VIDEO Profesorii infectați cu SARS-CoV-2, care nu anunță școala, sunt pasibili de sancțiuni pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, spune ministrul Educației

3.055 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației susține că profesorii sunt obligați să anunțe școala, dacă sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2, obligație definită în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli. În caz contrar „în legislație este prevăzută această sancțiune pentru zădărnicirea combaterii pandemiei atunci când refuzi să anunți în condițiile în care tu știi că ești infectat”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Întrebat ce se întâmplă când un profesor este infectat, dar nu anunță școala despre acest lucru, Cîmpeanu a spus că obligația de a anunța școala este în ordinul comun.

„Sancțiunile nu sunt prevăzute în acest ordin de ministru, dar în legislație este prevăzută această sancțiune pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, atunci când refuzi să anunți în condițiile în care tu știi că ești infectat. În opinia mea, fără să am studii juridice, cred că ești pasibil de această sancțiune”, a declarat ministru.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede, la Articolul 6, alineatul 9: „La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”.

  • Articolul 352 din Codul Penal este cel care conține pedepsele pentru „Zădărnicirea combaterii bolilor”:

„Art. 352.

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Tentativă la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.

(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibilă răspândire a infecției sau contaminării.”

Cîmpeanu a mai spus că 55 dintre candidații la concursul de directori de școli sunt în acest moment infectați sau în carantină, iar pentru ei va fi organizată proba scrisă pe data de 28 octombrie.

Articol în curs de actualizare


13 comments
  1. Domnul ministru a dispus “inchiderea clasei unde un elev a fost confirmat cu Covid”, dar toti profesorii care au predat la acea clasa au trebuit sa mearga in continuare sa predea la alte clase. Fenomen multimplicat in mii, zeci de mii de clase! Nici macar teste rapide nu a dispus sa se faca acelor profesori! In acest caz respectivii profesori puteau sa poarte, asimptomatic sau cu simptome nespecifice, virusul catre celelalte clase de elevi! Ministrul prin acel ordin a favorizat multiplicarea, raspandirea virusului in scoli! Organele statului trebuie sa se autosesizeze, este dezastru in toate orasele!

  2. Iar dl ministru sa suporte despăgubiri tuturor celor pe care – au expus la infectare . Sa fie adus i – pe la instanțe cu plata de daune morale și materiale !

    1. Si cu raspundere penala pentru decizia de a inchide scolile cand incidenta era mica si de a impiedica inchiderea lor cand incidenta este mare si toate scolile din marile orase au clase in carantina si functioneaza in sistem hibrid: unele clase normal si altele in online pe motiv de carantina.

  3. Nu stiu de ce mai avem nevoie de asa multi ministrii daca un singur ministru poate sa fie ministrul Educatie, Cercetarii, Sanatatii si Justitiei (mai nou).

  4. Se încearcă aruncarea vinei și a responsabilității asupra directorilor și a profesorilor.In localitate avem incidenta de 10 Directorul spune că nu poate trece în online pt că școala nu are internet și suport tehnic însă recunoaște că nu are asistent, teste iar copii învață în două schimburi cate 30 in clase de 20 de metri înghesuiți cate doi în banca.Avem copii cu probleme care conform ordinului pot face de acasă dar sunt forțați de sistem să meargă la școală.Aici nu era cazul ca ministrul să acționeze ? El nu vede incidenta pe localitate nu știe problemele de infrastructură? Chiar nu ii pasă?

  5. O persoană testată pozitiv la spital, policlinica, farmacie este anunțată automat la DSP, care face anchetă epidemiologica. Ministrul educației își depășește atribuțiile și poate fi acuzat de hărțuire la adresa personalului din subordine! Doar testele administrate oficial pun legal un diagnostic, domnule ministru! Dacă vreți realitatea din sistem, testați oficial, săptămânal tot personalul. E scump și nu rămân guvernului bani pentru primarii? Ghinion! Pe cine reprezentați și cu ce scop?

  6. O mare prostie. Un profesor care are Covid este un profesor testat oficial de DSP, oricum ajunge stirea la scoala. Un profesor testat cu altceva neoficial, nu poate afirma ca are Covid. Daca are simptome, oricum medicul cere test Covid pentru concediul medical. Deci indiferent de idee, vestea ca un profesor are Covid oricum ajunge la scoala. Un articol inutil.

