VIDEO Ligia Deca, consilier prezidențial pe Educație: Este clar că în anumite zone componenta remedială trebuie să fie inclusă în curriculum

4.815 vizualizări
Foto: Presidency.ro
Este clar că în anumite zone componenta remedială trebuie să fie inclusă în curriculum, a declarat Ligia Deca, consilierul prezidențial pentru Educație la conferința online a proiectului CRED. Aceasta a subliniat nevoia de activități de recuperare incluse în “zona curriculară” corelând această nevoie cu rezultatele testărilor naționale și internaționale.

Ligia Deca: “Avem niște rezultate recente ale testăriilor internaționale, fie că vorbim despre PISA, fie că vorbim despre TIMSS, am avut marți lansarea rezultatelor TIMSS 2019 și am văzut care sunt zonele unde trebuie să intervenim cu prioritate. Aștept cu nerăbdare și raportul de anul viitor pe care echipa de la Universitatea din București îl va elabora și îl va face public și cred că toate aceste constatări și recomandări trebuie să fie luate în considerare atunci când acest cadru de referință privind curriculumul național, cât și metodologia pentru dezvoltarea curriculumului la decizia școlii sunt puse în aplicare.

Cred că întotdeauna o să avem un punct de tensiune între dorința de a asigura un anumit nivel de calitate de la centru și nevoia școlii și a indivizilor, a elevilor, de a avea libertate.

Cred că trebuie să fim foarte atenți pentru că această dorință este una legitimă, aceea de a avea un pic mai multă decizie asupra curriculumului și de avea mai multă implicare a beneficiarilor direcți.

Nu cred că putem extinde, de exemplu, curriculumul la decizia școlii, dar în același timp să restrângem modul în care ele pot fi distribuite sau să restrângem oferta. Aici cred că o astfel de încercare, chiar dacă răspunde unor anumite nevoi de sistem, va avea ca efect mărirea acelor probleme pe care le vedem constatate prin testările internaționale.

Și dacă este să mă refer la principiile pe care în România educată le-a enunțat atunci când vine vorba despre curriculum, m-aș referi la flexibilitate și adaptare la specificul comunității școlare. Este clar că în anumite zone, așa cum vedem și la TIMSS componenta remedială trebuie să fie inclusă. Pentru că se poate constata simplu, uitându-ne la rezultatele testăriilor naționale, de exemplu, că acolo este nevoie de o componentă remedială în zona curriculară.

Cred că trebuie să vorbim despre relevanță și despre competențe transversale relevante indiferent de profil. Trebuie să vorbim despre șansa de a funcționa în societate, chiar dacă ruta aleasă este una diferită: teoretică, vocațională sau profesional-tehnică. Și cred că trebuie să vorbim despre echilibrare: adică chiar dacă profilul ales este unul de o anumită natură, nu este normal să avem imensa majoritate a materiilor într-un grup foarte restrâns de materii, mai ales dacă ținem la această formare comprehensivă necesară abilităților pe termen lung”. 

Discuția a avut loc în contextul lansării a două documente legislative care fac parte din cadrul de referință pentru proiectarea, actualizarea și evaluarea Curriculumului național, este vorba despre „Repere pentru proiectarea, actualizarea și evaluarea Curriculumului național” și „Metodologia privind dezvoltarea Curriculumului la decizia școli”, ambele aprobate prin ordin de ministru.

Foto: presidency.ro


1 comment
  1. Consider că d na Ligia Deca a avut suficient timp să dovedească dacă este eficientă în corectarea greșelilor din învățământ. Nu a convins. Un sfat: să predea în învățământul preuniversitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gândire de Ev Mediu: Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Rusiei, lansează într-un document oficial teorii ale conspirației cu Bill Gates, antene 5G și vaccin cu microcip

Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Patriarhiei Moscovei, a lansat într-o adresă oficială către autoritățile statului toate marile teze conspiraționiste promovate de propaganda rusă în perioada pandemiei. Astfel, ierarhii moldoveni, în…
Vezi articolul