminare a anului scolar sa fie astfel adaptate, incat semestrele sa fie egale. Asta se poate cu anularea SCOLII ALTFEL, care, mai ales in plina pandemie, nu-si are rostul. Adica: mai degraba decalezi septembrie undeva la 6-7 si iunie la un 17-18 maximum, decat sa faci iar 2 semestre super-inegale. E matematica pura si s-o gasi vreo ministreasa sau ministrel sa o faca. Luand in calcul, desigur, toate variabilele: calendarul mobilitatii, examene, simulari, vacante scolare, zile declarate libere. Dar cum sunt platiti bine din banii nostri, sa-si puna capetele la contributie si sa gandeasca.

 5. O mare tampenie, este dezechilibrat anul școlar. Nici nu au timp suficient pentru teze si note. Dacă au si ghinionul de a fi bolnavi si de a lipsi de la scoala, vor fi bombardati cu teste pentru a avea note suficiente.

 6. Iar va fi nebunie cu încheierea mediilor înainte de Crăciun. De ce domnul ministru nu se sfătuiește si cu profesorii? Sansa noastră de vacanță era doar pentru acel sfarsit de ianuarie si inceputul lui februarie. În decembrie este foarte aglomerat in toate stațiunile.

 7. Deci va fi un semestru I foarte scurt, la fel ca anul trecut. In acest caz ar trebui si sa inceapa mai devreme, pe 4 sept de exemplu. Ori nu se poate, deoarece se supara sectorul horeca?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Inspectoratele școlare județene vor fi desființate și transformate în deconcentrate ale Ministerului Educației, anunță Ministrul Cîmpeanu, pentru noua Lege a Educației / Inspecțiile sistemice trec la o nouă instituție

Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta face declarații de presă în…
Vezi articolul

Cine va conduce Institutul Cultural Român din Lisabona: Dinu Gîndu a fost directorul Casei de cultură a studenților din Galați, consilier la Ambasada României din Buenos Aires, vicepreședinte PNL Diaspora / VIDEO Bâlbâielile de la audierea în Parlament

Dinu Gîndu va conduce filiala Institutului Cultural Român (ICR) din Lisabona, după ce a primit aviz favorabil la audierea din Parlament, scrie G4Media.ro. Potrivit unui filmuleț de la audiere, aceasta…
Vezi articolul

USR acuză PNL pentru calitatea consilierilor ministrului Educației și cere: “Fără pile de partid, doar oameni integri” / Niciun cuvânt despre prezența Danielei Vișoianu la Minister, cu proiect pe fonduri europene în derulare și legături cu băieții deștepți din energie

USR face bilanțul guvernării PNL pe Educație, la aproape o lună de când liberalii au preluat guvernarea, și nominalizează fiecare consilier sau secretar de stat considerat “cu probleme” din perspectiva…
Vezi articolul

DOCUMENT Examenul de admitere la colegiile naționale să nu mai fie prevăzut în lege, Limba română să rămână probă distinctă la Bacalaureat, capitolul privind educația specială să fie rescris integral, să existe criterii clare pentru burse, cere Federația părinților / Organizația a depus 105 amendamente la proiectul Legii învățământului preuniversitar

Prevederile privind organizarea unui concurs de admitere în clasa a IX-a, la Colegiile naționale, să fie eliminate complet din lege, solicită Federația națională a părinților într-un set de peste 105…
Vezi articolul