VIDEO Ligia Deca, laude pentru PNL la o conferință cu primarii liberali din Iași: „Este singurul partid care și-a asumat încă de la început proiectul de viziune „România Educată”. Acest cadru legal pe care PNL l-a muncit va reprezenta un succes major“

336 de vizualizări
Foto: Costel Alexe
Ministrul tehnocrat Ligia Deca a adus o serie de laude Partidului Național Liberal la o conferință cu primarii din județul Iași, organizată de PNL. „Partidul Național Liberal este singurul partid care și-a asumat încă de la început proiectul de viziune „România Educată”, l-a susținut, l-a asumat politic și, prin Ministerul Educației, indiferent de ministru, a transformat această viziune într-un pachet legislativ concret”, a declarat Ligia Deca la Forumul Administrației 2023.

În discursul său, Deca a lăudat Consiliul Județean Iași: „Consiliul Județean Iași a făcut un efort absolut lăudabil și a centralizat nevoia de la 108 școli în valoare de peste 17 milioane de euro, reușind astfel să nu mai blocheze administrația școlilor și să reușească să preia povara birocratică. Și vă mulțumim pentru asta.”

Costel Alexe, actualul șef al Consiliului Județean Iași, a fost trimis de două ori în judecată, în ultima perioadă, în dosare penale:

  • În iulie 2022, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub acuzația săvârșirii de abuz în serviciu în legătură cu numirea unui director interimar al Școlii Populare de Arte “Titel Popovici” Iași – după cum a scris atunci G4Media.ro
  • În iunie, el a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare, fiind acuzat că a cerut șpagă table în valoare de aproape 100.000 lei, după cum a scris G4Media.ro

Deca a vorbit și despre cum „a muncit“ PNL la acest cadru legal, cu referire la proiectele legilor educației, aflate acum în Parlament. A enumerat și care sunt cei prin care partidul „a muncit“ aceste proiecte: „prin reprezentanții săi, prin dumneavoastră, cei care ne-ați transmis feedback, prin inspectorii de specialitate, prin personalul din minister“.

„Acest cadru legal pe care Partidul Național Liberal l-a muncit, prin reprezentanții săi, prin dvs., cei care ne-ați transmis feedback, prin inspectorii de specialitate, prin personalul din minister, prin toate dezbaterile organizate de către Ministerul Educației anul trecut, va reprezenta, din punctul meu de vedere, un succes major nu doar pentru Partidul Național Liberal, cât pentru întreaga țară și cât pentru toți copiii aceștia minunați pe care îi avem și cărora trebuie să le oferim toate șansele în România educată,“ a declarat Deca.

Ligia Deca a fost alături, pe scena evenimentului, de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, ambii acuzați de plagiat în tezele lor de doctorat. Deca nu a făcut nicio referire la etica universitară sau la faptul că partidul promovează la vârf astfel de personaje.

Foto: Ligia Deca, Lucian Bode și Nicolae Ciucă la PNL Iași

După discurs, Deca a plecat de la evenimentul politic și a mers la o întâlnire cu directorii de școli din județ.

Ligia Deca nu are apartenență politică, conform declarațiilor publice, și ocupă din luna octombrie fotoliul de ministru al Educației, susținută de PNL.

Discursul integral al Ligiei Deca:

Ligia Deca: „Domnule prim-ministru, dragi colegi miniștri, domnule președinte al Consiliului Județean, domnule primar Chirica, stimați primari, consilieri locali și județeni, dragi invitați, în primul rând, am o mare bucurie să mă aflu astăzi alături de dvs., la Forumul administrației 2023, fie și pentru a vă spune ce potențial enorm are județul Iași și cât de mult contează demografia în economia asta a dezvoltării sociale pe care ne-o dorim cu toții.

Județul Iași are aproape 1.900 de clase de învățământ primar, în jur de 1.500 de clase de învățământ gimnazial și aproximativ 800 de clase de învățământ liceal. Asta înseamnă că ceea ce vine din urmă, ca potențial de copii, de resursă umană pentru județul Iași, este absolut extraordinar și cred că împreună – și vă asigur de întreaga mea susținere – putem să nu pierdem niciun copil, putem ca, prin noile legi ale educației, să asigurăm atât calitatea de care avem atâta nevoie, să asigurăm educația pentru secolul în care suntem și pentru ceea ce va veni și să asigurăm în același timp și acele măsuri de sprijin, de echitate, pentru ca toți copiii care pot și vor să ajungă acolo unde le este menirea.

Am apreciat întotdeauna eforturile dvs. de a asigura, atât în timpul pandemiei, cât și ulterior, continuitatea procesului educațional și recuperarea decalajelor: fie că ne referim la dotări cu echipamente digitale sau dacă ne referim la evaluările pe care în județul dvs. inspectoratul le-a făcut cu caracter de pionierat, pentru a vedea unde sunt golurile în învățare și pentru a putea interveni eficient. Am apreciat în mod deosebit și investițiile pe care administrația publică locală le-a demarat și le derulează. De exemplu, Palatul Copiilor din Iași, Colegiul Pedagogic Vasile Lupu, care de mult aștepta fondurile care, în sfârșit, sunt disponibile pentru consolidare. E cea mai veche școală de învățători pe care România o are, e tradiția noastră de învățământ pedagogic. Sau am apreciat foarte mult, de asemenea, eforturile continue în privința programului pentru amenajarea grupurilor sanitare în fiecare școală.

