VIDEO Piesă Hip-Hop făcută de liceeni din Târgu Frumos cu refren de Ecaterina Andronescu și pe statistica Edupedu.ro: “Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă”

7.851 de vizualizări
Foto: Captură Youtube.com
Videoclip “amar” al liceenilor din Târgu Frumos și al profesorului Dan Chicoș, “pe versuri” de Ecaterina Andronescu și bazat pe statistica prezentată de Edupedu.ro cu privire la generația 2007-2019 ajunsă la BAC. “Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale.

Am filmat în 2 ore, în spatele Casei de Cultură din Târgu Frumos. A filmat Alex Oiță, elev care trece clasa a XII-a și care a filmat și clipul ‘Under Pressure’ dedicat tinerilor în emoții înainte de a afla rezultatele la BAC. El vrea să urmeze UNATC, regie sau imagine. Vocea și parte din versuri îi aparțin lui Dragoș Spatariu, care cântă rap underground. El tocmai a terminat clasa a XII-a și a dat Bacalaureatul, i-am fost diriginte și s-a înscris acum la Facultatea de Geografie, la Iași”, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul Dan Chicoș.

Profesorul de științe sociale a povestit pentru Edupedu.ro că “ideea videoclipului a fost a mea, după ce am vazut articolele de la dumneavoastră despre copiii născuți în 2000” pe care statisticile nu îi mai regăsesc nici la Bacalaureat, nici în școlile profesionale, și răspunsul dat de ministrul Educației la întrebarea “Bacalaureatul arată cunoștințele pe care le-a acumulat un elev?”.

Captură din clipul Iluzii pierdute / Foto: Captură Youtube.com

Știind că am un băiat care cântă rap underground – Dragoș Spatariu, i-am convocat pe copii prin mesaje pe messenger, pe whatsapp și face to face, pentru că îi am foarte aproape. Majoritatea celor din clip au apărut și în clipul Under Pressure, Mădălina Lebădă a fost protagonista posterului ‘Take the f..ing BAC!, Cristian Mănăstireanu care trece clasa a XI-a a fost fotograf și editor și la acel proiect, la versuri este o combinație de aproape 50-50% cu Dragoș Spatariu”, a declarat profesorul Dan Chicoș, pentru Edupedu.ro.

Dragoș Spatariu / Foto: Captură Youtube.com Iluzii pierdute

Una dintre strofele melodiei face referire la Soroș, spunând următoarele: “Ne-au spus ceva de Soroș c-a luat colegii mei. / Suntem bazați din fire, întrecem pe cine vrei, / Dar am plâns cu lacrimi grele uitându-ne la ei / Și-am spus în mintea noastră: nu înțeleg ce vrei”.

Este vorba despre aproape 70.000 de copii născuți în 2000 în cohorta de 234.000 de copii, pe care statistica îi regăsește în clasa I în 2007, dar pe care nu îi mai regăsim nici la Bacalaureat și nici în școlile profesionale.

Unde au dispărut copiii între timp? I-a luat Soroș!”, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul Dan Chicoș, care a precizat că a făcut referire la argumentul servit de guvernanți la TV, în timpul protestelor.

Versul ‘Și-am spus în mintea noastră: nu înțeleg ce vrei’ trimite la analfabetismul funcțional. Este o autoironie“, a punctat Chicoș.

Dan Chicoș / Foto: Arhivă personală

Mesajul clipului “Iluzii pierdute” este un mesaj al “generației decrețeilor”.Dacă vă aduceți aminte, ei cântau în cor: noi în anul 2000, când nu vom mai fi copii! Iată că acești copiii – parte pierduți din statistici, parte care au dat anul acesta Bacalaureatul – sunt născuți în 2000. Ei sunt copiii generației care cânta: ‘noi în anul 2000’. Iluzii pierdute face referire la iluziile lor din anii ’70-’80, pierdute acum în anii 2019”, a declarat Dan Chicoș, pentru Edupedu.ro.

Primul mesaj le aparține, însă, elevilor și este despre “munca titanică” pe care o presupune Bacalaureatul, “cu multe frustrări și adesea o sursă pentru scăderea stimei de sine”, a continuat Chicoș.

Versurile melodiei “Iluzii pierdute”

“Iluzii pierdute” – Versuri

Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă. Sigur, reflectă programa.

M-am născut în 2000 cu o grămadă de copii
Cam 234.000,
Toți cuminți și cu suflete curate
Gata de trimis să-și roadă hainele pe coate.