      1. In afara de amenintari nefondate la adresa profesorilor se pare ca acest ministru nu stie alt mod de a isi exercita abilitatile de manager al intregului sistem educational. A impus o vancata si a modificat structura anului scolar 2020-2021 cand conform datele de pe site-ul ministeruli pe care il conduce 51% din populatia scolara era desfasuri cursuri in salile de clasa si majoritatea localitatilor din mediul rural aveau incidenta 0. Acum impune scoala ,,fata in fata” la incidenta 10 si cu un numar de elevi infectati de cel putin 1/saptamana si clase in carantina 1/3 din total caci prin terminarea carantinei si revenirea claselor nu se va intruni conditia de jumatate declase in carantina sidoamne fereste sa se intruneasca caci este o catastrofa intr-o scoala cu 20 de clase inseamna cel putin 10 elevi infectati si 290 de contacti directi. Asa ca daca ar trebui sa fie cineva sanctionat conform legii pai acel cineva este insusi ministrul care stieclar situatia dar insista pe ,,scolile se inchid ultimile” desi s-au inchis primele fara motiv real, cand pentru tulpinile anterioare ale virusului copii nu erau vulnerabili si le tin deschise cand se vede cu ochiul liber ca aceasta tulpina infecteaza copiii. Un profesor infectat nu are cum sa ascunda acest aspect decat daca isi asuma sa nu se testeze si sa stea acasa cu diagnistic de viroza respiratorie caci indiferent de infectia minora sau medie va fi incapabil sa munceasca. Doar cine nu a avut infectia cu Cov-SARS2 crede ca poti sa te comporti ca un om sanatos. Daca profesorul se testeaza intra in carantina din momentul testarii iar DSP anunta unitatea scolara deci ii va fi imposibil si daca si-a propus sa vina la serviciu sa intre in scoala. In plus ce interes ar avea sa ascunda cand infectia cu covid iti asigura un concediu medical platit 100% iar o alta boala este compensata partial? De ce ai sta acasa, in concediu medical cu alt diagnostic si cu un salariu si mai mic decat este deja salariul unui profesor? Asa cum ne-a obisnuit domnul ministru are o singura preocupare care considera ca isi justifica functia: de a lansa probleme fara fond in presa si la televiziune, ba chiar probleme imaginate in spatele carora mascheaza adevaratele probleme ale sistemului educational care ar necesita mai mult efort pentru a fi rezolvate.

  7. Care anchetă? DSP-ul nu are treabă cu testarea contacților direcți!
    Noi am așteptat să fim testați când am avut colegi sau elevi cu covid, dar nu a venit nimeni!
    Am rămas uitându-ne lung…
    Nici în școală nu avem teste, trebuie să le cumpărăm noi dacă DSP-ul nu are treabă cu școlile.

  8. Acest a0ti8t mai nou este si ministru de justitie cum este si ministru sanatatii , da-ti demisia mai panaceule nu vezi ce fata de mort ai ?

  9. Dar un ministru care tine fortat elevii si profesorii in focare este pasibil de ceva?

    Dar un ministru care pune rata de 6 la mie si dupa o scoate crezand ca nu putea fi atinsa, este pasibil de ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Motivele pentru care suspendarea grevei generale din Educație a fost decisă doar de către liderii județeni de sindicate și nu de toți membrii – explicațiile sindicatului Sălaj: 65% vor fi creșterile salariale de la 1 ianuarie 2024, pe angajamentele Guvernului / În ce condiții poate fi reluată greva

Suspendarea grevei nu înseamnă încetarea ei, transmite Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj. Potrivit sursei citate, în urma grevei, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat: majorarea salarială între 21…
Vezi articolul

Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care școala pare un efort inimaginabil – Criticii scrisorii unei mame către ministrul Educației

Scrisoarea prin care o mamă îi transmitea ministrului educației să ”nu-i nenorocească copiii” a generat numeroase comentarii ale cititorilor edupedu.ro. “Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care orice responsabilitate…
Vezi articolul

Contractul pentru programul “Școala după școală”, prin care profesorii fac ore remediale cu elevii, a fost semnat la două luni și jumătate de la debut. Maria Manea, Ministerul Educației: Estimăm că de săptămâna viitoare se vor face plățile

Contractul de finanțare pentru programul “Școala după școală” a fost semnat azi, pe 20 mai 2021. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat din Ministerul Educației, Maria…
Vezi articolul