VIDEO Premierul Orban lasă de înțeles că majorarea din septembrie 2020 a salariilor profesorilor ar putea fi afectată de deficitul bugetar. Săptămâna Bugetului – cât va primi Educația în 2020

2.748 de vizualizări
„Vom lua o decizie, v-am spus, după ce vom vedea cum arată bugetul și vom vedea în ce măsură, prin corecțiile aduse, vom reuși să menținem deficitul în limita a 3,6 %”, acesta a fost răspunsul dat joi de premierul Ludovic Orban la întrebarea dacă majorarea salariilor profesorilor, din septembrie 2020, rămâne în vigoare. Răspunsul vine după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat vineri că Bugetul pentru anul 2020 este făcut pe legile în vigoare, atunci când a fost întrebat dacă salariile profesorilor vor crește în septembrie 2020, lăsând de înțeles că majorările vor avea loc.
  • Cele mai importante declarații recente despre salariile profesorilor și despre bugetul Educației pentru anul 2020, buget care ar putea fi decis în săptămâna 16-20 decembrie.

Declarațiile vin în săptămâna premergătoare prezentării proiectului de Buget pentru anul 2020. În ultimele două luni mai mulți oficiali guvernamentali liberali au vorbit despre alocări de 5-6% din PIB pentru Educație,  în condițiile în care în prezent, după două rectificări bugetare negative Educația a rămas cu sub 2,7% din PIB.

Ludovic Orban a declarat recent că nu a luat încă o decizie legată de majorarea salarială pentru profesori, prevăzută pe 1 septembrie 2020:

Reporter: Rămâne în vigoare creșterea pensiei minime, din septembrie 2020 și majorarea salariilor profesorilor, tot din 2020?
Ludovic Orban: Majorarea, conform Legii salarizării, pentru cadrele didactice, este în Legea salarizării, este prima majorare de la 1 ianuarie și după aceea este prevăzută în Ordonanța de Urgență 114 o creștere anticipată la nivelul salariului din 2022, a salariilor pentru cadrele didactice, care trebuie făcută de la 1 septembrie.
Reporter: Și pensia minimă, ați zis că /…/
Ludovic Orban: Vom lua o decizie, v-am spus, după ce vom vedea cum arată bugetul și vom vedea în ce măsură, prin corecțiile aduse, vom reuși să menținem deficitul în limita a 3,6 %.

Legat de proiectul de Buget 2020, Orban a declarat că până lunea viitoare, adică mâine, 16 decembrie, ar trebui să se ia o decizie în privința datei de trimitere la Parlament a proiectului de act normativ.

Reporter: „Mâine aveţi o primă lectură a bugetului în şedinţa de guvern. Voiam să vă întrebăm, pentru că ne-aţi zis că între 15 şi 20 decembrie ar trebui trimis în Parlament: veţi lua o decizie pe buget /…/ până lunea viitoare?
Ludovic Orban: Da.”

Întrebat despre aceleași teme, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu a avansat un procent concret pentru Educație, dar a declarat că „doamna ministru a primit ce a cerut”.

La audierile din Parlament, pentru postul de ministru, Cîțu vorbea despre 6% din PIB pentru educație:

„Educatia, avem o promisiune de a merge spre 6%. O preferinta personala, mai multi bani să meargă spre investitii, nu doar spre salarii. Bineinteles că noi nu va promitem spitale, scoli si gradinite, daca nu avem bani sa le facem, dar în același timp vom sprijini orice inițiativă private care construiește gradinite, școli, spitale. Cred ca este momentul ca, în România, să permitem sectorului privat să meargă să se dezvolte în aceste sectoare: educație, sănătate, cultură”, spuena Cîțu.

Anunțurile oficialilor vin în contextul în care pe 19 noiembrie liderul FSLI Simion Hăncescu declara după o întâlnire cu premierul și ministrul de finanțe că majorarea de la 1 ianuarie 2020 era sigură, dar încă se faceau calcule pentru cea de la 1 septembrie 2020. 

Anumite prevederi din OUG 114 vor fi abrogate printr-un proiect de lege pe care Guvernul își va angaja răspunderea.

Reamintim că în Ordonanța de Urgență 114/2018, e prevăzut că profesorii vor avea în 2020 o creștere de 75% din diferența rămasă (n.r. restul rămas dupa creșterea de 25% din septembrie 2019) până la grila de salarizare prevăzută în Legea 153 a salariilor. Creșterea va avea loc în felul următor:

  • 1 ianuarie 2020  – 25% din diferența rămasă până la grilă
  • 1 septembrie 2020 – restul până șla salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Concret, dacă un profesor ar avea de primit încă 100 de lei ca să ajungă la nivelul grilei din 2022, atunci el a primit 25 de lei de la 1 ianuarie 2019, 25 de lei va primi de la 1 ianuarie 2020 și 50 de lei de la 1 septembrie 2020.

„De la 1 septembrie 2020 va avea loc aplicarea devansată, în trei etape, a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022 în Legea-cadru nr. 153/2017. Modificarea va viza personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de întrumare și control din învățământ”, potrivit textului citat.

După alineatul (4) al articolului 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, s-a introdus un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul conținut:

(4^1) Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ, beneficiază

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;

c) începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.”

Bugetul Educației în 2020 va fi influențat major de creșterile de salarii decise prin Legea 153 și Ordonanța de Urgență 114. Potrivit declarațiilor inițiale, din momentul audierilor parlamentare, miniștrii cabinetului Orban au vorbit despre 6% din PIB pentru Educație. Raluca Turcan a declarat pe 4 decembrie că totalul alocărilor pentru capitorul Educație, prin bugetele ministerelor Educației, Dezvoltării și Fondurilor Europene ar putea ajunge la 5% din PIB.

“În condiţiile dificile pe care trebuie să le acoperim cu bugetul de stat pe anul 2020, încercăm ca tot ceea ce înseamnă bani direcţionat spre educaţie, cumulat, să fie minim 5% din PIB. (…) Aşadar, buget de stat cu fondurile europene să aloce educaţiei minim 5% din PIB”, a declara vicepremierul.

FOTO: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursurile online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe net, după ce ministrul „a agreat” aceasta „necesitate” cu partenerii educaționali la o lună de la închiderea școlilor

Cursurile făcute în mediul online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe internet, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul, de tip proces-verbal, enumeră…
Vezi articolul

Spor de calculator pentru profesori, cerut Guvernului de sindicatele FSLI. Argumentul: expunerea la radiațiile emise de dispozitivele personale folosite în activitatea profesională

Spor de calculator pentru profesori, asta solicită Guvernului în plină campanie electorală Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Printr-o adresă obținută de Edupedu.ro, FSLI reclamă faptul că “gradul de nemulțumire al…
Vezi articolul

Guvernul a dat Ordonanţă de Urgenţă prin care se pot reface toate contractele de “titularizare” pe şcoală, făcute pe baza articolului 253 din Legea 1, declarat neconstituţional. Angajările se pot face pe durata viabilităţii postului

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri ministrul Educaţiei a anunţat că Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care să rezolve situaţia creată prin declararea de către CCR a…
Vezi articolul