Au fost 4 ani frumoși din care-am învățat multe
Că urechile nu trebuie s-audă, ci s-asculte,
Ochii nu trebuie să vadă, dar trebuie să observe chestii
Iar tăcerea e cea mai bună armă la proteste.

Și-asta am învățat-o de la profii mei cu caracter,
Ceea ce n-am văzut la niciun minister.
Pentru viață m-a pregătit mai bine cartierul.
Ce-o să fac în viitor?
Hai, rezolvă misterul!

Da’ m-am uitat în vară în clasa a VIII-a în jur
În 2015 o generație cam ruptă-n cur.
N-aveam bani nici de papuci și-am înțeles de-atunci
Că politicienilor le-ar sta prea bine-n dungi.

Refren:
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Și uite-așa vestul se ridică din toți tinerii noștri
Care an de an pică
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Te gândești la minister și simți cum părul pe spate ți se ridică.

Și trebuie să înțelegi, boy, că asta e situația
În care ești inteligent dacă reții informația.
De marțea până marțea ai doar o pâine s-o împarți,
Iar hoții ăștia încă ne taie vegetația.

În 2015 la liceu cu câțiva derbedei,
Din 10 câți eram în curtea școlii mititei
Tăcuți ne-au luat cu japca să facem testul PISA
Și-au zis c-afară plouă și Finlanda nu există.

Ne-au spus ceva de Soroș c-a luat colegii mei.
Suntem bazați din fire, întrecem pe cine vrei,
Dar am plâns cu lacrimi grele uitându-ne la ei
Și-am spus în mintea noastră: nu înțeleg ce vrei.

A trecut și BAC-ul.
Colega mea de vatră, trebuie să merg la muncă
Să îmi iau carnet și rablă.
Ca să faci bani pleci afară
Asta e metoda.
Votăm masiv la urne, când vom ajunge-n Londra.

Refren:
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Și uite-așa vestul se ridică din toți tinerii noștri
Care an de an pică
Orice evaluare evaluează subiecte din evaluarea respectivă.
Te gândești la minister și simți cum părul pe spate ți se ridică.

Versuri: Dragoș Spatariu și Dan Chicoș
Voce: Dragoș Spatariu
Muzică: Alex Iordache
Imagine/Film/Montaj: Alex Oiță
Foto platou: Cris Mănăstireanu
Art supervisor: Bianca Sauciuc
Crew: Adam Nicoleta, Anea Iustin, Chicoș Dan, Ciobotariu Andreea, Corci Bianca, Harabagiu Ema, Iordache Alex, Lebădă Mădălina, Mănăstireanu Cris, Neagu Dănuța, Niță Elena, Oiță Alex, Pruteanu Raluca, Sauciuc Bianca, Spatariu Dragoș, Văscănianu Denisa
Vezi mai jos celelalte clipuri și postere făcute luna aceasta de către elevii din Târgu Frumos și profesorul lor Dan Chicoș:
Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Primul mesaj de interes public ce promovează dreptul la educație incluzivă al copiilor cu dizabilități, pe posturile TV și radio: “Pentru egalitate de șanse, copiii cu dizabilități au dreptul să învețe în orice școală”

Primul mesaj de interes public care promovează dreptul la educație incluzivă al copiilor cu dizabilități a apărut weekendul acesta pe TV. “Pentru egalitate de șanse, copiii cu dizabilități au dreptul…
Vezi articolul

Ludovic Orban contrazice aritmetica: „Oricine spune că dăm mai puțini bani la educație, de fapt, spune o mare minciună”. Oficial alocarea pentru Educație în 2020 va fi cu 976 milioane lei mai mică decât în 2019

Premierul Ludovic Orban a declarat în fața Parlamentului, la angajarea răspunderii pe Legea Bugetului de stat pentru anul 2020 că alocarea bugetară pentru Educație, propusă pentru anul viitor, este mai…
Vezi articolul

CALENDAR Concurs directori 2021. Astăzi, candidații infectați, aflați în carantină sau în izolare, pot depune documente care să dovedească asta sau o declarație pe propria răspundere, potrivit modificărilor de publicate în Monitorul Oficial pentru sesiunea specială

Metodologia pentru concursul de directori a fost modificată cu o zi înaintea probei scrise, ca să permită organizarea unei sesiuni speciale pentru candidații infectați cu SARS-CoV-2 și pentru cei izolați…
Vezi articolul