VIDEO „Un profesor care schimbă un destin face diferența!” – mesajul emoționant al președintei Moldovei, Maia Sandu, a avut Educația în prim-plan / Președintele României, profesorul Klaus Iohannis, nu a pomenit nimic despre Educație în mesajul său de 1 minut de Anul Nou

1.358 de vizualizări
Foto: capturi presedinte.md și presidency.ro / colaj Edupedu.ro
Profesorii, rezultatele din educație și olimpicii școlari, menționați în discursul emoționant al Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, rostit de Anul Nou. În mesajul care a durat peste 8 minute, aceasta a pus Educația și Cercetarea din universități în toate componentele cheie. În paralel, președintele României, Klaus Iohannis, profesor de fizică, nici măcar nu a menționat vreun cuvânt despre Educație, temă declarată ca prioritate a mandatelor sale.

„Mii de profesori, educatori, învățători au fost alături de elevii și studenții lor, ghidându-i și sprijinindu-i să creadă în ei.

Pe mulți îi omagiem și îi premiem. Numele multora dintre cei care fac Moldova frumoasă rămâne necunoscut. Oriunde v-ați afla acum, priviți-i pe cei din preajmă – cu siguranță, fiecare dintre ei a făcut un bine pentru țara noastră, pentru semenii noștri și ne-a făcut mândri că Moldova este casa noastră. Mulțumiți-le. Eu vă mulțumesc tuturor!”, a transmis Maia Sandu în mesajul său de Anul Nou.

Maia Sandu le-a spus moldovenilor despre faptul că elevii „moldoveni au câștigat medalii de argint, bronz și mențiuni de onoare la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și biologie”.

A continuat apoi cu cei „cinci elevi moldoveni care au cucerit aurul la Olimpiada mondială de robotică. Iar Naționala Moldovei la șah a obținut un rezultat senzațional, plasând Moldova pe locul șase în lume la Olimpiada Mondială de Șah”.

Cercetarea din Moldova a fost menționată și ea – „în 2022, a fost lansat în spațiu primul satelit moldovenesc, creat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Moldova”, a spus Maia Sandu.

Redăm mesajul integral al Maiei Sandu:

“Peste câteva minute vom face cel mai important lucru din această seară. Nu vorbesc despre faptul că vom întâmpina un an nou, ci despre ceva mult mai semnificativ. Despre un lucru pe care în noaptea dintre ani îl prețuim în mod special. În câteva minute, când ceasul ne va arăta un nou început, îi vom îmbrățișa pe cei dragi sufletelor noastre. În trecerea dintre ani, alegem să fim lângă cei mai apropiați oameni din viața noastră. Pentru că vrem să împărtășim speranța și bucuria din această seară cu cei pe care-i iubim.

Apreciem mai mult valoarea acestor momente, pe care am învățat-o, uneori prin experiențe prea dure. Mulți oameni, în această seară, vor simți un gol acolo unde era altădată bucuria de a îmbrățișa persoana iubită.

Pandemia i-a luat pe mulți dintre noi. Iar apoi a început războiul. Care a adus multă suferință. Moldovenii au văzut de aproape ororile războiului din țara vecină. Îngrijorarea s-a lăsat în fiecare casă din Moldova. Însă țara noastră a ales bunătatea în locul fricii. Ne-am unit și am oferit ajutor.

În această seară, nu vă voi spune cât de greu a fost anul care se încheie. O știți foarte bine. L-ați trăit cu toate greutățile sale, sperând acum că se sfârșește și lasă loc unui an mai blând, unui 2023 cu oportunități noi și emoții frumoase.

2022 a fost un an care ne-a pus la încercare și ne-a arătat cine suntem. Astăzi, la sfârșit de an, putem alege să vedem greutățile din calea noastră sau putem alege să vedem ce am făcut din aceste greutăți, ce fel de oameni am decis să devenim.

Știu bine că astăzi familiile se vor bucura de împlinirile celor dragi – cineva a născut un copil, cineva a învățat să meargă, cineva a obținut locul de muncă dorit, unii au devenit bunici, alții au obținut medalii la olimpiade. E un moment potrivit să ne amintim ce am făcut bun în acest an. Și cu toții, ca țară, să celebrăm reușitele Moldovei.

În acest an, Republica Moldova a obținut aurul la Campionatul Mondial de Lupte, Anastasia Nichita scriind istorie pentru țara noastră. Iar Serghei Tarnovschi a adus acasă medalia de aur de la Campionatul Mondial de canoe sprint. Pe parcursul anului 2022, drapelul Republicii Moldova a fost arborat de numeroase ori pe podiumul învingătorilor – și la judo, și la biatlon, și la dansuri latino. Sportivul Oleg Crețul a adus aur de la Campionatul European Paralimpic de Judo pentru nevăzători, iar moldovenii au câștigat medalii de argint, bronz și mențiuni de onoare la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și biologie.

