VIDEO Teatrul, introdus în trunchiul comun pentru elevii de clasele IX-X, pe lângă Muzică și Desen, în proiectele de planuri-cadru, la cererea Universității de teatru-film. Daniel David: Mi se pare absolut normal, nu știu de ce nu am făcut așa de la început

6.607 vizualizări
Foto: Alex Tudor / AGERPRES FOTO
Teatrul va fi introdus în trunchiul comun pentru elevii de clasele IX-X, pe lângă Muzică și Desen, în planurile-cadru de liceu pregătite pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2026, a confirmat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David.

Oficialul a precizat la o dezbatere a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC) „I.L. Caragiale” din București, joi, că vor exista elemente de artă teatrală pe lângă orele cunoscute de educație muzicală și desen, care în prezent se desfășoară fiecare în regim de o oră o dată la două săptămâni.

„Noi (Daniel David și rectorul UNATC, Liviu Lucaci – n. red.) am avut o discuție înainte de lansarea planurilor-cadru, fiindcă într-adevăr avem în trunchiul comun disciplina Arte, iar în prima variantă, după discuția cu domnul rector (n. red. Liviu Lucaci), noi am propus o formă mai soft, în care am spus Elemente de artă teatrală. După ce am lansat planurile-cadru, am spus că ar cam trebui să fie – cum avem muzică, artele plastice/ vizuale -, să avem și componenta de educație teatrală. Mi se pare absolut normal, nu știu de ce nu am făcut așa de la început, acum asta este. Nu avem pe ce să ne luptăm, mai degrabă suntem aici ca să marcăm, ca să sărbătorim acest lucru”, a declarat David.

Amintim că Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din Bucureşti a anunțat că susţine „energic” și a lansat o petiție pentru introducerea Educaţiei Teatrale şi a disciplinei Arte în planul-cadru pentru învăţământul liceal, care să includă și teatru, la clasele a IX-a şi a X-a, indiferent de profil.

  • „S-a scris peste tot «s-a tăiat…». Nu s-a tăiat nimic. Ce am făcut eu a fost să descentralizez”, a mai spus David în aceeași conferință despre proiectele de planuri-cadru aflate în dezbatere până pe 31 martie. El a punctat ideea că, dacă elevii vor avea parte de ore de educație teatrală de calitate în clasele a IX-a și a X-a, atunci specialiștii care construiesc programa pentru această parte de disciplină se vor aștepta la o cerere pentru teatru din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii.

La dezbatere au mai participat actorii Oana Pellea, Maia Morgenstern, Vlad Ivanov, vicepreședinta UNITER, Aura Corbeanu, directorul Teatrului Metropolis, Radu Nica, și directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, Ionela Neagoe.

Daniel David, la aceeași conferință, potrivit Agerpres: „Trebuie să privim pe termen mai scurt, în sensul că dacă planurile-cadru, dacă găsim o formulă nu de consens, consens nu va fi, dar trebuie să fie un suport larg. Iar eu cred că va fi, după cum văd că merg discuțiile în primele zile, le vom adopta în luna mai. Începând din luna mai, vom lucra la un lucru, nu vreau să spun mai important, nu vreau să facă diferențe, dar fundamental, și anume programa, conținutul, că degeaba e disciplină. Întrebarea este ce predai acolo și cum organizezi conținutul. De foarte multe ori am dat rateuri majore. Deși aveam disciplina care exista și în Statele Unite, și în Franța, și în Germania, noi puneam niște conținuturi înspăimântătoare acolo, voiam să scoatem academicieni din zona liceului (…)”.

„Dacă lucrurile merg bine, programa începând din luna mai, traningurile, din toamna acestui an, și manualele, începem digitația și probabil că o să le avem anul viitor. Va trebui să intre din 2026, pentru prima generație din clasa a IX-a. Dar lucrul la conținut va trebui să înceapă din primăvară-vară”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării la dezbaterea cu tema „ARTE și Teatrul – Investiții în viitorul tinerilor. Susținem educația teatrală în școli!”.

Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale”, Liviu Lucaci, a evidențiat importanța studierii artelor teatrale în liceu.