Cred că am reușit să colaborăm constructiv și aș vrea doar să vă dau citire performanței pe care județul Iași o are în, de exemplu, atragerea fondurilor din planul național de redresare și reziliență. Județul Iași este unul din campionii în atragerea acestor fonduri. În apelul pentru dotarea unităților de învățământ, de la Iași, s-au depus 25 de proiecte care vizează 199 de școli, în valoare de peste 37 de milioane de euro, fără TVA. Consiliul Județean Iași a făcut un efort absolut lăudabil și a centralizat nevoia de la 108 școli în valoare de peste 17 milioane de euro, reușind astfel să nu mai blocheze administrația școlilor și să reușească să preia povara birocratică. Și vă mulțumim pentru asta. Pe apelul de laboratoare inteligente, cele care asigură educația copiilor noștri în știință, tehnologie, inteligență artificială, s-au depus de la Iași 45 de cereri de finanțare în valoare de peste 4 milioane de euro. Aceștia sunt bani care intră în școlile și în liceele din județul Iași.

De asemenea, în programul național de reducere a abandonului școlar, runda întâi, că urmează și runda a doua, avem deja 76 de școli beneficiare și deja s-au alocat 13 milioane de euro pentru copiii, părinții și profesorii din acest județ.

Vor urma și altele, de exemplu, dezvoltarea de o rețea de școli verzi, achiziția centralizată de microbuze electrice pentru elevi sau runda a doua a programului național de reducere a abandonului școlar. Și vă îndemn să păstrați aceeași performanță în a atrage fondurile, pentru că, așa cum am văzut, aveți pentru cine.

Doamnelor și domnilor, cu toții știm că educația este un sport de echipă. Partidul Național Liberal este singurul partid care și-a asumat încă de la început proiectul de viziune „România Educată”, l-a susținut, l-a asumat politic și, prin Ministerul Educației, indiferent de ministru, a transformat această viziune într-un pachet legislativ concret.

Știu că e multă dezbatere în spațiul public. De asemenea, e multă dezbatere și în Parlament. Ceea ce vă rog este ca toate informațiile vizavi de reformele pe care aceste legi le propun să le verificați cu noi, la Ministerul Educației, pentru că, de prea multe ori, s-au denaturat atât sensul, cât și înțelesul prevederilor din lege. Și credeți-ne că facem tot ceea ce ține de noi ca aceste legi să reprezinte un adevărat progres. Vă dau câteva exemple: în ceea ce privește rolul autorităților locale, am prevăzut posibilitatea implicării în consorții de învățământ dual cu creșterea finanțării autorităților publice locale, tocmai pentru a corela mai bine nevoia economică a comunității cu oferta școlară. Am prevăzut posibilități de preluare a cluburilor sportive școlare unde există dorință și unde există resurse.

De asemenea, am prevăzut modalități sporite de implicare a reprezentanților autorităților publice locale în viața școlii și în acest sens extindem prin legi programul „școală după” școală, extindem programul masă sănătoasă la 1.000.000 de elevi. Extindem programul a doua șansă. De ce? Pentru că ne dorim o Românie educată, iar acest cadru legal pe care Partidul Național Liberal l-a muncit, prin reprezentanții săi, prin dvs., cei care ne-ați transmis feedback, prin inspectorii de specialitate, prin personalul din minister, prin toate dezbaterile organizate de către Ministerul Educației anul trecut, va reprezenta, din punctul meu de vedere, un succes major nu doar pentru Partidul Național Liberal, cât pentru întreaga țară și cât pentru toți copiii aceștia minunați pe care îi avem și cărora trebuie să le oferim toate șansele în România educată. Vă mulțumesc! Și cu permisiunea dvs., îmi cer scuze, va trebui să mă retrag. Am o întâlnire cu directorii școlilor din județ, vă mulțumesc!”


3 comments
  1. S-a ales prafu’ si pulberea de “proiectul” vostru. Succes major? Hai ca sunteti comici, sunteti personajele din cartile lui Caragiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Poliția – chemată la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, spune unul dintre membrii comisiei de interviu pentru postul de director. Acesta reclamă o “tentativă de fraudare a examenului” și spune că va sesiza DNA

Un membru al comisiei de evaluare în proba de interviu pentru postul de director de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București susține că a chemat poliția, reclamând o tentativă…
Vezi articolul

Viitorul sistem post-Brexit privind migrația se va aplica și studenților români – Ambasada britanică, pentru Edupedu.ro / Cât de mare este interesul românilor pentru studii în Marea Britanie

Noile reguli privind imigrația pregătite de guvernul britanic post-Brexit, anunțate săptămâna trecută, se vor aplica și studenților români dornici să învețe în Marea Britanie începând din 2021, potrivit informațiilor furnizate…
Vezi articolul

Lista cu elevii care au obținut în 2022 medalii și mențiuni la concursurile internaționale, publicată de Ministerul Educației. Aceștia vor primi burse de merit de olimpic de până la 2.500 de lei – documente

Ministerul Educației (ME) a publicat lista nominală cu elevii olimpici care, în anul școlar trecut, au obținut medalii sau mențiuni la competițiile internaționale. Sunt 164 de distincții, conform documentului. Potrivit…
Vezi articolul