Tot în acest an, vinul moldovenesc Negre a fost declarat cel mai bun vin din lume, într-o competiție cu alte cinci mii de vinuri. Țara noastră este cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile vinurilor de calitate.

Tot în 2022, cinci elevi moldoveni au cucerit aurul la Olimpiada mondială de robotică. Iar Naționala Moldovei la șah a obținut un rezultat senzațional, plasând Moldova pe locul șase în lume la Olimpiada Mondială de Șah.

În 2022, a fost lansat în spațiu primul satelit moldovenesc, creat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Moldova.

În 2022, cămașa cu altiță, care spune povestea neamului nostru și pe care o purtăm cu mândrie, a fost inclusă de UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În 2022, am avut bucuria să-i celebrăm și să le urăm „la mulți ani” maeștrilor Eugen Doga, Spiridon Vangheli și Vladimir Beșleagă. Să fim mândri că suntem contemporani cu domniile lor!

Am cântat împreună și am trăit bucuria de a fi printre primii șapte la competiția Eurovision cu faimoasa melodie „Trenulețul”, interpretată de „Zdob și Zdub” și Frații Advahov.

În acest an am fost acceptați ca țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este o recunoaștere a reușitelor moldovenilor, dar și o speranță că vom construi acasă spitale europene, școli și grădinițe moderne, drumuri de calitate, vom avea salarii și pensii mai mari, o justiție care funcționează și o democrație adevărată.

Mii de pompieri, salvatori, medici și polițiști au salvat vieți și au protejat oamenii de pericole în acest an. Mii de profesori, educatori, învățători au fost alături de elevii și studenții lor, ghidându-i și sprijinindu-i să creadă în ei.

Pe mulți îi omagiem și îi premiem. Numele multora dintre cei care fac Moldova frumoasă rămâne necunoscut. Oriunde v-ați afla acum, priviți-i pe cei din preajmă – cu siguranță, fiecare dintre ei a făcut un bine pentru țara noastră, pentru semenii noștri și ne-a făcut mândri că Moldova este casa noastră. Mulțumiți-le. Eu vă mulțumesc tuturor!

Sunt încă multe de făcut. Cu toții am văzut câte putem face când acționăm ca o comunitate și cât de mult pierdem, dacă acționăm după principiul „fiecare pentru sine”. Da, nu întotdeauna lucrurile se întâmplă cum vrem noi. Din păcate, unele tragedii nu pot fi preîntâmpinate. Sunt suferințe care se întâmplă oricât de curajoși și onești am fi. Noi, cei din Moldova, o țară mică, nu putem schimba ordinea mondială sau lucruri majore la nivel internațional, dar putem face diferența.

Să rămânem de bună-credință în cele mai critice situații face diferența.

Să ajutăm pe cineva aflat la nevoie.

Să dăm dovadă de curaj, când teama îi cuprinde pe toți.

Să manifestăm bunătate. Să fim demni și să ne apărăm libertatea fac diferența.

Un pompier care stinge un incendiu face diferența.

Un polițist care previne un accident.

Un funcționar care ajută un cetățean.

Un scriitor care ne mai aduce o carte bună.

Un judecător care aplică legea.

Un medic care salvează o viață face diferența.

Un agricultor care crește produse sănătoase.

Un antreprenor care deschide un loc de muncă.

Un profesor care schimbă un destin face diferența.

Dacă privim așa lucrurile, nu pare imposibil să reușim. Trebuie doar să facem o diferență, fiecare acolo unde suntem. Și eu sunt convinsă că Moldova va reuși datorită vouă, oameni minunați ai Moldovei. Vom reuși în anii care vin.

Să întâmpinăm 2023 cu modestie, cu recunoștință și cu speranță că e un început pentru țara noastră. Un început pentru fiecare dintre noi. Iar acum, în ultimele secunde, vreau să vă spun un singur lucru – mergeți cu recunoștință spre cei dragi. Sunați-i, îmbrățișați-i, bucurați-vă unii de alții.

La mulți ani, oameni dragi! La mulți ani, Moldova!”.

