VIDEO Tur explicativ prin laboratorul UMF Iaşi de diagnosticare pentru COVID 19. Directorul centrului: Se pot face între 150 şi 400 de teste pe zi

1.798 de vizualizări
FOTO: CEMEX-UMF Iași
UMF Iaşi a început activitatea de diagnosticare pentru COVID-19 în laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Inedit este însă turul video pe care doi dintre cercetătorii care vor face diagnosticarea probelor pentru COVID-19 l-au realizat. Edupedu.ro a selectat cele mai interesante momente din activitatea de testare descrise de cercetători.
VIDEO Turul explicativ în laboratorul UMF Iaşi de diagnosticare pentru COVID 19:

Directorul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală a explicat că se pot face minimum 150 de teste pe zi la solicitare, dar că numărul poate ajunge și la 400, în funcție de necesități. Echipa de detecție COVID-19 este alcătuită din șase cercetători ai UMF Iași, care vor lucra în ture, „persoane cu peste 10, 15 ani de experiență în munca de laborator, cu doctorate făcute în biologie sau chimie.”

În laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX sunt instalate două aparate de tip Real-Time PCR. UMF Iași a achiziţionat din Coreea de Sud și un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se va asigura acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor și a lansat o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea a 20.000 de teste Real-Time PCR și kituri de extracție ADN/ARN.

Suma totală estimată pentru aceste achiziții, precum și pentru consumabilele și echipamentele de protecție necesare în laborator este de peste 1.000.000 de lei. Din cauza cererii foarte mari de pe piața internațională și a demersurilor laborioase de autorizare, acest proces durează de trei săptămâni.

În această perioadă, s-au organizat fluxurile și funcționarea laboratorului la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat, dar și calitatea diagnosticelor.

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, care acoperă întreaga regiune de Nord-Est a Moldovei – șase județe, se realizează în jur de 150 de kituri pe zi, iar la Institutul Regional Oncologic (IRO) – în jur de 200 de kituri de testare pe zi.

Potrivit managerului spitalului, s-a depășit punctul critic de la început, când nu aveau aparatura de acum, și când veneau numai de la Suceava sute de teste pe zi, iar capacitatea de testare era de 50 de kituri pe zi, făcând ca perioada de așteptare să fie perioada mai mare.

FOTO: CEMEX-UMF Iași


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Universitatea din București, despre situația din Ucraina: instituția “condamnă ferm orice formă a războiului”, anunță că va sprijini studenții și profesorii “care fug din calea atacului”

Universitatea din București condamnă, printr-o poziție emisă joi pe tema situației din Ucraina, “orice formă a războiului”: “Credem în confruntarea de idei și în dialogul constant ca soluții la problemele…
Vezi articolul