„Cinematografia și media sunt două domenii unde există echipă întotdeauna. Nu se poate face nimic, cinema sau teatru, fără echipă, nu există singur (…). Părinții vor avea niște copii mai fericiți acasă, pentru că la vârsta adolescenței, când este cumplit de greu să mai comunici cu ei (…), acești copii, prinși în echipe care îi ajută să fie împreună, îi obligă să fie împreună, îi vor face pe părinți să fie mai încântați de propriii lor copii (…). Valoarea terapeutică a teatrului este cunoscută în mod evident, este un instrument de ajutor și alt lucru foarte important este că teatrul antrenează decizia, iar decizia, vedem în societatea românească, este ceva ce se antrenează foarte puțin spre deloc și asta duce ca efectiv nociv la manipulare, la fake news, la o mulțime de oameni care nu iau decizii în viețile lor și care, până la urmă, își ratează viețile tot așteptând să se întâmple ceva din afară (…). Este o zonă în care teatrul, ca vehicul de a învăța să înveți, nu este pentru a deveni artist, ci a deveni cetățean, liber și fericit. Și aceste abilități câștigate prin aceste tehnici cred că nu pot decât să ajute”, a transmis Lucaci la dezbaterea organizată la UNATC.

Actorul Vlad Ivanov a evidențiat, la rândul său, importanța studierii artei teatrale în licee, o materie care dezvoltă aptitudini și abilități necesare dezvoltării armonioase a tinerilor, precum gestionarea emoțiilor, mai scrie Agerpres.

„Este știut, peste tot în lume, actoria, ca materie, ajută cel mai bine la dezvoltarea tinerilor, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, exact perioada în care ei sunt la școală. Instrumentul cu care actoria lucrează este individul însuși. Dacă faci actorie, dezvolți vocea, înveți să-ți cunoști corpul, memoria ta se dezvoltă, capeți o capacitatea senzorială fantastică, înveți să-ți gestionezi emoțiile. Nicio altă materie din școală nu poată să facă ce face actoria, care dezvoltă aceste aptitudini și abilități și îi oferă tânărului un bagaj excepțional, cu care el poate să plece în viață. Miza acestui program nu este să scoată o țară de actori și de actrițe, miza este de a detecta și de a crește armonios aceste aptitudini și abilități ale tinerilor”, a punctat Ivanov.

Actrița Oana Pellea a arătat că e foarte important că aceste cursuri le transmite elevilor dorința de a învăța cu plăcere.

„Mi se pare un pas important, am predat tot felul de cursuri de comunicare cu jocuri teatrale, iar cei care au participat la acest cursuri, la final, întrebau de ce nu se predă teatru în licee și chiar la grupele mai mici. Pentru că e o modalitate de a învăța cu plăcere. Cred că e foarte important să înveți a fi împreună, într-un demers, pentru că trăim într-o epocă în care ne însingurăm din ce în ce mai tare. Și ăsta e un cadru în care nu poți funcționa decât împreună, e de lucru în echipă, e de învățat disciplină. Cred că e foarte important pasul pe care l-ați făcut și cred în acest demers”, a spus Pellea.

Citește și:
Planuri-cadru 2025. Daniel David: În trunchiul comun, în clasa a XII-a, la tehnologic sau la matematică-informatică, n-avem cum să prindem disciplinele din zona artelor ca materii obligatorii. Hai să fim totuși raționali
Muzica nu ar trebui tăiată din planurile-cadru pentru liceu, pentru că reducerea orelor amenință locurile de muncă ale profesorilor și afectează formarea elevilor, susțin universitățile de profil / Instituțiile cer introducerea instrumentelor muzicale în școli, coruri sâmbăta și jazz-pop la vocațional
Petiție online inițiată de studenți și susținută de universitățile de arte și teatru, care cer introducerea disciplinei „Arte” la clasele IX-X, indiferent de profil și specializare: Teatrul poate susţine demersul de dezvoltare a fiinţei umane

11 comments
  1. Vor fi angajati actori, care vor avea 5-6 joburi, in paralel, la teatru, la Facultate si la 2-3 scoli in paralel ( unde vor ajunge cand vor putea, cand nu au premiere, cand nu au sesiune, etc.) Pe profesori sa ii ia naiba! Ministerul nu stie cum sa rezolve problema lipsei cadrelor didactice la materiile de baza. Au prelungit varsta de pensionare, dar vor sa ramana doar cei care sunt “odihniti”. Se gasesc greu profesori seriosi pentru materiile de baza din scoli. Fuge lumea de si din sistem, cat vede cu ochii si cat de repede poate.
    Cat de curand vor introduce disciplina “Cum sa ne fie bine, nefacand nimic” si vor angaja, probabil, oamenii strazii, ca specialisti in domeniu.

