Dotarea școlilor din România cu tehnologie modernă și prietenoasă pentru elevi și pentru profesori este o necesitate, mai ales că în școală elevii se pregătesc pentru a fi adaptați la schimbările rapide din viitor. Mai multe școli din județul Bacău s-au apucat deja de treabă, sub coordonarea câtorva profesori care mișcă lucrurile spre înainte.
La Colegiul Național „Ferdinand I” și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău dotarea claselor cu tehnologie de ultimă oră a fost răspunsul comunității la digitalizarea accelerată a societății. A urmat procesul de formare a cadrelor didactice, unul care continuă și care se amplifică de la un an la altul, pentru că a folosi eficient aceste tehnologii reprezintă o altă provocare majoră și o actualizare permanentă a competențelor. Profesorii au nevoie nu doar de echipamente, ci și de instruire continuă pentru a integra tehnologia în pedagogie.
Nicu Harasemciuc, directorul Colegiului Național „Ferdinand I”, spune că „elevii trebuie orientați spre ceea ce este eficient în dezvoltarea lor, trebuie orientați spre o învățare cu ajutorul tehnologiei, prin descoperirea resurselor de învățare corecte”.
Directorul menționează faptul că pandemia de COVID-19 a accelerat necesitatea digitalizării în educație. Învățământul online a devenit o realitate pentru majoritatea elevilor și profesorilor, evidențiind astfel atât potențialul, cât și lacunele tehnologiei în educație. Această perioadă a demonstrat clar că tehnologia nu este doar un lux, ci o componentă esențială în asigurarea continuității și calității educației, mai arată acesta.
Iris, elevă în clasa a XII-a la prestigiosul colegiu, pasionată de învățarea cu ajutorul tehnologiei, spune că, în opinia sa „tehnologia oferă elevilor o parte foarte importantă, care nu poate fi niște acoperită de cărți, precum proiecte interactive, teste care se verifică mult mai ușor și optimizează foarte mult toate obiectele, instrumentele utilizate în ceea ce înseamnă predare și învățare”.
Profesoara ei de istorie, Nicoleta Zărnescu, este deschisă atunci când vine vorba despre folosirea tehnologiei la clasă. Deși recunoaște că uneori, cel puțin la început, lecțiile cu predare digitală iau un timp mai mare de pregătire, este gata să investească acest timp pentru elevii săi.
„În momentul în care intru într-o astfel de lecție și într-un astfel de soft, trebuie să creez. Să introduc imagini, trebuie să inserez media, să inserez video, să mă gândesc ce fel de informații inserez, să le filtrez, pentru că resursele online sunt aproape infinite și eu trebuie să le propun pe cele relevante pentru nivelul clasei, nivelul copiilor și pentru ceea ce presupune prioritizarea obiectivelor dintr-un scenariu didactic”, detaliază Nicoleta Zărnescu.
Colaborarea între școli, autorități locale și naționale, și parteneri din sectorul privat este esențială, mai ales la orizontul numeroaselor proiecte pentru dotări finanțate în această perioadă prin PNRR. Pentru a avea coerență și eficiență, dotarea cu tehnologie a unei școli trebuie gândită împreună cu elevii, cadrele didactice și specialiștii în pedagogie digitală. Într-un ghid pentru școli, primării și cancelarii, recent un profesor, un director și un primar au spus cum fac, în comunitățile lor, această modernizare.
Profesoara de Limba engleză Cristina Frânculescu, coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare al Colegiului Național „Ferdinand I” din Bacău, face apel la comunitatea profesorilor și spune că „dacă noi, împreună, am crea o colecție de lecții și de instrumente și de metode pe care să le folosim cu ajutorul tehnologiei, atunci cred că timpul nostru ar fi considerabil redus și noi ne-am simți mai confortabil. Și atunci frecvența cu care facem lucrul acesta în clasă, cu care apelăm la tehnologie, ar fi mai mare”.
Profesoara Larisa Dediu de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău a oferit deja două planuri de lecție pentru ora de Matematică, ambele pentru clasa a VI-a, pe care orice profesor din România le poate deja utiliza la clasă cu ajutorul tablelor interactive. Este vorba despre „Principiul dublei reflexii”, aplicație pentru Geometrie clasa a VI-a, și „Proprietăți ale divizibilității în mulțimea numerelor Naturale”, la Algebră.
„Obișnuiți doar cu tableta, foarte mulți poate au stat în casă, nu s-au jucat cum s-a jucat generația noastră, cu cutii de carton, să decupeze, să facă diverse obiecte. Și unora (elevi) le lipsește, poate, această viziune în spațiu. Atunci, în loc să ne așteptăm ca ei să vadă ceea ce vedem noi, venim în ajutorul lor. Într-adevăr, ei înțeleg lucrurile mai bine în ceea ce privește partea digitală și le pot observa mai bine exact pe terenul lor”, spune Larisa Dediu.
Investiția în tehnologia educativă nu este doar o investiție în echipamente, ci și în viitorul elevilor, pentru că le poate crea abilitățile și cunoștințele necesare pentru a se descurca și a fi competitivi într-o lume tot mai conectată și digitalizată.
Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.
2 comments
digitalizarea lenea și mediocritatea merg de minune mâna în mână…au ajuns elevii de liceu în clase terminale sa nu știe să rezolve ecuații de grad 1 proporții puteri radicali mulți nu știu tabla înmulțirii…etc etc…a început epoca analfabetilor .cei instruiți pe vremea socialismului care au cunoștințe solide în domeniul științelor vor fi marginalizați…
Toate bune și frumoase. Ce măsuri s-au luat pentru a combate corupția?