Iohannis, niciun cuvânt despre Educație la final de an

De partea cealaltă a graniței, în România, președintele Klaus Iohannis, profesor, nu a menționat nimic despre Educație, profesori, elevi, reușite și obiective, în mesajul adresat populației de Anul Nou. Educația românească, anunțată ca proiect major al celor două mandate ale sale, a reușit în acest răstimp să fie surclasată de cea din Republica Moldova la Științe la Testele PISA, iar reforma mult anunțată sub cupola “România educată” nu este nici astăzi concretizată sub forma unei legislații reformatoare adoptate sau măcar trimisă în Parlament pentru adoptare.

Redăm discursul președintelui Iohannis:

„Dragi români,

Cumpăna dintre ani este mereu un moment încărcat de semnificații și emoție, pentru că sărbătorim sfârșitul unei etape și debutul alteia noi.

Chiar dacă a fost un an foarte dificil pentru noi toți, marcat de crize profunde și de un teribil război care se desfășoară la granițele noastre, privim cu speranță și încredere către noul an 2023, care stă să înceapă.

Provocările de proporții istorice pe care le-am avut de înfruntat au scos în evidență tăria noastră de caracter, capacitatea de a rămâne solidari, uniți și hotărâți să depășim cu bine orice obstacole.

Să învățăm, așadar, să transformăm fiecare criză într-o oportunitate pentru a deveni o națiune mai bună și mai puternică!

România se dezvoltă în fiecare zi și face progrese vizibile în toate domeniile. Vă îndemn să lucrăm împreună pentru ca țara noastră să se bucure de un viitor prosper, în pace și armonie!

Vă doresc un An Nou fericit! La mulți ani!”


9 comments
 1. Din păcate, “România educată” înseamnă (și va însemna) ignorarea completă a eticii cercetării științifice din partea Președintelui României:
  – sprijin prezidențial pentru numirea la vârful Ministerului Public a procurorului Bogdan Licu (în circumstanțele excepționalei anchete jurnalistice a dnei Șercan, care a relevat plagiatul din teza de doctorat a acestui magistrat; ulterior, numit de PSD la una din cele mai importante instituții democratice, Curtea Constituțională);
  – sprijin prezidențial pentru numirea ca ministru al educației a dlui Sorin Cîmpeanu (port-drapel al luptei împotriva integrității academice);
  – sprijin prezidențial pentru numirea ca premier a dlui Ciucă (atât de evident călcător pe integritatea cercetării doctorale);
  – sprijin prezidențial pentru procurorul Codruț Olaru (de asemenea, cu mari probleme de plagiat în teza de doctorat, atât de bine documentate; a fost nevoie de Justiție și de complicitatea Universității din Iași pentru a nu figura pe lista celor cu doctoratele infirmate);
  – sprijin prezidențial pentru doctorul Böde, ministru al internelor, a cărui prestație publică este, simbolic, mai elocventă decât orice demers jurnalistic de evidențiere a modului fraudulos în care și-a scris teza de doctorat (cred că această din urmă afirmație este eronată …).
  Din păcate.
  Iar prestație dnei Maia Sandu este ireproșabilă.Poate, cu excepția ne-extrădării dlui Rizea….

 2. Salariul minim în construcţii este de 4.000 de lei, mai mult este scutit de impozit şi de plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate. Un profesor castiga mai putin decat salariul minim în construcţii. Vrem educatie de calitate dar nu facem nimic!

 3. Multi nu inteleg ca educatia inseamna viitorul acestei tari! Daca mai amanam ca educatia sa devina prioritate ne vor trebui zeci de ani sa indreptam aceasta nepasare.

 4. Asta nu este om ,este din piatra.Nu are empatie,toleranta,înțelepciune……..el este doar lene,avariție,minciuna……..si vede doar banii furați de el și sprijinul acordat de securiști pentru a i pastra.

 5. Diferența dintre un om cu suflet și un robot! Între o limbă de lemn, care nu comunică, ci doar “emite” și graiul “articulat” și cu entuziasm și empatie e doar o prăpastie fără fund…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ora la școală de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii, anunță Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Școlile în 3 schimburi trebuie să aplice „măsuri compensatorii” pentru cei 25.000 de elevi „dezavantajați de scurtarea orelor“

Scurtarea programului elevilor de către școlile care funcționează în 3 schimburi este discriminatorie. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat într-un răspuns la solicitarea Ziarului Financiar că ora de curs…
Vezi articolul

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode și rector al Academiei SRI, acuzat de autoplagiat. Ziarul Libertatea: Ivan “și-a copiat cărțile una după alta” – 832 de pagini în 5 volume

Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și coordonatorul tezei de doctorat a fostului ministru Lucian Bode, aflat în centrul unui scandal de plagiat, este acuzat la rândul…
Vezi articolul