VIDEO Situațiile în care se suspendă cursurile față în față într-o școală sau într-o clasă, după 8 februarie, anunțate de ministrul Educației

9.014 vizualizări
Foto: gov.ro
Cursurile față în față într-o școală se suspendă dacă doi profesori cu “o mișcare mai accentuată în interiorul școlii” sunt depistați pozitiv, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Antena 3. Acesta a mai spus că dacă un învățător sau un educator se îmbolnăvește sau are contraindicație de prezență fizică la școală, clasele respective trec în online.

Ministrul a prezentat variantale luate în calcul în acest moment pentru a fi incluse în ghidul oficial de redeschidere a școlilor pentru 8 februarie.

Dacă educatorul sau învățătorul nu vine la grădiniță sau la școală, și nici nu poate fi înlocuit de către alți colegi, atunci copiii sau elevii fac orele online.

“Dacă este vorba despre un profesor din învățământul gimnazial sau liceal, mai ales dacă este vorba despre un profesor care funcționează într-o școală care este încadrată în scenariul galben, în aceste situații profesorul respectiv care s-ar putea îmbolnăvi ar fi, să spunem, mai ușor de înlocuit, de suplinit.

Lucrurile stau cu totul altfel în învățământul primar și în grădiniță, unde dacă s-a îmbolnăvit un învățător sau un educator, în cazul în care nu există cadru didactic de schimb, și din păcate în cele mai multe nu există cadre didactice care ar putea să preia atribuțiile unui educator sau învățător, în acea școală clasa va trece online” a precizat ministrul Cîmpeanu.

Va avea loc și modificarea orarului, acolo unde profesorii au vulnerabilități, mai spune ministrul.

“Când profesorul are vulnerabilități cronice, certificate medical, când acele vulnerabilități sunt cunoscute, orarul poate fi construit de așa natură, în așa fel încât, dacă profesorul de matematică, de exemplu, nu vine la școală pentru că are contraindicații, orele de matematică pot fi puse într-o zi a săptămânii în care elevii nu vor mai merge fizic la școală și vor rămâne acasă să facă online cu cardul didactic care nu are posibilitatea să meargă la școală. Este un caz mai simplu de rezolvat.

Cazul mai complicat de rezolvat este cel de-al cincilea, în care fără avertizare, așa cum avem în cazul vulnerabilităților cronice, profesorul are simptome și nu se prezintă în ziua aceea la școală”, a spus oficialul.

Care sunt cazurile în care se suspendă cursurile față în față în clasă sau în școală

“Ne gândim ca, din perspectiva procesului educațional, în varianta în care apar două cazuri într-o clasă să fie suspendată activitatea în acea clasă. Dacă apare un singur caz să nu fie suspendată activitatea, dar să se facă testarea. La cel puțin două cazuri se suspendă activitatea în clasa respectivă, nu în școală.

Dacă, însă, sunt mai multe clase în care, în fiecare, apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea în întreaga școală.

Dacă sunt doi profesori care au o mișcare mai accentuată în interiorul școlii, care sunt depistați “pozitiv”, atunci se trece la suspendarea cursurilor întreaga școală”, a mai spus Cîmpeanu la Antena 3.

“Dacă 2 elevi în aceeași clasă sunt depistați pozitiv, activitatea în clasă se suspendă timp de 14 zile. Dacă sunt mai multe clase într-o școală în care sunt depistați în fiecare clasă mai mult de doi elevi, se suspendă activitatea întregii școli. Dacă e vorba despre cadre didactice (…) se poate merge de la început pe suspendarea activității în școală dacă sunt mai mult de 2 cadre didactice depistate pozitiv”, a spus ministrul Educației la o altă emisiune, la TVR 1.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că 117.245 de angajați din Educație sunt programați pentru vaccinare și 27.033 s-au vaccinat deja.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial marți la ora 17:00: Am decis redeschiderea școlilor începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În scenariul roșu, merg fizic doar copiii la gradiniță si clasele I-IV

Potrivit datelor de la acest moment, în București merg fizic la școală, de luni 8 februarie, doar copiii de grădiniță și elevii din clasele Pregătitoare-IV, a VIII-a și a XII-a

Școlile sunt închise din 9 noiembrie 2020, iar cursurile au fost organizate 100% online în ultimele două luni.

Foto: gov.ro


5 comments
 1. Dacă se mai aștepta până se vaccinau toți profesorii nu se făcea gaură în… educație. Elevii care vor să învețe învață chiar mai eficient online. O spun chiar ei. Pe cei care nu vor sau nu pot nu îi ajută deloc faptul că deschidem școala cu o lună mai devreme sau mai târziu. Singurele probleme ar fi fost la învățământul primar, acela trebuia deschis, și învățătorii/educatorii să fi fost primii vaccinați din țară.

 2. Am ore la 11 clase, de la a 5a la a 12a.

  Dacă mă îmbolnăvesc, ”cu simptome” (de parcă ar fi OK să vii la școală purtător asimptomatic de CV19), o să testeze toți elevii din cele 11 clase? De câte ori? Când? După ce apar simptome la vreunul?

  Dar dacă vine un ELEV asimptomatic și în condițiile date – zero distanțare, miserupism față de purtarea măștii și dezinfectare, zero măsuri minime de protecție în mijloacele de transport public – îmbolnăvește toată școala?

  Dar dacă apare un focar exploziv de tulpină britanică, precum la Școala nr. 28 din București… ce propune ministrul să facem? Să predăm de pe patul de spital, între două guri de oxigen? Dacă un elev se îmbolnăvește și face o formă urâtă, cu sechele sau mai rău… cu ce ne încălzește ”promisiunea” că-și va da demisia?

  Niște diletanți. La fel cum au închis școlile în noiembrie de vineri până duminică fără să întrebe nimic pe nimeni, așa le deschid acum, că merge și-așa.

  Am stat degeaba un an în carantină forțată sau voluntară. Cîmpeanu e un ignorant!! Nu credeam că se poate mai rău decât Anisie, dar o să ajungem să o regretăm!

  1. Perfect adevărat ! E un haos total condus de tot felul de indivizi neprofesioniști ! Este o vorba in popor:la finalul lucrării , un neprofesionist te costa mai mult decât un meseriaș.

 3. “Profesori cu o miscare mai accentuata in cadrul scolii, cu activitate mai intensa”???
  “La cel putin doua cazuri”??? (si la cel mult cate?).
  Cea mai putin inteligenta dintre primate ar fi comunicat mai bine decat “Aritmeticitu”. Ori e blestemul Anisiei, ca sa vedem ca se poate si mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii, studenții, pensionarii și veteranii, lăsați fără reducere la bilete și abonamentele de transport rutier județean privat – printre efectele unei OUG pe care Guvernul a aprobat-o marti

Un proiect de Ordonanță de Urgență care scoate transportul rutier intra-județean privat, dintre localitățile aceluiași județ, din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobat pe…
Vezi articolul

Toţi profesorii și elevii din România sunt așteptați să se înscrie la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS. Înscrieri online pentru profesori în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, pentru elevi în perioada 11 – 17 octombrie (P)

Cel mai mare eveniment global de programare creativă BEBRAS International Challenge este organizat anual de ECDL în România. BEBRAS îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii computaţionale şi…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, replică dură pentru comisarul european pe Educație, în chestiunea maghiară de la Târgu Mureș: Condamnăm folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel

Președintele Consiliului Rectorilor critică dur recentele afirmații făcute de comisarul european pe Educație Tibor Navracsics. “Condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de…
Vezi articolul