  2. Încă o materie inutila care nu s-ar face.
    Ce caută muzica desen teatru la profilul de matematica informatica sau științe naturale sau la tehnic?

    Copiii acolo sau dus pt a studia materiile de profil nu altceva.
    Școala nu trebuie sa mai fie locul de angajare al șomerilor.

    1. Pentru dezvoltarea creativității, o capacitate necesară indiferent de specializare, oricând și oriunde în viață.

  3. cine o sa predea teatru ? sa fim serioși. orașele mari, iar în rest nimeni nu va face ore de teatru. schimbări peste schimbări în defavoarea calității actului educational

  4. serios?? teatru ,desen si muzica mai important decat geografie si istorie??? chiar sunt dusi cu pluta ,acesti ministri distrug invatamantul!

  5. Stai usor, nenea ministru. Stai ușor, ca mai sunt activități care ar trebui vârâte in planuri.
    O ora de well-being, educatie zen, sau cum ii vrea sa-i spui, o ora de făcut filmulețe pe tik-tok (o abilitate esențială a viitorului), o ora de înot (daca tot îl preamarim pe DP), o ora de despicat firul in patru, pe teme variate (sau, mai simplu spus, ora de bârfit), ora de interpretare a horoscopului etc.

    Hai ca putem pune toate astea in programa, si sa scoatem chestiile plictisitoare, cum ar fi matematica, fizica, chimie, biologie, istorie, geografie, limba romana, printre altele.
    Nu ar fi mai util ca, in locul unor ore de fizica, sa se studieze efectul bârfei asupra comunităților? Sa se construiască un model pseudo-stiintific al acesteia, in care sa intre si alte elemente perturbatoare. Sau telefonul fără fir, ca aplicație practica, in locul orelor de Fizica?
    Hai, nea ministru, ca se poate…

  6. Frumos trebuie sa fie începutul de liceu astfel! Și de aici se deschid uși către alte abilitați: vorbitul in public, postura și modul de a se prezenta în lume, acceptarea sinelui, argumentarea, autoreflecția, retorica, empatia cu personajul, etc., etc.

  7. În loc să facem școală, facem teatru, că toți românii s-au născut actori și poeți…

    Omul ăsta o ia razna din ce în ce mai mult, iar cei din jur nu-l trag de mânecă să-l aducă la realitate…

    Adică, n-avem profesori de matematică și științe, dar vom avea oameni care să predea actorie în toate liceele României? Nici acum orele de muzică și desen, prezente în mare parte doar la gimnaziu, n-au titulari în mai toate școlile…

    1. O sa se specializeze cei de istorie , chimie, geografie, fizică etc. la a doua sau a treia specialitate la o facultate de profil pe care o vor termina dând examene doar in weekend cum se procedează și acuma. și o sa mimeze că predau teatru. Ceaușescu Elena era mic copil pe lângă cei de acum multispecializati in toate domeniile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Vaccinul BioNTech/Pfizer a primit aprobarea specialiștilor pentru folosirea în UE / Comisia Europeană va acorda în curând autorizația de punere pe piață condiționată

Agenția Europeană a Medicamentului a discutat aprobarea vaccinului BioNTech/Pfizer în UE într-o ședință publică, transmisă LIVE, într-un exercițiu de transparență fără precedent. Vaccinul a fost aprobat deja, săptămâna trecută, în…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă către ministrul Educației, pentru dotarea claselor cu minibiblioteci și cărți noi: “Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă”

Doi învățători din Bacău îi solicită ministrului Educației, printr-o scrisoare deschisă, inițierea unui program guvernamental de promovare și susținere a lecturii în școli. „Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le…
Vezi articolul

Ligia Deca, după rezultatele PISA 2022 cu cel mai mare grad de analfabetism funcțional la Matematică: Trebuie să avem discuții cu universitățile, cu facultățile de matematică, cu specialiști în științele educației să înțelegem ce din pedagogia matematicii în România trebuie adaptat la cerințele testelor de tip PISA

Ligia Deca a declarat, imediat după anunțul rezultatelor la testarea PISA 2022, că vrea să convoace mai mulți specialiști și instituții pentru ca „să înțelegem ce din pedagogia matematicii în…
Vezi articolul